درباره وبلاگ


باسلام خدمت تمامی بازدید کنندگان گرامی این وبلاگ را جهت ارتقاء دادن علم مهندسی سازه به ویژه سازه های بتنی ساخته ام وامیدوارم ازاین وبلاگ استفاده کافی راببرید.
آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ
پيوندها
نويسندگان



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3
بازدید دیروز : 3
بازدید هفته : 7
بازدید ماه : 6
بازدید کل : 34968
تعداد مطالب : 27
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1



مهندسی عمران
وبلاگ شخصی متعلق به مهندس مهدی اشکبوس




       

در رده بندی مرتفع ترین برج های جهان مقام نخست به برج دبی تعلق دارد. عملیات احداث این برج در سال ۲۰۰۴ آغاز شد و براساس برنامه باید در سال آینده خاتمه یابد. سازندگان آن ارتفاع نهایی این برج که هم اکنون از ۶۳۰ متر فراتر رفته است را فاش نکرده اند، اما پیش بینی می شود که ارتفاع نهایی آن حدود ۸۰۰ متر باشد.

__________________________________________________________

       

دومین برج مرتفع جهان در اروپا واقع شده است. عملیات احداث برج « راشیا تاور» از سال ۲۰۰۷ توسط شرکت فاستر اند پارتنرز در محله تجاری شهر مسکو آغاز شده است. ارتفاع نهایی این برج ۶۱۲ متر خواهد بود.

__________________________________________________________

      

ساتیاگو کالاتراوا، آرشیتکت اسپانیایی طراح برج « شیکاگو اسپایر» است که در خاتمه عملیات اجرایی اندکی بیش از ۶۰۹ متر ارتفاع خواهد داشت. « شیکاگو اسپایر » مرتفع ترین برج ایالات متحده و سومین آسمان خراش جهان خواهد بود. احداث این برج که در نزدیکی دهانه رود شیکاگو رایور در حاشیه دریاچه میشیگان واقع شده در سال ۲۰۱۱ خاتمه می یابد.

_________________________________________________________

      

« پنتومینیوم » چهارمین برج مرتفع جهان نیز در دبی و در قلب منطقه مارینا قرار دارد. احداث این برج که در نهایت ۵۱۶ متر ارتفاع خواهد داشت از سال ۲۰۰۷ آغاز شده است.

_________________________________________________________

      

باز هم این شیخ نشین دبی است که پنجمین برج مرتفع جهان در آن واقع شده است. برج العالم که در منطقه « بیزنس بی » دبی قرار دارد در پایان عملیات اجرایی اش در سال ۲۰۱۱ با ۱۰۸ طبقه ۵۰۱ متر ارتفاع خواهد داشت.

_________________________________________________________

      

احداث برج شانگهای ورلد فایننشال سنتر در بندر شانگهای چین از سال ۱۹۹۷ آغاز شده و باید در سال جاری خاتمه یابد. این برج با ۴۹۲ متر ارتفاع بلندترین برج قاره آسیا و ششمین برج مرتفع جهان می شود.

_________________________________________________________

      

برج اینترنشنال کامرس سنتر در هنگ کنگ که احداث آن در سال ۲۰۱۰ خاتمه خواهد یافت با ۴۸۴ متر ارتفاع مقام هفتمین برج مرتفع جهان را به خود اختصاص خواهد داد.

_________________________________________________________

      

برج گوانگژو در شهر کانتون چین در حال احداث است. این برج با ۴۵۰ متر ارتفاع نهایی هشتمین آسمان خراش جهان خواهد بود که البته با آنتنی که برفراز آن نصب می شود ارتفاعش به ۶۱۰ متر بالغ خواهد شد.

_________________________________________________________

      

احداث برج تایپه ۱۰۱ در شهر تایپه ، پایتخت تایوان در سال ۲۰۰۴ خاتمه یافت. این برج با ۴۴۸ متر ارتفاع برای مدت کوتاهی مرتفع ترین برج جهان بود ، اما اکنون در مقام نهم جای گرفته است.

_________________________________________________________

      

برج « فریدوم تاور » در محله منهتن نیویورک و در محل سابق برج های دو قلوی مرکز تجارت جهانی که در حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ نابود شدند ، در دست احداث است. احداث فریدوم تاور از آوریل ۲۰۰۶ آغاز شده است.



سد بختیاری

سد بختیاری
اطلاعات کلی
نام رسمی: سد بختیاری
کشور: ایران پرچم ایران
رودخانه: بختیاری
محل: ۱۰۰کیلومتری جنوب غرب الیگودرز
سد بختیاری بر ایران واقع شده‌است
سد بختیاری
نوع سد: بتنی دو قوسی
ارتفاع از پی: 325 متر[۱]
طول تاج: ۴۳۴ متر
عرض در پی: ۵۰ متر
عرض تاج: ۱۰ متر
تاریخ آغاز ساخت: ۱۳۷۵ خ.
اطلاعات مخزن
حجم مخزن: ۴۸۴۵ میلیون متر مکعب[۲]
مساحت دریاچه: ۵۸٫۷ کیلومترمربع
طول دریاچه: ۵۹ کیلومتر
پانویس‌ها
این سد بلند ترین سد جهان است[۳][۴]
 

 

مختصات:

 

 

۳۲.۹۳۹۷۲۲° شمالی ۴۸.۷۵۲۷۷۸° شرقی


سد بختیاری با ارتفاع ۳۲۵ متر بر روی
رودخانه بختیاری که از سرشاخه‌های رود دز می‌باشد، احداث خواهد شد. این سد، در زمان تکمیل، بلندترین سد بتنی دو قوسی جهان محسوب خواهد شد.[۵][۶]این سد در محدوده جغرافیایی شهرستان الیگودرز می‌باشد. موقعیت جغرافیایی این ساختگاه در مرز بین استان‌های لرستان و خوزستان قرار دارد. نیروگاه این سد دارای ظرفیت ۱۵۰۰ مگاوات می‌باشد.[۷]در تاریخ ۱۳۹۲/۱/۸ محمود احمدی نژاد با فرمان آغاز عملیات اجرایی بر روی رودخانه بختیاری در استان لرستان، دستور آغاز ساخت بلندترین سد دو قوسی جهان را صادر کرد.[۸]

اهداف

  • تولید ۳٫۰۰۰ گیگاوات ساعت در سال انرژی برق‌آبی به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای (CO2) به میزان ۱٫۹۰۵٫۰۰۰ تن در سال در راستای CDM[۹]
  • جلوگیری از ورود رسوبات رودخانه بختیاری به مخزن سد دز و در نتیجه افزایش عمر سد و نیروگاه دز«۳۵ هزار میلیارد ریال اعتبار برای ساخت سد و نیروگاه بختیاری لرستان»(فارسی)‎. خبرگزاری فارس، ۸/۰۱/۱۳۹۲.</ref>
  • کنترل سیلاب و جلوگیری از تخریب سالیانه آن و بهبود شرایط
  • ایمنی در پایین دست سد

تاریخچه و سوابق

خدمات مهندسی مطالعات مرحله اول طرح سد و نیروگاه بختیاری در اسفند ماه ۱۳۷۵، بمدت ۳۳ ماه، به شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس واگذار و توسط شرکت سهامی ساخت سد و تاسیسات آیباری سابیر اجرا گردید، گزارش‌های مربوط به مرحله اول طرح در اسفند ماه ۱۳۷۹ تحویل شرکت آب و نیرو شده‌است. در سال ۱۳۸۳ با انتقال پروژه از معاونت طرحهای توسعه شرکت و انتصاب مجری، مذاکرات مربوط به انتخاب مشاور مرحله دوم طرح ادامه یافت و نهایتاً در تاریخ ۲۸/۳/۸۴ انجام خدمات مهندسی شامل بازنگری و تکمیل مطالعات مرحله اول، انجام مطالعات مرحله دوم و تهیه اسناد مناقصهٔ سد و نیروگاه بختیاری به مشارکت مشاورین مطالعات طرح بختیاری که از شرکت‌های مهندسی مشاور خدمات مهندسی برق (مشانیر)، مهندسی مشاور دزآب، پویری سوئیس و مهندسی اشتوکی پارس با مسئولیت مشترکاً، منفرداً و متضامناً تشکیل شده‌است، واگذار نمود که عملیات مذکور نیز توسط شرکت سابیر (پروژه های حقاری) اجرا گردید.

بمنظور بازبینی مدارک فنی طرح مشارکت الکتریک فرانس و کوینه بلیه بعنوان مشاور بازنگری طرح (TRC) بکار گرفته شد.

آماده‌سازی زیرساختهای طرح در بخش احداث جاده‌های دسترسی اصلی و داخلی، مطالعات کمپ، تونل انحراف آب، زیر سازی ایستگاه راه‌آهن اختصاصی دوآب و... همزمان با پیشرفت مطالعات درحال انجام است که جزئیات آن به شرح زیر می‌باشد:

  • بخشی از راههای دسترسی داخلی (مسیر ۲) در قالب قراردادی با شرکت جهاد نصرکوثر شامل ۲ پل بر روی رودخانه سزار و مسیر به طول ۲ کیلومتر به اتمام رسیده‌است.
  • بخش دوم از راههای دسترسی داخلی شامل مسیرهای ۱،۳ و ۴ با طول تقریبی ۱۰ کیلومتر و ۷ دهنه پل در قالب قراردادی با قرارگاه خاتم الانبیاء (مؤسسه حرا) به همراه زیرسازی ایستگاه راه‌آهن اختصاصی دوآب و تونل انحراف آب بالایی از ابتدای سال ۸۸ آغاز شده‌است.
  • احداث سیستم انحراف و راههای دسترسی به تاج سد طی یک قرارداد به قرارگاه خاتم الانبیاء (مؤسسه حرا) واگذار گردید و عملیات اجرایی آن از نیمه اول سال ۱۳۹۰ آغاز شده‌است.
  • قراردادهای قطعات اول و دوم بخش اول از راههای دسترسی اصلی طرح تحت عنوان "مسیر آزادراه خرم آباد - سیرم" و "سیرم - تنگ هفت" در قالب قراردادهایی با شرکت ناودیس‌راه (نیمه دوم سال ۱۳۸۹) و شرکت بلندطبقه (نیمه اول سال ۱۳۸۸) ابلاغ و عملیات اجرایی آنها آغاز گردیده‌است.
  • اجرای بخش دوم و سوم راههای دسترسی اصلی طرح تحت عنوان مسیر تنگ۷-تنگ۶ و تنگ ۶-تنگ۵ در قالب قراردادهایی به شرکت‌های جهاد نصر اصفهان و جهاد توسعه خدمات زیربنایی در نیمه دوم ۱۳۸۹ ابلاغ و شروع شده‌است.
  • تفاهم‌نامه قرارداد اصلی طرح (سد و نیروگاه) جهت تأمین مالی، طراحی و اجرا با کنسرسیوم فرآب-ساینوهایدرو در اسفند ماه ۱۳۸۹ به امضاء رسیده‌است و اخذ مجوزهای مورد نیاز و ترتیبات فاینانس در دست پیگیری است که پس از آن امکان ابلاغ قرارداد و فعال شدن عملیات اجرایی فراهم می‌گردد.«سد بختیاری بیش از ۱۰ هزار شغل در لرستان ایجاد می‌کند»(فارسی)‎. ۲۷ خرداد ۱۳۹۲.</ref>

مشخصات رودخانه

رودخانه بختیاری یکی از دو سرشاخه اصلی رودخانه دز می‌باشد که از ارتفاعات قالیکوه سرچشمه می‌گیرد سپس در پایین دست با افزودن رودخانه سزار که سر چشمه اصلی ان اشترانکوه است تشکیل رودخانه دز را می‌دهند

مشخصات حوضه آبریز

مساحت حوضه آبریز در محل ساختگاه سد در حدود ۶۳۸۸ کیلومترمربع و میانگین ارتفاع حوزه از سطح دریا ۲۲۱۲ متر می‌باشد. دبی متوسط سالانه رودخانه بختیاری در محل سد (بر اساس یک دوره آماری ۶۰ ساله) معادل ۱۴۴٫۶ مترمکعب بر ثانیه و متوسط بارش سالانه در حدود ۱۱۱۷ میلی‌متر می‌باشد. شیب متوسط رودخانه بختیاری طی مسیر حدود ۶۵/۰ درجه‌است.[۱۱]

ویژگی‌ها

  • بلندترین سد دو قوسی بتنی جهان با ارتفاع ۳۲۵ متر[۱۲]
  • بزرگترین مخزن مصنوعی ذخیره آب کشور پس از سد کرخه با حجمی معادل ۵٫۲ میلیارد متر مکعب در تراز نرمال[۱۳]
  • خسارت ناچیز مخزن از لحاظ مسائل اجتماعی به دلیل صعب‌العبور و کوهستانی بودن منطقه که موجب می‌شود با احداث و آبگیری این سد، اراضی کشاورزی زیادی غرقاب * نشود و تنها چند اقامتگاه به زیر آب خواهد رفت.
  • ظرفیت نیروگاه ۱۵۰۰ مگاوات و انرژی تولیدی سالانه با ضریب کارکرد ۲۰ درصد، نزدیک به ۳۰۰۰ گیگاوات ساعت می‌باشد.[۱۴]
  • نقش قابل توجه ذخیره سازی و تنظیم آب این سد با توجه به حجم زیاد مخزن
  • کنترل سیلاب‌های فصلی و بهبود شرایط ایمنی در پایین دست سد
  • افزایش قابل ملاحظه ظرفیت ذخیره آب در حوضه رودخانه دز به‌منظور امکان مدیریت بهتر منابع آب و افزایش حجم آب قابل تنظیم و در نتیجه افزایش سطح زیر کشت اراضی در پائین دست
  • امکان تولید بهینه انرژی در زمان‌های پیک مصرف روزانه و سالیان

جستارهای وابسته




بتن عبوردهنده نور
آرون لاسونسنری مجارستانی (Aron Losonczi) نوع جدیدی ازبتن را ایجاد کرد وآن را توسعه بخشید که نور را از خود عبور می دهد.
بتن عبوردهنده نور


(Litracon light Transing concrete)

آرون لاسونسنری مجارستانی(Aron Losonczi) نوع جدیدی ازبتن را ایجاد کرد وآن را توسعه بخشید که نوررا از خود عبور می دهد.

- بتن عبور دهنده نور امروزه به عنوان یک متریال ساختمانی جدید با قابلیت استفاده بالا مطرح است. این متریال ترکیبی از فیبرهای نوری و ذرات بتن است و می تواند به عنوان بلوکها و یا پانلهای پیش ساخته ساختمانی مورداستفاده قرارگیرد.فیبرها بخاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و ترکیبی ازیک متریال دانه بندی شده را تشکیل می دهند.به این ترتیب نتیجه کارصرفاً ترکیب دومتریال شیشه وبتن نیست،بلکه یک متریال جدید سوم که از لحاظ ساختار درونی و همچنین سطوح بیرونی کاملاً همگن است به دست می آید.



- فیبرهای شیشه باعث نفوذ نور به داخل شیشه می شوند، جالبترین حالت این پدیده نمایش سایه ها دروجه مقابل ضلع نورخورده است، همچنین رنگ نوری که از پشت این بتن دیده می شود ثابت است به عنوان مثال اگر نورسبز به پشت بلوک بتابد درجلوی آن سایه ها سبز دیده می شود. هزاران فیبر شیشه ای نوری به صورت موازی کنارهم بین دووجه اصلی بلوک بتن قرار می گیرند،نسبت فیبرها بسیارکم وحدود 4درصد کل میزان بلوک ها است. علاوه بر این ، فیبرها به خاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده وتبدیل به یک جزء ساختاری می شوند بنابراین سطح بیرون بتن همگن و یکنواخت باقی می ماند.




- درتئوری ساختاریک دیوارساخته شده بابتن عبوردهنده نور،می تواندتا چند متر ضخامت داشته باشد، زیرا فیبرها تا20متر بدون ازدست دادن نور عمل می کنند.
- ساختارهای باربرهم می تواننند از این بلوک ها ساخته شوند، زیرافیبرهای شیشه ای هیچ تاثیرمنفی روی مقاومت بتن ندارند،بلوک ها می توانند دراندازه های متنوع وباعایق حرارتی خاص نصب شده روی آنهاتولیدشوند.




کاربردهای بتن عبوردهنده نور دیوار:
دراین حالت هردوسمت همچنین ضخامت این متریال جدید قابل مشاهده خواهدبود.اگرنورخورشید به ساختاراین دیوار می تابد، قرارگیری غربی یا شرقی توصیه می شودتا اشعه آفتاب درحال طلوع یاغروب بازاویه کم به فیبرهای نوری برسدوشدت عبورنوربیشترشود.

پوشش کف: درطول روز این یک کفپوش ازجنس معمولی به نظرمی رسد ودر هنگام غروب آفتاب، بلوک های کف دررنگهای منعکس شده ازنورغروب شروع به درخشش می کنند.

طراحی داخلی: ازاین نوع بتن می توان برای روکش دیوارها درطراحی داخلی استفاده کرد به صورتیکه ازپشت نورپردازی شده باشند و می توان از نورهای رنگی متنوع استفاده کرد.

مسطح کردن بلوک بتن: درصورت نیاز به مسطح کردن این بتن شیارهایی درداخل آن تعبیه می شوند، درحین ساختن دیوارها میلگردها به صورت عمودی یا افقی دراین شیارها قرارمی گیرند وفیبرهای اپتیکی بخاطر خاصیت انعطاف پذیری خوددر اطراف میلگردها جمع می شوند وبه این ترتیب میلگردها دیده نمی شوند.






مشخصات تکنیکی:

- ترکیبات: بتن وفیبراپتیکی،میزان فیبرحداکثر ده درصد کل بلوک،عبور3درصد نورتابیده شده ازهر4درصدکل فیبرموجود.

- چگالی: 2400-2100 کیلوگرم برسانتیمترمکعب .

- ا ندازه بلوک ها: ضخامت500-25 میلیمتر

عرض حداکثر:600 میلیمتر

ارتفاع حداکثر:300 میلیمتر








Litracub Lamp
لامپ لایتراکیوب یکی ازمحصولات موفق لایتراکان است که درآن بلوک ها باقرارگیری روی هم به صورت مکعبی می شودکه منبع نور درداخل آن قراردارد ونور با عبور از بتن به بیرون ساطع می شود.



 

عایق کاری ساختمان
   
عایق کاری نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل زمستان و خنک نگه داشتن آن در فصل تابستان دارد. به کمک عایق کاری می توان یک خانه را در زمستان 5 درجه گرمتر و در تابستان 10 درجه خنک تر نگه داشت.
انواع عایق کاری :
1- عایق هایی که در ساختار آنها حبابهای هوا وجود دارد و باعث کاهش هدایت حرارت می شوند.
2- عایق هایی که حرارت را باز می تابند.پشت این عایق ها باید حدود 20 میلی متر فاصله هوایی تعبیه شود. عایق ها چگونه ارزیابی می شوند ؟
فاکتور مهم در انتخاب عایق ها ، میزان مقاومت حرارتی آن هاست.هر قدر n مقاومت بالاتر باشد ، عایق حرارت را کمتر از خود عبور می دهد و صرفه جویی که به همراه دارد افزایش می یابد ، پس به جای ضخامت عایق ها ،باید مقاومت حراتی آن ها با هم مقایسه شوند.
عایق های گوناگون با مقاومتهای حرارتی برابر ، از نظر میزان صرفه جویی در انرژی همانند هستند و تنها اختلاف آنها در قیمت و محل کاربرد است.
چه جاهایی باید عایق کاری شوند؟
- سقفها : با عایق کاری سقف مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش ساختمان 35% تا 45% کاهش می یابد.
- دیوار های خارجی : مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش ساختمان را حدود 15% کاهش می دهد.
- کف : مصرف انرژی در زمستان را 5% کاهش می دهد.
- لوله های آبگرم : برای عایق کاری لوله های آبگرم می توان از عایق های پتویی یا عایقهایی که به طور ویژه برای لوله ها ساخته شده و به راحتی قابل نصب هستند استفاده کرد.
سقف و کف ساختمان های موجود را می توان به راحتی عایق نمود.
بر اساس مقررات ملی ساختمان ، تمامی ساختانهایی که ساخته می شوند باید به اندهزه کافی عایق کاری شوند. میزان عایق مورد نیاز در همین مقررات تعیین شده است.
 
چند راهنمایی کلی برای نصب عایق ها
عایق ها در صورتی خوب کار خود را انجام می دهند که به طور صحیح نصب شده باشند. موارد زیر به شما کمک می کند تا بهترین کارایی از عایق هایی که نصب می کنید ببینید:
- هرگز عایق را فشرده نکنید. عایق باید پس از نصب همان ضخامت اولیه خود را داشته باشد، در غیر این صورت مقدار مقاومت حرارتی آن کاهش می یابد و نمی توان آن طور که انتظار می رود جلوی انتقال حرارت را بگیرد.
- عایق کاری را به طور کامل روی تمام سطح انجام دهید. چرا که اگر تنها 5% از سطح خالی بماند ، ممکن است تا 50% از کارایی عایق کاری کاسته شود.
- مواد عایق را باید خشک نگه داشت ، زیرا به استثنای پلی استایرن که نسبت به آب مقاوم است ،بقیه عایق ها بر اثر رطوبت کارایی آنها پایین می آید. در برخی عایق های آزاد مقدار مقاومت حرارتی متناسب با تراکم عایق است نه ضخامت آن. در این عایق ها، مقدار مقاومت ممکن است بعد از مدتی تا 20% کاهش یابد. از این رو باید بعد از نصب کننده عایق تضمین گرفت.
- از عایق های آزاد در سقف هایی که شیب زیادی دارند استفاده نکنید.
- در صورت استفاده از عایق های بازتابنده باید حتما پشت آنها یک لایه هوای ساکن به ضخامت 20 میلی متر وجود داشته باشد.تمام سوراخها و پارگی ها و درزها باید با نوارچسب پوشیده شوند.
- اطراف کابل های برق و لوازم الکتریکی را هرگز عایق کاری نکنید، ایمن بودن عایق کاری باید توسط یک فرد متخصص بررسی شود.
- در فاصله کمتر از 90 میلی متر فنهای خروجی عایق نصب نکنید.
در فاصله کمتر از 25 میلی متر حبابهای لامپ و سرپیچ آنها عایق کاری نکنید.
برآوردها نشان می دهد که 9 سانتیمتر عایق حرارتی پشم شیشه معادل 3 متر سیمان درکاهش مصرف سوخت وجلوگیری از اتلاف حرارت داخل ساختمان و همچنین کاهش ورود سر و صدا به داخل ساختمان عمل می کند.
با 2 درصد هزینه اضافی درساختمان سازی برای عایق کاری با پشم شیشه می توان 40 درصد در مصرف انرژی صرفه جویی کرد و همچنین مانع ورود صداهای مزاحم به داخل ساختمان شد.
به عقیده کارشناسان صنعتی و دست اندرکاران ساختمان سازی، هزینه عایق کاری ساختمان ها 8/1 درصد هزینه کل ساختمان است، اما مزایای استفاده از عایق کاری مانند کاهش مصرف سوخت وجلوگیری از اتلاف گرما و سرمای داخل ساختمان و همچنین اثرات جلوگیری ازورود آلودگی هوا و آلودگی صوتی به داخل محیط زندگی و کار بسیار بالاتر از سرمایه گذاری اولیه برای عایق کاری است. خانوارها و ساکنان ساختمان های عایق کاری شده در سال اول سکونت خود، کل هزینه عایق کاری را از محل صرفه جویی درسوخت و برق پرداخت خواهند کرد.
آمارهای صرف جویی در هزینه ها و کاهش مصرف سوخت در اثر عایق کاری صنایع و ساختمان ها درکشورهای مختلف نشان می دهد که ترکیه درسال 1995 با اجباری کردن عایق کاری با ضخامت 5 سانتی متر در ساختمان ها 20 هزار تن گازسمی co2 را کاهش داد، سایرآلاینده ها نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافت.
این کشورها علاوه بر کاهش آلودگی هوا از سایر مزایای عایق کاری مانند کاهش مصرف سوخت و برق، جلوگیری از ورود سروصدا به داخل خودروها و ساختمان ها محیط زندگی و کاهش سروصدا و اتلاف انرژی در کارخانه ها، خیابان ها و ساختمان ها، میلیارد ها دلار صرفه جویی داشته اند و محیط زندگی شهری وخانواده ها با آرامش بیشتری همراه شده است.
کارشناسان محیط زیست، متخصصین انرژی و روان شناسان، امروزه اجباری کردن عایق کاری و استفاده ازعایق های رطوبتی و حرارتی را عاملی درکاهش ناراحتی های روحی، عصبی، اتلاف انرژی، کاهش آلودگی هوا و بیماری های مختلف معرفی کرده اند. درشرایطی که تولید خودرو درکشور به 700 هزار دستگاه در سال رسیده وساخت وساز رونق زیادی دارد و به معابر و خیابان های محدود تهران هر روز تعداد زیادی خودرو اضافه می شود، ساختمان های تک واحدی و 2 واحدی تخریب می شوند و به جای آنها آپارتمان های 20- 10 واحدی ساخته می شود، خانوارهای شهری به صورت متراکم در نقاط مختلف شهر سکونت می کنند،
تراکم جمعیت، ترافیک، مصرف سوخت، ایجاد آلودگی هوا، آلاینده سمی co2، صداهای مزاحم و ... هر روز رو به افزایش است، باید راهکارهایی نظیر استفاده از عایق های مختلف در صنایع خودرو سازی مورد توجه قرار گیرد تا علاوه برکاهش مصرف سوخت از افزایش آلاینده ها و صدای مزاحم، از ورود آلودگی هوا و آلودگی صوتی به داخل ساختمان ها و محیط زندگی خانوارها جلوگیری و محیط زندگی برای خانوارهای شهری با آرامش و رفاه نسبی بیشتری همراه شود.
فرهنگ عمومی استفاده از پشم شیشه و عایق های رطوبتی و حرارتی و عایق های صوتی درکشور ما گسترش نیافته است و متخصصین توجه زیادی به استفاده از عایق های مختلف در صنایع و ساختمان ها ندارند. یکی از دلایل اصلی در این زمینه وجود منابع سرشار نفت و گاز درکشور و ارزانی قیمت نفت، گاز و گازوییل بوده که باعث شده استفاده از عایق های مختلف درساختمان ها مورد توجه قرار نگیرد. دولت نیز توجهی به کاهش مصرف سوخت درساختمان ها نداشته و خانوارها هم تمایلی به پرداخت هزینه برای عایق کاری ساختمان، درها و پنجره ها نداشته اند.
اما امروزه با گسترش آپارتمان نشینی در تهران و ساخت 20 واحد جدید به جای یک واحد ساختمان قدیمی، ضرورت کاهش مصرف سوخت بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و سروصدای موجود درآپارتمان های مجاور، راه پله ها، کوچه ها و خیابان ها خانوارها را به چاره اندیشی و تفکردرباره راهکار جلوگیری از ورود سروصدا به داخل منازل و ساختمان ها وکاهش مصرف سوخت مشغول کرده است.
دولت نیز از آمار رو به افزایش مصرف سوخت، گاز، گازوییل و بنزین نگران است. درحال حاضر سازمان بهینه سازی مصرف انرژی و سایر نهادهای دولتی طرح هایی برای کاهش مصرف سوخت خودروها با استفاده ازپشم شیشه و عایق های رطوبتی و حرارتی و عایق های صوتی درخودروها، ساختمان ها و صنایع مختلف درنظرگرفته اند که البته تا همگانی شدن این طرح ها و گسترش فرهنگ و اجباری شدن عایق کاری راه درازی پیش رو داریم؛ اما با اطمینان باید گفت که اگرعایق کاری همه گیر شود و همه، ازمردم و ساختمان سازها تا مدیران صنایع آن را جدی بگیرند علاوه برصرفه جویی در هزینه ها و بهبود کیفیت کالاهای صنعتی وساختمان ها، باعث کاهش مصرف سوخت و اتلاف منابع نفت وگاز و همچنین کاهش اثرات مخرب سروصدای خودروها در محیط زندگی شهری خواهد شد و به کاهش عصبیت در بین افراد جامعه نیز کمک خواهد کرد.
یک کارشناس صنعت پشم شیشه دراین زمینه می گوید: اگر قانون لزوم استفاده ساختمان های بالای 800 متر و 1000 متر زیر بنا ازعایق کاری درشهرستان ها و تهران اجرا شود و قوانین تکمیلی دیگری درمورد ضرورت عایق کاری در ساختمان ها و صنایع به اجرا درآید، از محل صرفه جویی درسوخت و انرژی به راحتی می توان علاوه بر تامین مبلغ سرمایه گذاری برای عایق کاری از اتلاف انرژی و سروصدای زیاد محیط زندگی جلوگیری کرد به گونه ای که از محل کاهش مصرف سوخت در یکی دو سال اول می توان هزینه عایق کاری را تامین و پوشش داد و درسال های بعد از مزایای آن سود برد.
اندازه مطلوب صدا درساختمان های مختلف
برآورد کارشناسان در پیشنویس آیین نامه صدابندی درساختمان ها که توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن انجام شده است، نشان می دهد که حد مطلوب صدا در ساختمان های مسکونی و دراتاق خواب 30 دسی بل، دراتاق نشیمن40 دسی بل ودرآشپزخانه 45 دسی بل است. همچنین دراتاق بیماران دربیمارستان ها حد مطلوب صدا 30 دسی بل، دراتاق عمل 35 دسی بل، دراتاق انتظار 40 دسی بل ودربانک ها وفروشگاه ها 45 دسی بل برآورد شده است و حداکثر صدا نباید 5 دسی بل بیش ازاین مقدارباشد. در غیر این صورت صداهای گوشخراش مانند صدای موتورسیکلت 125، مغز انسان را آزار می دهد.
بنابراین صدابندی و استفاده از عایق ها و جداگرهای مناسب درساختمان ها الزامی است، تا از ورود صداهای مزاحم بالای 50 دسی بل به ساختمان ها جلوگیری شود. در نتیجه ضروری است که جداگرها و عایق کاری با حداقل صدابندی 50 دسی بل در محل سکونت و با حداقل صدابندی 60 دسی بل در بیمارستان ها وحداقل صدابندی 40 دسی بل درکلاس های درس مورد توجه قرارگیرد.
اگرچه امروزه از دیوارهای بتنی و سیمانی و گچی بیش از دیوارهای آجری استفاده می شود و تاحدودی صدابندی اجزای ساختمان بیشتر شده است و پنجره ها و شیشه های دوجداره از ورود صداهای مزاحم و با دسی بل بالا تا حدودی جلوگیری می کند؛ اما در شرایطی که تولید موتورسیکلت هایی با صدای بالای 70، 80، 90 دسی بل درکشور افزایش یافته است تنها می توان با دیوار سیمانی و بتنی از ورود صداهای مزاحم و آلودگی های مختلف صوتی جلوگیری کرد.
بنابراین برای آنکه حد مطلوب صدا در مناطق مسکونی وکلاس های درس و بیمارستان ها را داشته باشیم استفاده از عایق های رطوبتی و حرارتی و صوتی بیش از گذشته ضروری به نظر می رسد.
کارشناسان با اشاره به آثار مخرب و آزار صداهای نامناسب حاصل از زندگی ماشینی در سلامت جسم و روان و بروز بیماری های عصبی و حتی ناشنوایی، معتقدند که در طراحی ساختمان های جدید باید شاخص های تعیین شده صدابندی از سوی مراجع رسمی مورد توجه قرار گیرد.
امروزه آیین نامه و مقررات صدابندی درکشورهای سوئد، سوئیس، کانادا، آمریکا وانگلیس در دستور کار قرارگرفته است. درکشور ما و بخصوص در تهران نیز با این همه تراکم جمعیت و ترافیک باید مقررات صدابندی و استفاده از عایق ها، دیوار، سقف و پنجره های مناسب طبق استانداردها و تجربه کشورهای پیشرفته اجباری شود و از معمارها، کارفرمایان و سازندگان ساختمان ها بخواهیم تا برای ایجاد محیط زندگی با آرامش نسبی ساختمان های عایق کاری شده و با صدابندی مناسب را عرضه کنند.
دراین مسیر دولت، وزارت مسکن وشهرسازی، اتحادیه های مرتبط با ساخت مسکن وساختمان های اداری، وزارت صنایع و معادن و .... باید مقررات صدابندی و استفاده از عایق ها را توصیه و اجباری کنند.
اما از هر عاملی موثرتر، خانواده ها هستند که برای آرامش افراد خانواده و فرزندان و جلوگیری از آثار مخرب صداهای مزاحم بر روح و جسم و سلامت خود باید در خرید محل سکونت بر عایق کاری و صدابندی و استفاده از عایق ها و دیوارها و پنجره ها و مصالح ساختمانی مناسب تاکید کنند و آپارتمان و خانه ای را بخرند که عایق کاری و صدابندی درآن رعایت شده باشد تا از ورود آلودگی هوا و آلودگی صوتی به داخل ساختمان جلوگیری به عمل آید.
تشکل های صنفی و نهادهای مدنی وحامی حقوق مصرف کننده نیز باید مصالح ساختمانی وروشهای ساختمان سازی مناسب و با صدابندی مطلوب را به مردم معرفی کنند تا تقاضای مردم برای ساختمان های عایق کاری و صدابندی شده افزایش یابد.
رعایت استانداردهای جهانی در تولید محصولات پشم شیشه و عایق های رطوبتی و حرارتی امروزه در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته و در ایران نیز استاندارد 13162 DIN- EN- که استاندارد اروپاست برای تولید محصولات پشم شیشه و عایق های رطوبتی وحرارتی در شرکت های پشم شیشه ایران، ایزوگام و .... مورد توجه قرار گرفته است.
به عقیده کارشناسان اگر این استاندارد توسط دولت، وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی برای تولید داخلی و واردات تصویب و اجرای آن الزامی شود به راحتی می توان از واردات اجناس بی کیفیت و تولید عایق های نامطلوب در داخل جلوگیری کرد.
به عقیده کارشناسان بخشی از واردات پشم شیشه و عایق هایی که از کشورهای ترکیه و.... وارد کشور میشود استانداردهای لازم را ندارد و حتی می توان گفت که اصلا عایق نیست، بنابراین رعایت استانداردها و قوانین سختگیرانه در واردات عایق ها الزامی است تا از عایق ها و مصالح و اجناس مناسب برای عایق کاری استفاده شود.
به عقیده کارشناسان، عایق کاری علاوه بر مزیت های فراوان، اشتغال زایی نیز به همراه دارد و صنایع پشم شیشه و عایق های رطوبتی و حرارتی در ساختمان ها با صنایع پسین و پیشین بسیاری در ارتباط است و اشتغال زیادی را درمعادن، صنایع پتروشیمی، شرکت نفت، صنایع ساختمان سازی، نصب وتولید عایق ها در کارخانه ها، خدمات پس از فروش و سایر صنایع پایین دستی دربر میگیرد. درصورتی که استفاده از عایق های رطوبتی و حرارتی و صوتی درساختمان ها الزامی شود، اشتغال فراوانی را در کشور به صورت گسترده در بخش های تولیدی مواد اولیه و خدمات پس از فروش ایجاد خواهد کرد و مزایای فراوانی نیز در بخش صرفه جویی انرژی و جلوگیری از آلودگی هوا و آلودگی صوتی و جلوگیری از ورود صداهای مزاحم برای خانواده ها خواهد داشت.
تقاضای موجود در بازار پشم شیشه ایران تنها 70 میلیون مترمربع است. به عقیده کارشناسان، مصالح ساختمانی و روش های ساخت دیوار، در، پنجره، سقف و تقاضای موجود بازار برای پشم شیشه و عایق های رطوبتی و حرارتی نشان دهنده وضعیت نامطلوب عایق کاری و صدابندی و طراحی در صنعت خودرو و ساختمان است. خانوارهای شهری هر روز مقادیر زیادی آلودگی هوا، آلودگی صوتی وهزینه مصرف سوخت و برق را تقبل می کنند و خودروها و موتورسیکلت ها عامل ایجاد 70 درصد آلودگی هوا و 90 درصد آلودگی صوتی هستند.
در شرایطی که تولید صدا در خودروها و موتور سیکلت ها بالای 80 دسی بل است و حد مطلوب صدا دراتاق بیمار و اتاق خواب 30 دسی بل است، چگونه انتظار داریم که جامعه ای آرام، سالم، خلاق، باهوش و شاداب داشته باشیم، چگونه انتظار داریم که خواب افراد جامعه کامل باشد و خستگی و افسردگی و ناتوانی کاهش یابد و فرزندانی باهوش، کنجکاو، بدون پرخاشگری و عصبیت و مردمانی شاداب و با آرامش روحی و با بهره وری و کارآیی بالا داشته باشیم؟!
بنابراین عایق کاری رطوبتی و حرارتی و صدابندی برای جلوگیری از اتلاف سرمایه های ملی وکاهش مصرف سوخت و ایجاد آرامش نسبی درخانواده ها نیاز به یک عزم ملی دارد و از ساختمان سازی گرفته تا صنایع خودرو سازی و موتورسیکلت سازی و از توجه و دقت کارشناسان گرفته تا انتظار مردم و تقاضای مصرف کننده و حمایت نهاد ها و تشکل های صنفی و مدنی حامی حقوق مصرف کننده، همه و همه باید عزم را جزم کنیم و از خودروساز، موتورسیکلت ساز و ساختمان ساز و تولید کننده موتور و مصالح ساختمانی و .... بخواهیم که استانداردها را رعایت کنند، مصرف سوخت و تولید صدا را کاهش دهند تا آلودگی هوا، آلودگی صوتی و گاز کربنیک و میلیارد ها دلار هزینه برای مردم و دولت را با هم و با مشارکت ملی کاهش دهیم.
 
منابع:
مبحث 18 مقررات ملی ساختمان


برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

کليات: فولاد يکي از مهمترين مصالح ساختماني است و پي بردن به مشخصات و کنترل کيفيت آن قبل از بکارگيري، از اهميت بسياري در بالا بردن درجه قابليت اطمينان (Reliability) ساختمان برخوردار است. در اغلب کارخانجات توليد فولاد و صنايع فولادي براي تعيين جنس فولاد، حد گسيختگي کششي آن را در نظر مي‌گيرند. بالطبع دقيق‌ترين روش تعيين اين مقدار انجام آزمايش کششي مي‌باشد.
هدف از آزمايش: منظور از آزمايش كشش تعيين حد ارتجاعي و تاب گسيختگي فلزات مختلف مي‌باشد. همچنين با اين آزمايش مي­توان به ضريب ارتجاعي فلزات دست يافت. مي­دانيم كه ضريب مذكور در حد تناسب از اين رابطه پيروي ميكند:
 
                        
كه در آن  مقدار نيرو در واحد سطح مقطع نمونه () و  تغيير طول نسبي نمونه مي­باشد ().
اثر تنش كششي بر اجسام:

بطور كلي فلزات را مي­توان به دو دسته شكننده يا ترد (Brittle) و نرم (Ductile) تقسيم كرد. تفاوت اين دو دسته در ساختمان ذرات آنها مي­باشد. ساختمان ذرات شكننده طوريست كه مقاوت به لغزش ذرات آنها بر روي هم بيش از نصف مقاومت جدا شدن ذراتشان مي­باشد. در فلزات نرم، ذرات با مقاومت زياد بهم چسبيده­اند ولي مقاومت به لغزش آنها روي هم كم است. به همين علت هنگامي كه تحت كشش قرار گيرند قبل از اينكه تنش منجر به جدا شدن ذرات از هم بشود، ذرات روي هم لغزيده، مقطع قطعه باريك مي­شود و به اين ترتيب فلز گسيخته مي­شود. چنانكه در دايره مور ديده مي­شود، در حاليكه تنش كششي  وجود داشته باشد، ماكزيمم برش  روي مقطعي است كه تحت زاويه 45 درجه نسبت به راستاي تنش كششي قرار دارد. روي همين اصل است كه در مورد فلزات نرم ضريب اطمينان را بر حسب تئوري ماكزيمم برش پايه­گذاري مي­كنند، اين امر در مورد فلزات نرم قابل قبول مي­باشد. 
رابطه بين نيروي كششي و تغيير طول:
رابطه بين نيروي كششي يا تنش كششي (با فرض سطح مقطع اوليه) با تغيير طول نسبي متوسط (با فرض طول اوليه) يك منحني است مانند شكل زير، كه داراي يك قسمت خطي است محدود به نيروي کششي Pp يا تنش كششي  كه موسوم به حد تناسب است. در اين ناحيه رابطه بين ازدياد طول با نيروي كششي خطي است. در عمل حد تناسب را، که براي فولاد نرم برابر حد ارتجاعي است، براي ساير مواد برابر تنش نقطه­اي در منحني مي­گيرند كه تغيير شكل ماندگار در آن نقطه برابر 001/0 درصد مي‌باشد. حد ارتجاعي يكي از مشخصه­هاي اصلي مصالحي نظير فولاد است.

Pu يا

 
Pe يا
Pp يا
P يا
 
حد ارتجاعي تحتاني
حد ارتجاعي فوقاني
حد ارتجاعي محدود به Pe يا  حدي است كه اگر بار قبل از رسيدن به آن حد برداشته شود، جسم به حالت اوليه برمي‌گردد. گاه ضمن آزمايش، بار پس از رسيدن به حد جاري شدن، ناگهان تقليل مي‌يابد و منحني مسير خط‌چين را طي مي‌نمايد. در اين حالت دو حد ارتجاعي فوقاني و تحتاني خواهيم داشت كه حد تحتاني، مبنا و ملاك قضاوت مي­باشد.

 

پس از حد ارتجاعي، رابطه بين نيروي كششي و تغيير طول يا تنش و تغيير طول نسبي، خطي نبوده بصورت منحني است كه در مورد بعضي از اجسام مانند آهن و فولاد نرم به صورت تقريباً افقي در مي‌آيد، يعني بدون افزايش نيرو، تغيير شكل افزوده مي­شود. اين پديده را جاري شدن و تنش مربوطه را حد جاري شدن مي­نامند. براي بعضي از فولادها، پله جاري شدن مشخص نيست، در اينجا تنش يا نيروي كششي مربوط به حد ارتجاعي را مقداري در نظر مي‌گيرند كه تغيير طول نسبي دائمي به ازاي آن، برابر 2/0 درصد طول اوليه مي‌باشد. در مورد اين نوع فولادها نيز چون حد تناسب و حد ارتجاعي بسيار به يكديگر نزديك مي‌باشند، آنها را برابر مي­گيرند:   
اگر بار را باز هم افزايش بدهيم، فلز دوباره مقاوم شده و ازدياد طول آن به ازاي ازدياد نيروي كششي انجام مي‌پذيرد. اين پديده را سخت شدن مجدد فولاد يا سخت­گرايي مي­نامند. افزايش نيرو و تغيير شكل همچنان ادامه مي‌يابد تا اينكه نيروي كششي به Pu و يا تنش كششي به  برسد. در اين لحظه نقطه­اي از فولاد كه احياناً ضعيفتر است باريك و مقدار تنش در اين مقطع بيشتر مي­گردد و بالاخره ميله در اين مقطع گسيخته مي­شود. به اين پديده اصطلاحاً Striction Necking مي­گويند.
چنانکه در شکل بالا ديده ميشود منحني پس از گذشتن از  بطرف پايين مي‌آيد و بازاي نيروي کششي  و تنش گسيختگي  گسيخته مي‌شود. علت اين است که ما تنش را با سطح مقطع اوليه سنجيده‌ايم و چون در موقع گسيخته شدن فک‌هاي ماشين نيروي کمتري وارد مي‌کنند پس مقدار تنش گسيختگي که به طريق فوق محاسبه مي‌شود از مقدار  کمتر مي‌باشد.
اگر درباره توزيع ازدياد طول در نمونه مطالعه کنيم در مي‌يابيم که اين ازدياد طول بطور يکنواخت در تمام طول نمونه انجام نشده بلکه قسمت اعظم آن در مجاورت مقطع گسيختگي ايجاد شده است. اين تحقيق را مي‌توان با علامت‌گذاري به فاصله‌هاي مناسب روي نمونه‌ تحت کشش انجام داد.
ميزان ازدياد طول يک نمونه آزمايش شده را معمولاً با درصد ازدياد طول مشخص مي‌سازند. به اين ترتيب که اگر دو قسمت گسيخته شده نمونه‌اي بطول l را پهلوي هم بگذاريم و طول آن را اندازه بگيريم درمي‌يابيم نسبت به حالت اوليه به اندازه  تغيير يافته و از آنجا:
درصد ازدياد طول
 
رابطه تنش کششي واقعي و تغيير طول نسبي واقعي در يک مقطع:
هرگاه ميزان نيروي کششي در هر لحظه را به سطح مقطع ميله در همان لحظه تقسيم کنيم تنش کششي حقيقي بدست مي‌آيد. البته اين مقدار براي حد ارتجاعي و حد جاري شدن، به علت کوچک بودن تغييرات سطح مقطع ميله تقريباً برابر مقدار  مي‌باشد (A0سطح اوليه ميله است). ولي براي مرحله نزديک گسيختگي چون ميله در اين موقع باريک شده و تغييرات سطح مقطع زياد است تنش کششي حقيقي تفاوت زيادي با مقدار تنش محاسبه شده به طريق قبلي دارد. با اندازه‌گيري قطر مقطع به ازاي هر نيروي معيني به خصوص در لحظات گسيختگي مي‌توان تنش کششي واقعي را بدست آورد.
مقدار تغيير طول نسبي متوسط که به طريق قبلي بدست مي‌آيد بسيار تقريبي است، زيرا اولاً در مراحل اوليه بارگذاري مقدار تغيير طول را به طول اوليه تقسيم مي‌کنيم و اين خود يک خطاي کوچک است. چون در اين مرحله هم تمام ميله تغيير شکل يکنواخت نداده است، مثلاً قسمتي از ميله که داخل گيره ماشين مي‌باشد ممکن است اصلاً تغيير شکل ندهد. ثانياً در مراحل گسيختگي مقدار تغيير طول کل را به طول کل ميله تقسيم مي‌کنيم در صورتي که منطقه باريک شده تغيير طول نسبي بيشتري دارد تا نقاط ديگر و يا به عبارت ديگر اين مقدار در طول ميله ثابت نمي‌باشد. براي پيدا کردن مقدار دقيق تغيير طول نسبي به طريق زير عمل مي‌کنيم:
فرض مي‌کنيم قطعه‌اي از ميله مورد آزمايش به طول اوليه l0 باشد و پس از وارد کردن بار بطور تدريجي طول آن به l1 برسد. در يک لحظه غير مشخص که طول ميله l است (l0 < l < l1) به علت اضافه کردن نيروي کششي به اندازه dP مقدار dl به طول آن اضافه مي‌گردد بنابراين مقدار تغيير طول نسبي در اين لحظه برابر با dl/l مي‌شود، پس مقدار کل تغيير طول نسبي ميله در ناحيه بطول اوليه l0 برابرست با:
از طرف ديگر مي‌دانيم که مطابق قانون پواسن مقدار حجم ميله ثابت مي‌ماند، يعني l1A1=l0A0 پس  که در آن A1 , A0   سطح مقطع ميله در دو حالت اوليه و نهايي است.
پس مقدار تغيير طول نسبي واقعي را مي‌توان به صورت عبارت زير در آورد:
D1 , D0 قطر مقطع ميله در دو حالت اوليه ونهايي است. بنابراين براي يک نقطه غير مشخص از ميله مورد آزمايش با در دست داشتن D1 , D0 مي‌توان دقيقاً مقدار تغيير شکل نسبي واقعي را بدست آورد.
چنانکه ديده مي‌شود اين مقدار به هيچ وجه بستگي به طول اوليه l0 و يا طول نهايي l1 ندارد، بنابراين در مورد مقطع گسيخته شده با فرض کوچک بودن l0 مي‌توان مقدار تغيير طول نسبي حقيقي را با اندازه‌گيري قطر مقطع مزبور دقيقاً محاسبه کرد.
 
پديده باريک شدگي موضعي يک عضو کششي:
يک ميله يکنواخت که بر آن کشش محوري وارد شده را در نظر مي‌گيريم و توزيع تنش روي سطح مقطع ميله يکنواخت فرض مي‌شود. بعد از آغاز سيلان خميري، حجم ميله تقريباً ثابت مانده و افزايش طول با کاهش سطح مقطع ميله جبران مي‌گردد. اگر کاهش اتفاقي بسيار کوچکي در مساحت يک مقطع اختياري ميله را در حالي که مساحت ساير مقاطع تغييري نکند، مورد مطالعه قرار دهيم، چون نيروي کششي در تمام مقاطع يکسان است بنابراين مقدار تنش در مقطع کوچکتر، کمي بيش از ساير نقاط ميله مي‌باشد. اين مطلب باعث ايجاد تغيير شکل خميري بيشتري در حوالي اين مقطع و در نتيجه کاهش مساحت آن در مقايسه با ساير مقاطع مي‌گردد.
ناپايداري اين سلسله حوادث و بالاخره باريک شدن محل مذکور بستگي به ميزان سخت شدن ماده ميله دارد. اگر افزايش در مقدار تغيير شکل نسبي، ماده را به اندازه کافي سخت نمايد، سيلان پلاستيک در اين مقطع شدت يافته و باريک شدن رخ مي‌دهد.
ازدياد طول گسيختگي گاهي براي فولاد نرم به بيش از 30% هم مي‌رسد و براي فولادهاي ساختماني معمولي حدود 20 تا 24 درصد است. در فولادهاي سخت اين نسبت بين 7 تا 10 درصد مي‌باشد. فولادهاي سخت که به حالت سرد اصلاح شده‌اند، بدون ظهور پديده باريک‌شدگي موضعي، در کشش گسيخته مي‌شوند. علت اين تفاوت رفتار فولادها را مي‌توان در ساختار داخلي متفاوت آنها جستجو کرد. در فلزات نرم، ذرات با مقاومت زياد به هم چسبيده‌اند ولي مقاومت در مقابل لغزش روي يکديگر، در آنها کم مي‌باشد. به همين علت هنگامي‌که اين فلزات تحت کشش قرار مي‌گيرند، قبل از اينکه تنش منجر به جدا شدن ذرات از هم شود، ذرات لغزيده و مقطع باريک مي‌شود.
 
مطالعه باريک شدن ميله کششي:
براي مطالعه اين موضوع فرض مي‌کنيم منحني « تنش حقيقي (نيروي کشش لحظه‌اي بر سطح مقطع لحظه‌اي) ـ تغيير طول نسبي متوسط (نسبت به طول اوليه)» در دست باشد. عضو کوچکي به طول L0 از ميله را در نظر مي‌گيريم که در اثر نيروي کششي F سطح مقطعش از  A0 به A1 کاهش يافته و طولش به اندازه  افزايش يافته باشد. پس:
تغيير طول نسبي متوسط                       تنش حقيقي 
اگر در سيلان خميري، تغيير حجم صفر فرض شود، خواهيم داشت:
حالا اگر اثرات ناشي از يک تغيير کوچک در  را بررسي کنيم، ميزان تغيير در مساحت لحظه‌اي با مشتق‌گيري از رابطه بالا بدست مي‌آيد:
و اما  را مي‌توان چنين بدست آورد:
و از آنجا:
 
براي بررسي ميزان تغيير F از رابطه مقابل استفاده مي‌گردد:                                   
و يا 
اگر مقدار  باشد لازمه تغيير طول خميري بيشتر عضو، افزايش مقدار نيروي کششي محوري است. علاوه بر اين اگر  براي کليه مقادير  مثبت باشد تابع F يک تابع صعودي از تغيير شکل نسبي  مي‌باشد، يعني هرچه تغيير طول نسبي عنصر بيشتر مي‌شود نيروي بيشتري جهت ادامه يافتن تغيير طول لزوم پيدا مي‌کند. اگر فرض کنيم که ميله از تعداد بسيار زيادي از چنين عناصري ساخته شده، ملاحظه مي‌گردد که براي  تغيير شکل نسبي در عناصري که دچار تغيير شکل نسبي کوچکتري شده‌اند متمرکز مي‌گردد. بنابراين اگر بر حسب اتفاق، يکي از عناصر دچار تغيير شکل نسبي بيشتري از مجاورين خود گردد، تا زماني که مقدار تغيير شکل نسبي در بقيه عناصر کوچک است، اين عنصر در ازدياد طول شرکت نمي‌کند. بنابراين وقتي  مثبت است توزيع تغيير شکل نسبي يکنواخت پايدار مي‌باشد يعني انحراف از توزيع يکنواخت با ادامه تغيير شکل ميله کاهش مي‌يابد.
از طرف ديگر اگر  منفي باشد تابع  نزولي بوده و تغيير طول نسبي يکنواخت، ناپايدار است. در اين حالت اگر بر حسب اتفاق تغيير شکل نسبي عنصري بيش از ساير عناصر ميله گردد، نيروي لازم براي ادامه سيلان آن کوچکتر مي‌شود. در نتيجه کليه ازدياد طول ميله در اين عنصر متمرکز گرديده و باريک شدن رخ مي‌دهد و ادامه ازدياد طول، نيروي محوري را کاهش مي‌دهد. بدين ترتيب در حاليکه تغيير شکل نسبي موضعي افزايش يافته و مساحت بخش باريک شده کاهش مي‌يابد، از بقيه عناصر ميله باربرداري مي‌گردد. (منحني ترسيمي بوسيله ماشين به همين دليل در قسمت انتهايي خود به طرف پايين خم مي‌شود). مرز بين پايداري و ناپايداري يکنواختي توزيع کرنش و يا به عبارت ديگر لحظه شروع باريک شدن با شرط  مشخص مي‌گردد. اين شرط به اين ترتيب بيان مي‌شود:
تحت اين شرط تغيير شکل نسبي مي‌تواند بدون تغيير در مقدار نيروي کششي بطور موضعي افزايش يابد. در اين حالت ميله، حامل حداکثر نيرويي که قادر به تحمل آن است يعني Fmax مي‌باشد (در آزمايش، اين نيرو بوسيله عقربه ثابت ماشين نشان داده مي‌شود). مقدار  «مقاومت کششي» يا تاب کششي ميله ناميده مي‌شود.
در صورت معلوم بودن منحني تنش حقيقي ـ کرنش متوسط، نقطه‌اي را که در آن شرط  ارضا مي‌شود را مي‌توان به ترتيب زير بدست آورد (شکل زير):

واحد

 

 

نقطه B را که در سمت چپ به فاصله واحد از مرکز مختصات واقع شده در نظر مي‌گيريم. شيب مماس BP بر منحني تنش حقيقي ـ تغيير شکل نسبي متوسط برابر  مي‌باشد. بنابراين نقطه P نشان دهنده لحظه شروع باريک شدن است. در ضمن فاصله OC برابر تاب کششي است؛ زيرا از تشابه مثلثها نتيجه مي‌شود:
تاب کششي
 
شکل منحني‌هاي نيرو ـ تغيير شکل نسبي براي فولادهاي مختلف:
نحوه گسيختگي براي فلزات و آلياژها مختلف متفاوت است. در فلزات شکننده در اثر کشش، تغيير شکل در تمام طول ميله ايجاد شده و حد مشخصي براي رفتار ارتجاعي مشهود نيست. در اين نوع فلزات هر قدر نيرو را زياد کنيم تغيير شکل هم بطور مستقيم زياد مي‌شود تا حدي که به گسيختگي فلز منجر مي‌شود و اين گسيختگي بطور ناگهاني بوده و تقريباً بدون تغيير شکل دائم انجام مي‌گيرد.
در فلزات نرم وقتي که تنش به نزديکي حد جاري شدن برسد تغيير شکل خميري شروع شده، يکي از مقاطع که به علتي ضعيف‌تر بوده است شروع به باريک شدن مي‌کند و مقاومت آن هم به همين دليل بيشتر کاهش مي‌يابد. به عبارت ديگر مقاومت قطعه از ماکزيمم خواهد گذشت، هر گاه سرعت انجام تغيير شکل خميري نمونه از سرعت کشش ماشين کمتر شود قطعه گسيخته خواهد شد.
در آلياژهاي فولاد هر قدر درصد کربن زيادتر باشد فلز حاصل سخت‌تر و شکننده‌تر است. در صورتي که آهن خالص (بدون کربن) فلزي است بسيار نرم و قابل تغيير شکل.
 
دياگرام متداول و دياگرام واقعي تنش ـ تغيير شکل:
شکل مقابل يک نمونه از دياگرام متداول تنش ـ تغيير شکل نسبي را در مورد فولاد نرم به نمايش مي‌گذارد.
چنانکه از شکل منحني پيداست منحني در قسمت آخر نزول کرده است و نقطهd که فولاد به تنش گسيختگي خود مي­رسد نقطه ماکزيمم تنش منحني نيست در صورتي که تنش گسيختگي بايد بيشترين مقدار تنش موجود در نمونه در طول بارگذاري باشد. از اينجا نتيجه مي­گيريم که شکل مورد بحث تنش واقعي حد گسيختگي را نشان نمي­دهد.
اگر تنش‌ها را در لحظات مختلف آزمايش، خارج قسمت بار بر سطح حقيقي در آن لحظه در نظر بگيريم دياگرامي بدست مي­آيد که دياگرام واقعي کشش مي­باشد. در شکل بالا اين دياگرام بصورت خط‌چين به نمايش گذاشته شده است. شکل اين دياگرام با دياگرام واقعي قدري فرق دارد، بخصوص براي آلياژهاي نرم که تقليل قابل ملاحظه­اي دارند، منحني بعد از عبور از بار حداکثر بطرف پايين متمايل و هميشه گسيختگي در نقطه­اي با تنش واقعي بيشتر از تنش مربوطه رخ مي­دهد. بر طبق اين روش تنش واقعي عبارت است از  که A سطح مقطع مي­نيمم قطعه در هر لحظه است.
اصولا در فلزات شکننده اين دو دياگرام بر هم منطبق هستند. در فلزات نرم هم چنانکه ديده مي‌شود تا تغيير شکل­ها ودر نتيجه کاهش مقطع کوچک است، دو دياگرام بر هم منطبق هستند و از نقطه b به بعد تنش اول و تنش واقعي از هم جدا مي­شوند.
فولاد­هاي اصلاح شده:
شکل مقابل نشان مي‌دهد که اگر نمونه فلزي را تا نقطه‌اي بعد از حد ارتجاعي آن بارگذاري کرده سپس شروع به باربرداري کنيم بازگشت منحني تنش ـ تغيير شکل نسبي بر روي منحني اوليه نبوده بلکه روي خطي مانند BB' که خط راستي موازي OA (منحني ارتجاعي بارگذاري) است انجام مي­پذيرد. وقتي که کاملاً بار را برداريم در فلز يک تغيير طول به اندازه OB' خواهيم داشت. اگر اين فلز را مجدداً بارگذاري کنيم اين بار حد ارتجاعي بيشتري را نشان داده و خط BB' منطقه ارتجاعي منحني بارگذاري را تشکيل مي­دهد.
مشاهده پديده فوق فکر اصلاح فولاد را بوجود آورده است. به اين ترتيب که سعي کرده­اند به طريقي حد ارتجاعي فولاد را بالا ببرند و در نتيجه کريستال‌هاي فولاد را در برابر لغزش مقاوم‌تر نمايند. اولين تلاش‌ها براي اصلاح ميلگردهاي فولادي از طريق کشش بي­نتيجه ماند زيرا نتايج حاصل از کشش جنبه موضعي داشته و نمونه بطور يکنواخت در تمام طول تقويت نمي­شد.
امروزه فولادها را به روشهاي مختلف زير اصلاح مي­کنند:
1)     استفاده از کشش و پيچش بطور همزمان:
ميله فولادي استوانه­اي يا منشوري را مي­پيچانند و بطور همزمان تحت کشش نيز قرار مي­دهند و در آن تغيير شکل ماندگار ايجاد مي­کنند. نکته اصلي اين روش اين است که اصلاح فولاد در تمام طول قطعه بطور يکنواخت صورت مي­گيرد.
2)     کشش سرد:
با عبور دادن ميلگرد از بين بالشتک‌ها وغلتک‌ها در شرايط خاص، تمام طول به کشش واداشته شده و تغيير شکل ماندگار کششي در تمام طول آن بوجود مي­آورند. همچنين در اثر تماس با غلتک‌ها، فرورفتگي­هاي کوچکي در رويه ميلگرد پديدار مي­شود که مي­تواند به پيوستگي آن با بتن کمک نمايد.
3)     نورديدن سرد وکنگره­دار کردن:
ميلگرد گرم نورد شده را مجدداً با نوردهاي خاص و به حالت سرد نورد مي­نمايند و در سطح آن فرورفتگي و برآمدگي­هايي به وجود مي­آورند. در اثر اين تغييرات که مستلزم تغيير شکل سه محوري فولاد است، فولاد سخت شده و مشخصات مکانيکي آن بالا مي‌رود. کنگره‌ها (يا دندانه‌ها) به افزايش پيوستگي ميلگرد با بتن کمک مي­کند.
دستورالعمل انجام آزمايش کشش روي فولاد:
در ماشين‌هاي آزمايش معمولاً دو قسمت مجزا وجود دارد، يکي قسمت توليد کننده نيرو و ديگري قسمت اندازه­گيري نيرو. بهتر است اين دو قسمت از هم جدا باشند تا اگر در دستگاه‌هاي نيرو عيبي رخ داد اين عيب به دستگاه‌هاي اندازه­گيري سرايت نکند.
قسمت مهم ديگر دستگاه کشش، گيره‌هاي آن مي­باشد که نيروي اندازه­گيري شده را به نمونه انتقال مي­دهد. لغزيدن نمونه درون گيره يا عدم جاگيري صحيح نمونه در گيره (که باعث ايجاد خمش در نمونه مي­شود) در نتايج آزمايش اثرات نامطلوبي بجاي مي­گذارد. گيره‌هاي اغلب ماشين‌هاي آزمايش از نوع گره‌اي مي­باشند.
اين ماشين داراي دو فک مي­باشد که دو سر نمونه در گيره‌هاي گوه­اي آن قرار مي­گيرد. فک بالايي ثابت بوده و فک پاييني متحرک است.
نيروي کششي که به نمونه وارد مي­شود از طريق شاهين‌هايي به صفحه مدرج منتقل مي­شود. اين صفحه که بر حسب بار مدرج شده، داراي عقربه­اي است که يکي بر حسب ميزان بار حرکت کرده و عقربه ديگر که به موتور وصل نيست در جهت عقربه­هاي ساعت با عقربه اول حرکت مي­کند. وقتي بار از روي دستگاه برداشته مي­شود عقربه اول روي صفر برمي‌گردد ولي مي‌توان از روي عقربه دوم مقدار بار را خواند.
در انتهاي اهرم، چهار وزنه جاي دارد که مي‌توان تمام يا بعضي از آنها را روي محور جاي داد. چنانچه تمام وزنه­ها برداشته شوند حداکثر نيروي کششي وارده يک تن است و هرگاه از دو وزنه استفاده شود حداکثر نيروي وارده 5 تن و با استفاده از 4 وزنه نيروي کششي وارده 10 تن مي‌باشد. بدين صورت مي‌توان از 3 رديف درجه بندي روي صفحه که براي 1 و 5 و10 تن مي‌باشد بسته به مورد استفاده کرد.
مشخصات نمونه:
براي آزمايش کشش معمولاً در مورد قطرهاي بالاي 10 ميلي‌متر از نمونه 40 سانتي‌متري استفاده مي‌شود.
ميلگردهاي با قطر بالا را معمولاً به وسيله تراشکاري به قطر دلخواه (حدوده 12 ميلي متر) در مي‌آورند. طول منطقه تراشکاري شده بايد حتي‌المقدور بيش از طول مبنا باشد. طول مبنا که ازدياد طول نسبي روي آن اندازه‌گيري مي‌شود براي ميلگردهايي که قطرشان از 10 ميلي‌متر بيشتر است برابر 20 سانتي‌متر است ولي آزمايش کشش روي نمونه‌هاي با قطر کمتر از 10 ميلي‌متر هم انجام مي‌پذيرد که در اين مورد ازدياد طول نسبي روي طولي مساوي 10 برابر قطر ميلگرد تعيين مي‌گردد. به عبارت ديگر طول مبنا براي اين نمونه‌ها 10 برابر قطر ميلگرد است.
روش انجام آزمايش:
طولي مساوي 10 سانتي‌متر به وسيله سمبه نشان با ضربه چکش روي نمونه مشخص مي‌کنيم و سعي مي‌کنيم اين طول تقريباً در وسط نمونه باشد. نمونه را بين فک‌هاي ماشين محکم مي‌نماييم. يک دوربين را که فاصله دو فک آن 5 سانتي‌متر است روي ميله نصب مي‌کنيم و عدد 10 آن را بر خط سياه نشانه منطبق مي‌نماييم. سپس به وسيله فلکه دستي اعمال نيروي کششي را بر نمونه شروع مي‌کنيم. سپس به ازاي هر افزايش 1 درجه روي دوربين، نيرو را از روي صفحه مدرج مي‌خوانيم. البته صفحه مدرج در ابتدا داراي يک مقدار اوليه است. هر درجه دوربين  ميلي‌متر افزايش طول قطعه‌اي به طول 5 سانتي‌متر را نشان مي‌دهد. بنابراين مي‌توان افزايش طول نسبي نمونه 5 سانتي‌متري را به ازاي افزايش نيرو بدست آورد. بارگذاري را ادامه مي‌دهيم تا زماني که ناظر، شاهد افزايش سريع درجات دوربين باشد. در اين لحظه نيروي وارده حد ارتجاعي را نشان مي‌دهد؛ زيرا در حد ارتجاعي بدون افزايش نيرو ازدياد تغيير شکل خواهيم داشت.
پس از رسيدن به حد ارتجاعي باربرداري مي‌کنيم و سپس دوباره بارگذاري مي‌کنيم و مانند بار اول ادامه مي‌دهيم و اعداد را در جدولي يادداشت مي‌کنيم و اين کار را براي بار سوم نيز تکرار مي‌کنيم. همان‌طور که در پيش گفته شد اين کار سبب افزايش حد ارتجاعي فولاد مي‌شود. پس از مرحله سوم، فلکه دستي را آنقدر مي‌چرخانيم تا ميله گسيخته شود و نيروي گسيختگي را از روي صفحه مدرج مي‌خوانيم و در مرحله بعد براي فولاد آجدار اصلاح شده نيرو را با الکترومتر وارد کرده و مانند فولاد ساده حد ارتجاعي و حد گسيختگي را يادداشت مي‌کنيم. اين نحوه انجام آزمايش اجازه مي‌دهد:
1)     ضريب ارتجاعي در بارگذاري را ارزيابي کنيم.
2)     حد ارتجاعي را بدست بياوريم.
3)     تاب کششي را بدست آوريم.
4)     درصد کوچک شدن مقطع را پيدا کنيم.
5)     ازدياد طول نسبي گسيختگي را تعيين کنيم.
 
 
نکات زير در انجام آزمايش بايد مورد توجه قرار گيرد:
1) براي يافتن تنش متعارف در هر نقطه و رسم منحني تنش ـ تغيير شکل نسبي ميلگرد احتياج به دانستن سطح مقطع داريم. اگر ميلگردها آجدار باشند به وسيله کوليس قطر آنها را نمي‌توانيم اندازه بگيريم لذا از رابطه زير استفاده مي‌کنيم:
2) از آنجا که مي‌خواهيم ماشين، منحني نيرو ـ تغيير شکل نسبي را رسم نمايد نمونه نبايد در فکهاي ماشين بلغزد. از اين جهت براي يافتن دقيق بار گسيختگي برحسب منخني نيرو ـ تغيير شکل حتي المقدور نمونه‌هايي را به کار مي‌برند که انتهاي آنها پهن‌تر است و به تدريج باريک مي‌شوند و در وسط، قطر آنها يکنواخت مي‌شود.
3) سرعت آزمايش: منحني نيرو ـ تغيـير شکـل نسبي، تابع طرز ازدياد نيروي F مي‌باشد. چنانچه مقدار نيروي F با سرعت زياد شود حد گسيختگي بيشتري بدست خواهد آمد. علت اينست که اغلب اجسام در مقابل نيروهايي که در مدتي کوتاه بر آنها وارد مي‌شود بهتر مقاومت مي‌نمايند و بر عکس چنانچه نيرو بتدريج زياد شود تغييرشکل نيز تدريجاً انجام شده و تاب گسيختگي کمتري بدست خواهد آمد. پس براي اينکه نتيجه آزمايش يک فلز هميشه يکسان باشد لازم است که مدت و طرز ازدياد نيروي F معلوم باشد که آزمايش کشش آيين‌نامه‌ ASTM پنج راه را پيشنهاد مي‌کند که هر کدام از درجه دقت معيني برخوردار است. (رجوع شود به ASTM-E861T)
چنانچه در شرح آزمايش در بکارگيري هيچ يک از اين روش‌ها تأکيد مخصوص نشده باشد مي‌توان تا نيمه تنش تسليم يا  تنش گسيختگي هر کدام که کوچکتر بودند نيرو را با هر سرعتي که براي آزمايش کننده مناسب است، وارد کرد ولي پس از آن حتماً بايد سرعت در محدوده مشخص شده باشد. به همين دليل است که در قسمت دوم آزمايش از الکتروموتور استفاده مي‌کنيم.
تعيين نقطه تنش تسليم از طريق حرکت عقربه ساعت صورت مي‌گيرد. که اين بخش در قسمت توضيحات ماشين ارائه گرديد.
تاب گسيختگي را از تقسيم بار حداکثر وارده به نمونه بر سطح مقطع اوليه آن بدست مي‌آورند.
ازدياد طول نمونه را پس از گسيختگي با کنار هم قرار دادن و جور کردن دقيق دو تکه نمونه و اندازه­گيري فاصله بين نشانه­هايي که قبلاً روي نمونه گذارده شده بود، بدست مي­آورند. ازدياد طول با زياد شدن طول مبنا افزايش مي­يابد، به اين دليل اين ازدياد طول بصورت درصدي از طول اصلي مبنا بيان مي­شود. در گزارش مقدار ازدياد طول، هم بايد درصد ازدياد طول و هم طول مبنا ذکر شود.
تعيين سطح مقطع ميله: با پهلوي هم گذاشتن نمونه گسيخته شده وجور کردن آنها و اندازه‌گيري قطر در کوچکترين مقطع با همان دقت اندازه­گيري، قطر اوليه تعيين مي­شود.
محاسبه ضريب ارتجاعي (E): در قسمت خطي منحني تنش ـ تغيير شکل نسبي مي­توان از رابطه  که به قانون هوک معروف است، براي تعيين مقدار E استفاده نمود.
 
 
نتايج آزمايش بارگذاري براي فولاد ساده
 
نيرو در ابتداي
, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

" آزمايش تعيين مقاومت خمشي ملات سيمان هيدروليکي "
 
مراجع:
استانداردهاي ASTM شامل
- C 109 / C 109M
- C 305
- C 349
- C 670
- C 778
خلاصه­ي روش آزمايش  :
- ملات مورد استفاده از 1 قسمت ورني سيمان و 2.75 قسمت ورني ماسه ساخته مي­شود. با توجه به استفاده از سيمان پرتلند از نسبت آب به سيمان 0.485 استفاده مي­شود.
- نمونه­هاي آزمايش منشورهايي به ابعاد 40*40*160 ميليمتر مي­باشند که در دو لايه در قالب ريخته و کوبيده مي­شوند. نمونه­ها يک روز در قالب و سپس تا موقع آزمايش خارج از قالب نگهداري مي­شوند.
وسايل مورد نياز  :
- الک ، ترازو ، وزنه ، ظروف شيشه­اي مدرج ( مطابق با استاندارد C109 / C109M )
- مخلوط کن ( مطابق با استاندارد C305 )
- قالب­هاي ساخت نمونه : قالب­ها بايد داراي ابعاد 160*40*40 ميليمتر هستند. هر قالب بايد داراي سه قسمت براي ساخت سه نمونه­ي منشوري بوده و طوري طرح شده باشد که محورهاي طولي نمونه­هاي قالب­گيري شده در حالت افقي قرار بگيرند. قالبها بايد از فلزي سخت ساخته شده باشند که به ملات سيمان نچسبد. عدد سختي راکول فلز نبايد از 55 HRB   کمتر باشد. اجزا قالب بايد به خوبي با يکديگر جفت و محکم شوند و اضلاع آن بايد استحکام کافي داشته باشند تا دچار خميدگي و تابيدگي نگردند. وجوه داخلي بايد صاف و مسطح باشند به طوري که در روي خطي به طول 50 ميليمتر، براي قالب­هاي نو کمتر از 0.03 ميليمتر و براي قالب­هاي مستعمل کمتر از 0.05 ميليمتر تغييرات وجود داشته باشد. صفحه­ي پايه قالب بايد داراي ضخامت تقريبي 10 ميليمتر و ابعاد تقريبي 180*200 ميليمتر باشد. زبري مجاز صفحه­يپايه 0.03 ميليمتر در 50 ميليمتر است.
- تخماق ( Tamper ) : اين وسيله از جنس ماده­اي نفوذناپذير و مقاوم در برابر ساييدگي مانند ترکيبات لاستيک ساخته مي­شود. سر تخماق بايد داراي ابعاد تقريبي 22*85 ميليمتر ياشد.
- هادي تخماق : بايد از فلزي با با سختي 55 HRB که به ملات نمي­چسبد ساخته شودو به صورت تخت روي قالب بخوابد. هادي تخماق نبايد بيش از 0.38 ميليمتر از لبه­هاي خارجي قالب بيرون بزند. ارتفاع هادي 25 ميليمتر است.
- ماله
- دستگاه آزمايش خمش : براي ايجاد خمش روي نمونه­هاي منشوري از روش بارگذاري در وسط نمونه استفاده مي­شود. دستگاه بايد طوري طرح شده باشد که نيروي آن به طور قائم و بدون خروج از مرکزيت به نمونه اعمال شود. دستگاهي که براي اين منظور به کار مي­رود در شکل نشان داده شده است.
دستگاهي که براي آزمايش خمش بکار مي­رود بايد با در نظر گرفتن شرايط زير طراحي شده باشد.
  • در دستگاه بارگذاري بايد فاصله بين تکيه­گاه­ها و نقاط اعمال بار ثابت بماند.
  • بار بايد عمود بر سطح بارگذاري شده­ي نمونه و به نحوي که خروج از مرکزيت پيدا نکند، اعمال شود.
  • جهت عکس­العم­ها بايد در تمام طول آزمايش موازي بار اعمال شده باشد.
  • بار بايد با سرعت يکنواخت و بدون تغيير ناگهاني اعمال شود.
- ماشين آزمايش فشار : ماشين آزمايش فشار که براي آزمايش خمش بکار ميرود بايد از نوع هيدروليکي بوده و فاصله­ي بين فک­هاي آن کافي باشد.(شکل 3 ).
آماده کردن قالبها  :
براي آماده کردن قالبها (که بايد مطابق با استاندارد C109/C109M انجام ­شود) سطوح داخلي قالب که با ملات تماس دارد و سطوحي از قالب که با هم در تماس هستند را با قشر نازکي از روغن معدني يا گيريس پوشش مي­دهيم. بعد از سوار کردن قطعات قالب، روغن يا گيريس اضافي را از روي سطوح داخلي و بالا و پايين آن پاک م­کنيم.
روش آزمايش :
- نسبت­هاي اجزا، غلظت و اختلاط موادو نحوه­ي مخلوط کردن ملات بايد طبق استاندارد C109 انجام شود.
- قالب­گيري نمونه­ها
  • ملات­هايي را که با سيمان پرتلند آماده مي­شوند، ابتدا به مدت 90 ثانيه با سرعت کم و سپس به مدت 15 ثانيه با دور متوسط در مخلوط­کن مخلوط مي­نماييم.
  • بعد از مخلوط کردن ملات، لايه­اي به ضخامت 19 ميليمتر از آن را در هر سه قالب به طور يکنواخت پخش مي­کنيم. در اين حالت هادي تخماق را روي قالب قرار مي­دهيم و سپس به کمک تخماق ملات را با 12 ضربه و طي سه مرحله مطابق شکل مي­کوبيم. اين عمل بايد حدودا در 15 ثانيه انجام شود. براي هر ضربه، سر تخماق را به حالت افقي در فاصله­ي 25 ميليمتري بالاي سطح ملات قرار داده و آن را مستقيما به طرف پايين پرتاب مي­کنيم. نيروي پرتاب بايد به اندازه­اي باشدکه مقدار کمي از ملات از زير تخماق بيرون بزند. بقيه قالب را نيز با يک لايه­ي ديگر مثل لايه­ي اول پرکرده و مي­کوبيم. سپس هادي تخماق را از روي قالب برداشته و با لبه­ي تخت ماله روي قالب­ها را صاف مي­کنيم ( يک مرتبه در جهت طول قالبها ). ملات بالاي قالبها را توسط لبه­ي مستقيم ماله ( ماله تقريبا عمود بر قالبها نگه داشته شود ) با يک حرکت برشي در طول قالبها مي­بريم. براي ترميم بريدگيهايي که در سطح فوقاني ملات ايجاد شده با دو يا سه ضربه­ي سبک ماله بر روي سطح ملات، سطح آن را صاف مي­کنيم.
نگهداري نمونه­ها طبق استاندارد ASTM C109 انجام مي شود.
- تعيين مقاومت خمشي
  • نمونه­هايي را که بايد در سن يک روزه (24 ساعت) آزمايش شوند، به محض خارج کردن از منبع آب، مورد آزمايش قرار مي­دهيم. تغييرات مجاز زمان شکستن نمونه­ها که بايد در سن مشخصي شکسته شوند، بصورت زير مي­باشند.
وقتي که قسمت­هايي از نمونه­هاي منشوري که مورد آزمايش قرار گرفته­اند، به صورت مکعب­هايي مطابق با استاندارد C349 در آورده مي­شوند، بايد منشورها زودتر مورد آزمايش قرار گيرند، تا مکعب­هاي اصلاح شده در محدوده­هاي زمهني فوق شکسته شوند. اگر بيش از يک نمونه براي آزمايش در سن يک روزه از اطاق رطوبت خارج شود، لازم است نمونه­ها تا هنگام آزمايش زير پوشش پلاستيکي نگهداري گردند. در مورد نمونه­هايي که براي آزمايش در سن بيش از 1 روزه از منبع آب خارج مي­شوند، اگر تعداد نمونه­ها بيش از يکي باشد، لازم است آنها را تا هنگام آزمايش در آبي با دماي 23 ± 2 °C کاملا مستغرق نمود.
  • نمونه­هاي منشوري را خشک نموده و دانه­ها و ذرات سست چسبيده به سطوحي از نمونه را که با تکيه­گاه­ها و نقاط اعمال بلر تماس پيدا مي­کنند، پاک مي­کنيم. به وسيله يک تيغه­ي مستقيم صافي سطوح را کنترل مي­کنيم و اگر انحناي قابل توجهي روي سطوح وجود دارد با سمباده ناصافي آن را برطرف نموده يا نمونه را از رده خارج مي­کنيم.
  • پايه ( pedestal )را در مرکزصفحه­ي تکيه­گاهي دستگاه در امتداد محور قسمت کروي فوقاني آن قرار داده و صفحه­ي تکيه­گاهي را مجموعا روي پايه سوار مي­کنيم. سپس دستگاه بارگذاري مرکزي را به قسمت کروي متصل مي­کنيم. نمونه را طوري قرار مي­دهيم که سطوح صافي که مجاور ديواره­هاي قالب بوده­اند با فکهاي دستگاه تماس پيدا کنند. خط مرکزي طولي نمونه بايد مستقيما در بالاي نقطه وسط دو تکيه­گاه قرار بگيرد. دستگاه بارگذاري را طوري تنظيم مي­کنيم که تيغه­ي بارگذار آن عمود بر طول منشور و موازي با سطح فوقاني آن باشد. مرکز تيغه­ي بارگذار دستگاه بايد مستقيما در بالاي خط مرکزي نمونه و در وسط دهانه آن قرار داده شود. بايد اطمينان حاصل کرد که تماس تيغه­ي بارگذار دستگاه و نمونه هنگام اعمال بار پيوسته است. بارگذاري با سرعت 2640 ± 110 نيوتن در دقيقه انجام مي­شود. فاصله بين درجات صفحه­ي نمايشگر دستگاه نبايد بيش از 44 نيوتن باشد. حداکثر باري که نمونه تحمل مي­کند را با دقتي حدود 22 نيوتن تعيين مي­کنيم.
 
  نتایج آزمایش
«                 نمونه های 7 روزه
نمونه هاي مکعب مستطيل
مقاومت خمشی [Mpa]
بار گسيختگي خمشي [N]
بار گسيختگي خمشي [kp]
وزن [gr]
سطح [²cm]
ابعاد [cm]
شماره نمونه
7.1
2540
254
590.6
16
16.1*4.1*4
1
6.3
2240
224
583.06
16
16*4.1*4
2
6.6
2340
234
577.17
16
16*4.1*3.9
3
 
فشار شکست [Mpa]
فشار شکست [²kg/cm]
[ton] نيروي شکست فشاري
 
 
 
23.8
237.5
3.9
3.7
 
 
 
24.1
240.625
3.9
3.8
 
 
 
23.4
234.375
3.8
3.7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
نمونه هاي مکعب
 
[kg]نيروي شکست فشاري خوانده شده
[kN]نيروي شکست فشاري خوانده شده
وزن [gr]
سطح [²cm]
ابعاد [cm]
شماره نمونه
 
7780
77.8
319.23
25
5.2*5.1*5.2
1
 
6780
67.8
289.11
25
5.1*5*5.1
2
 
6770
67.7
316.67
25
5.2*5.3*5.3
3
 
 
 
فشار شکست [Mpa]
فشار شکست [²kg/cm]
[kg]نيروي شکست فشاري اصلاح شده
 
 
 
 
30.6
306
7654
 
 
 
 
26.7
267
6670
 
 
 
 


برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

" آزمايش تعيين مقاومت فشاري ملات سيمان هيدروليکي "
 
خلاصه­ي روش آزمايش  :
ملات مورد استفاده از يک قسمت وزني سيمان و 2.75 قسمت وزني ماسه تشکيل مي شود. براي سيمان پرتلند يا سيمان پرتلند هوازا از نسيتهاي آب به سيمان مشخصي استفاده ميشود.براي سيمان هاي ديگر مصرف آب بايد به اندازه اي باشد که ملات با 25 ضربه ميز سيلان به اندازه 5 + 110سيلان پيدا کند.نمونه هاي مکعبي توسط تخماق در دو لايه کوبيده مي شود. نمونه ها يک روز در قالب باقي مي مانند تا خود را بگيرند و سپس از قالب در آورده شده و تا موقع آزمايش در آب آهک مستغرق مي گردند.
 
وسايل مورد نياز  :
- ترازو و وزنه
- بشر شيشه اي به ظرفيتهاي مناسب(براي اندازه گيري آب مخلوط در يک مرحله)که حجمهاي روي آن در دماي   °C20 معتبر بوده . خطاي آن 2+  ميليمتر باشد.حداقل تقسيمات روي بشر بايد 5 ميليمتر باشد.خطوط تقسيمات اصلي بايد دايره هاي کامل بوده و عدد مربوط به آنها نوشته شده باشد.طول خطوط تقسيمات کوچک بايد يک هفتم محيط بشر و براي تقسيمات داخلي يک پنجم محيط بشر باشد.
- قالب هاي ساخت نمونه ها :قالب ها نبايد بيش از سه قسمت مکعبي داشته باشند.و هر قسمت مکعبي نبايد به بيش از دو قسمت قابل تفکيک باشد.وقتي اجزاء قالب به هم متصل مي گردند، بايد بطور قابل لطميناني محکم گردند.قالب ها بايد از فلز سختي که به سيمان نچسبد ساخته شده باشند. براي قالبهاي نو عدد سختي را کول فلزي که براي ساخت قالب بکار ميرود نبايد کمتر از 55 HRB باشد.وجوه قالب ها بايد به اندازه کافي مقاوم باشد تا دچار انحناء و تابيدگي نشود .وجوه داخلي قالب ها بايد مسطح باشند(تغيير مجاز ضخامت آن 0.025 ميليمتر براي قالب هاي نو و 0.05 ميليمتر براي قالبهاي مستهمل است).فاصله بين وجوه مقابل بايد براي قالب هاي نو ميليمتر و براي قالبهاي مستعمل  ميليمتر باشد.ارتفاع قالبها که براي هر جزء مکعبي بطور مجزا اندازه گيري مي شود،بايد برابر 50 ميليمتر باشد که خطاي مجاز آن 0.25 ميليمتر و - 0.13 ميليمتر براي قالب هاي نو و 0.25 ميليمتر و -0.38 ميليمتر براي قالب هاي کهنه مي باشد.
زاويه بين وجوه داخلي مجاور و بين وجوه داخلي و کف و روي قالب که به فاصله کمي از محل برخورد آنها اندازه گيري مي شود بايد 5 90 + درجه باشد.
- مخلوط کن کاسه اي پره دار
- تخماق : اين وسيله از جنس مادهاي نفوذ نا پذير و شکل پذيرر مانند لاستيکي که سختي آن با دورومتر 1080+ است،ساخته مي شود و مقطع ان 25*13 ميليمتر مي باشد.طول تخماق 120 تا 150 ميليمتر است.سر تخماق بايد تخت بوده و با امتداد ميله آن زاويه قائمه بسازد.
- ماشين آزمايش : بايد از نوع هيدروليکي يا مارپيچي بوده و فاصله فک بالايي و پاييني آن به اندازه اي باشد که بتوان از دستگاه به نحو مناسب استفاده کرد.بار وارده به نمونه بايد با دقت1 + درصد مشخص شود .لازم است فک فوقاني يک تکيه گاه کروي داشته باشد.قطر سطح تکيه گاهي بايد کمي بزرگتر از نمونه مکعبي 50 ميليمتري باشد.سختي سطوحي که با نمونه تماس مي يابند نبايد کمتر از 60 HRC باشد.
دما : دماي هواي مجاور مخلوط­کن، مصالح خشک، قالبها، صفحات پايه و کاسه­ي مخلوط­کن بايد بين 20 تا 27 درجه­ي سانتي­گراد باشد و بيش از 1.7 درجه تغيير نکند.
 رطوبت : رطوبت نسبي نبايد کمتر از 50 درصد باشد. اتاق رطوبت بايد طوري ساخته شود که امکان نگهداري نمونه­ها در رطوبت 95 درصد باشد.
آماده کردن قالبها :
براي آماده کردن قالبها (که بايد مطابق با استاندارد C109/C109M انجام ­شود) سطوح داخلي قالب که با ملات تماس دارد و سطوحي از قالب که با هم در تماس هستند را با قشر نازکي از روغن معدني يا گيريس پوشش مي­دهيم. بعد از سوار کردن قطعات قالب، روغن يا گيريس اضافي را از روي سطوح داخلي و بالا و پايين آن پاک می­کنيم.
 
 
 
 
روش آزمايش  :
-ترکيب ملات
  • ملات مورد استفاده از 1 قسمت ورني سيمان و 2.75 قسمت ورني ماسه ساخته مي­شود. با توجه به استفاده از سيمان پرتلند از نسبت آب به سيمان 0.485 استفاده مي­شود.
  • مقدار مصالحي که در يک مرحله براي ساخت 6 نمونه مورد نياز است به شرح زير است.
 
 
 
 
-         آماده کردن ملات : مطابق استاندارد C305 انجام مي­شود.
 
قالب گيري نمونه هاي آزمايش
در مورد سيمان پرتلند و سيمان هوازا مدت را به مدت 90 ثانيه در جام مخلوط کن به صورت روباز مخلوط نمائيد. در خلال اين مدت هر 15 ثانيه يکبار ملاتي را که در بالاي ظرف جمع شده به داخل آن پاک نمائيد. سپس دوباره مخلوط را به مدت 15 ثانيه با دور متوسط مخلوط کنيد. براي تکميل عمل به هم زدن بايد پره مخلوط کن تکان داده شود تاملات اضافي به داخل جام مخلوط کن بر گردانده شود.
در مورد سيمانهاي ديگر و يا در مواردي که تعيين سيلان خواسته شده باشد به محض تعيين سيلان ملات را از روي ميز سيلان به داخل جام مخلوط کن بريزيد و به سرعت اطراف جام را به داخل آن پاک نمائيد. سپس مدت 15 ثانيه مجدداً به هم زدن مخلوط را با دور متوسط ادامه دهيد. براي تکميل عمل مخلوط کردن، پره مخلوط کن را تکان دهيد تا ملات اضافي به داخل جام مخلوط کن برگردانده شود.
وقتي براي تهيه نمونه هاي بيشتر مجدداً ملات ساخته مي شود. مي‎توان آزمايش سيلان را حذف نمود. در اين حالت ملات را به مدت 90 ثانيه بصورت روباز در جام مخلوط کن مخلوط نمائيد. در خلال اين مدت هر 15 ثانيه يکبار اطراف ظرف را به سرعت به داخل آن پاک کنيد. سپس مخلوط را به مدت 15 ثانيه با دور متوسط مخلوط نمائيد.
قالب گيري نمونه ها بايد حداکثر در مدت 2 دقيقه ونهايتاً 30 ثانيه بعد از ساخت ملات انجام شود. لايه اي از ملات با ضخامت حدود 25 ميليمتر (تقريباً نصف ارتفاع قالب) را در قالب قرار دهيد. ملات ريخته شده در هر بخش مکعبي قالب را 32 مرتبه، در مدت 10 ثانيه وطي 4 دوره مطابق شکل (1) بکوبيد. هر دور کوبيدن از 8 ضربه منظم با نظم نشان داده شده تشکيل مي شود. فشار کوبيدن فقط بايد به حدي باشد که ملات، داخل قالب را پرکند. 4 مرحله کوبيدن بايد در هر مکعب کامل شده و بعد ملات مکعب ديگري کوبيده شود. وقتي کوبيدن اولين لايه در همه قسمتهاي مکعبي کامل شد، با باقيمانده ملات همه قسمت ها را پرکنيد و مانند لايه اول بکوبيد. در خلال کوبيدن لايه دوم ملات از بالاي قالب بيرون مي آيد. در انتهاي هر دور کوبيدن، دستکشي به دست کرده و بوسيله انگشت و تخماق روي ملات را مرتب کنيد و توسط ماله سطح آن را صاف نمائيد. براي اين منظور يکبار ماله را در حالتي که برامتداد طولي قالب عمود باشد در عرض مکعبها بکشيد. سپس براي تزار کردن ملات لبه تخت ماله را در طول قالب کشيده و سرانجام با يک حرکت برشي توسط لبه مستقيم ماله (تيغه ماله تقريباً عمود بر قالب نگه داشته مي شود) سطح ملات را به حالت صاف و هم سطح بالاي قالب برش دهيد.
 
نگهداري نمونه ها
به محض تکميل قالب گيري نمونه ها، آنها را روي صفحه پايه به صورت روباز براي مدت 20 تا 24 ساعت در اتاق رطوبت قرار دهيد. اگر نمونه ها قبل از 24 ساعت از قالب خارج شوند بايد آنها را تا 24 ساعت در قفسه هاي اتاق رطوبت نگهداري کرد بعد از 24 ساعت نمونه ها را در آب آهک مستغرق نمائيد (بجز نمونه هايي که بايد در سن 24 ساعت آزمايش شوند)
تعيين مقاومت فشاري
به محض خارج کردن نمونه ها از اتاق رطوبت (در مورد نمونه هاي 1 روزه) يا از مخزن آب، آنها را تحت آزمايش قرار دهيد. خطاي مجاز براي زمان شکستن نمونه با توجه به سن آن به صورت زير مي باشد.
اگر براي آزمايش در سن يک روزه بيش از يک نمونه از اطاق رطوبت خارج شود، بايد آن را تا موقع آزمايش در داخل پارچه‎اي مرطوب نگه داشت. همچنين در صورتي که در هر مرتبه بيش از يک نمونه براي آزمايش از آب خارج مي شود بايد تا موقع آزمايش آن را در آب  درجه سانتيگراد نگهداري نمود.
سطوح نمونه ها را پاک و خشک کرده و دانه هاي سنگي سست و ذراتي را که روي آنها چسبيده اند، برطرف نمائيد. صافي سطوح را با کشيدن يک تيغه صاف روي آنها کنترل کنيد. اگر انحناي قابل توجهي وجود داشت، با تراشيدن آن را برطرف نمائيد.
بار را بايد روي وجوه صاف نمونه که در تماس با بدنه قالب بوده‎اند، اعمال کنيد. نمونه را با دقت زير ماشين آزمايش و در وسط فکهاي آن قرار دهيد. هيچ ماده واسطي نبايد بعنوان بستر يا بالشتک بين نمونه و فکهاي دستگاه به کار برده شود. سرعت بارگذاري تا رسيدن به نصف حداکثر بار پيش بيني شده (براي حداکثر بار پيش بينش شده بيش از 3/13 کيلونيوتن) به صورت اختياري ودلخواه است. در مواردي که حداکثر بار پيش بيني شده کمتر از 3/13 کيلونيوتن است، بارگذاري اوليه به نمونه اعمال نمي شود. نرخ بارگذاري براي باقيمانده بار (يا کل بار در مواردي که حداکثر بار پيش بيني شده کمتر از 3/13 کيلونيوتن است) بايد طوري تنظيم شود که بارگذاري بدون وقفه تا گسيخته شدن نمونه در مدتي بيش از 20 ثانيه وکمتر از 80 ثانيه از شروع بارگذاري، خاتمه يابد. وقتي نمونه به حد تسليم رسيده است، تا گسيخته شدن نمونه نبايد تنظيم ماشين آزمايش را تغيير داد.


برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

1 – آزمايش نرمي سيمان:
 
اين آزمايش نشان دهنده سطح مخصوص و يا نسبت سطح به وزن سيمان مي باشد. هر چه نرمي سيمان بيشتر باشد يا به عبارتي ذرات ريزتر باشند سطح در دسترس براي ترکيب آب با سيمان بيشتر ودر نتيجه سرعت کسب مقاومت بيشتر است.
با افزايش نرمي سيمان :
1.      افزايش روند کسب مقاومت
2.      کاهش سرعت آب انداختگي در بتن
3.      افزايش مقدار سنگ گچ اضافه شده براي کنترل گيرش
4.      توليد حرارت زياد هيدراتاسيون
5.      افزايش هزينه توليد ،مدت زمان آسياب طولاني تر
6.       فساد سريع سيمان،جذب سريع آب توسط سيمان
 
روش اندازه گيري نرمي:
اين آزمايش به دو صورت انجام مي شود:
1.      روش کدر سنج واگنر:در اين روش سيمان خشک در ظرفي ريخته و نرمي سيمان بر اساس درصد نور عبور کرده از ظرف اندازه گيري ميشود.هر چه نور بيشتري عبور کرده باشد ريزي دانه هاي سيمان کمتر بوده و نرمي نيز کمتر است.
2.      روش افت فشار هوا:در اين روش سيمان خشک را در ظرفي ريخته و هوا را با فشار بر آن وارد مي کنند ببا اندازه گيري افت فشار در پايين نرمي بدست مي آيد .هر چه افت بيشتر باشد نرمي بيشتر است .
 
4 – آزمايش سلامت سيمان:
 
اين آزمايش بر روي خمير نرمال سيمان انجام ميشود.آزمايش سلامت سيمان به سه روش انجام ميگيرد :
 
1. آزمايش        Autoclave
2. آزمايش انبرک لوشاتوليه
 3. آزمايش قرص سيمان
 
1- Autoclave:
آزمايش بر روي نمونه هاي منشوري تهيه شده از خمير نرمال انجام مي شود.براي تسريع در بالفعل کردن پتانسيل واکنش سيمان نمونه ها در درجه حرارت 216 ددرجه سانتيگراد و فشار 2 مگا پاسگال در دستگاه Autoclave به مدت 3 ساعت نگهداري ميشود و سپس تغييرات طول نمونه اندازه گيري مي شود اين تغييرات بايد کمتر از 8 درصد طول اوليه باشد.
علت افزايش طول در سيمان وجود MgO يا آهک آزاد خوب پخته نشده در سيمان مي باشد.که باعث طولاني شدن زمان هيدراتاسيون و افزايش حجم نمونه ميشود.


برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

ASTM
 
آزمایش تعیین خمیر نرمال سیمان ( درصد رطوبت نرمال برای سیمان هیدرولیکی )
هدف : تعیین درصد رطوبت (روانی) نرمال سیمان هیدرولیکی (آبی) جهت انجام آزمایش­های بعدی روی آن
وسایل آزمایش :
  1. ترازو یا به عبارت دیگر وسایل اندازه­ گیری جرم : در این آزمایش ترازوی دیجیتالی با دقت 0.01 گرم جهت اندازه گیری جرم آب و از ترازوی مکانیکی ( کفه­ای ) با کمک وزنه­های مناسب جهت اندازه گیری جرم سیمان استفاده شده است.
  2. وزنه : باید دارای ویژگی­های استاندارد ASTMC1005 باشد. وزنه­های مورد نظر باید دارای دقت مورد نظر جهت اندازه گیری جرمی تا 1000 گرم باشد.
  3. بشرهای به حجم 250 - 200 میلی­ لیتر
  4. دستگاه سوزن ویکات. همانطور که در شکل مشاهده می­شود دارای اسکلت A ، میله قابل حرکت B به جرم  که یک انتهای آن سوزن آزمایش c با قطر و طول حداقل 50 میلی متر و در انتهای دیگر، سوزن جابجا شونده D به قطر و طول 50 میلی متر قرار دارد. در طول این میله پیچ E جهت جابجایی آن در ارتفاع و ثابت نمودن آن در هر مکان مورد نظر و پیچ F که متصل به یک خط ­کش جهت ثبت میزان این جابجایی می­باشد، متصل شده است      قالب نمونه G که مخروط ناقصی با قطر داخلی  میلی متر در کف ،  در سقف و ارتفاع می­باشد.
  1. صفحه پایه مربعی شیشه­ای H ( Base Plate ) با بعد 100 میلی متر
  2. دستگاه اختلاط ( Mixer ) : شامل اجزای زیر است :
    • Mixer : که میکسری مکانیکی با انرژی تامین شده توسط جریان الکتریسیته می­باشد. این میکسر باید حداقل دارای دو مدل سرعت دوران باشد. یکی دور کند با سرعت زاویه­ای  همزن ( Paddle ) و دیگری دور تند با سرعت زاویه­ای می­باشد. لازم به ذکر است موتور الکتریکی این میکسر باید دارای قدرت حداقل 124 وات (  اسب بخار ) باشد. این میکسر باید دارای اهرم تنظیم مکانیکی ( دستی ) باشد تا بتوان به کمک آن ، فاصله مناسب را (که باید مابین باشد ) بین قسمت تحتانی همزن ( Paddle ) و کف جام ( Bowl ) ایجاد نمود.
    • همزن ( Paddle ) که ابعاد مقطع آن کاملا در شکل مشخص است و به گونه­ای انتخاب شده­اند تا در حین اختلاط فاصله مابین کناره­های همزن ( Paddle ) و کف جام ( Bowl ) بطور تقریبی مابین باشد.
    • جام اختلاط ( Mixing Bowl ) : حجم اسمی آن 4.73 لیتر و از جنس فولاد ضدزنگ    می­باشد که ابعاد مقطع آن در شکل مشخص است.
    • کاردک : شامل یک تیغه نیمه صلب با طول 75 میلی متر ، عرض 50 میلی متر و ضخامت 2 میلی متر می­باشد که به دسته­ای ( معمولا چوبی ) با طول معمولا 150 میلی متر متصل است. این کاردک جهت جدا کردن خمیر سیمان از اجزای میکسر استفاده می­شود.
درجه حرارت و رطوبت :
1.دمای هوا ، سیمان خشک ، صفحات پایه باید مابین درجه سانتی­گراد باشد. لازم به ذکر است دمای آب اختلاط نیز نباید بیش از   درجه سانتی­گراد با 20 درجه     سانتی­گراد اختلاف داشته باشد.
2.رطوبت نسبی آزمایشگاه نباید بیشتر از 50 درصد باشد.
 
تعیین زمان گیرش خمیر سیمان با استفاده از دستگاه سوزن ویکات :
هدف : تعیین زمان گیرش خمیر سیمان می­باشد که آنرا برای خمیر نرمال به کمک دستگاه فوق الذکر انجام می­دهیم. البته از این نکته نباید غافل شویم که اندازه گیری زمان گیرش به کمک دستگاه سوزن­های گیلمور هم قابل انجام است.
وسایل آزمایش :
  1. ترازو یا به عبارت دیگر وسایل اندازه­ گیری جرم : در این آزمایش ترازوی دیجیتالی با دقت 0.01 گرم جهت اندازه گیری جرم آب و از ترازوی مکانیکی ( کفه­ای ) با کمک وزنه­های مناسب جهت اندازه گیری جرم سیمان استفاده شده است.
  2. وزنه : باید دارای ویژگی­های استاندارد ASTMC1005 باشد. وزنه­های مورد نظر باید دارای دقت مورد نظر جهت اندازه گیری جرمی تا 1000 گرم باشد و همچنین اختلاف­های مجاز آنها جهت وزن کردن سیمان در جدول زیر آمده است :
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. بشرهای به حجم 250 - 200 میلی­ لیتر
  2. دستگاه سوزن ویکات. همانطور که در شکل مشاهده می­شود دارای اسکلت A ، میله قابل حرکت B به جرم  که یک انتهای آن سوزن D به قطر و طول 50 میلی متر و در انتهای دیگر سوزن آزمایش c با قطر و طول حداقل 50 میلی متر، قرار دارد. در طول این میله پیچ E جهت جابجایی آن در ارتفاع و ثابت نمودن آن در هر مکان مورد نظر و پیچ F که متصل به یک خط ­کش جهت ثبت میزان این جابجایی می­باشد، متصل شده است.
 
  1. قالب نمونه G که مخروط ناقصی با قطر داخلی  میلی متر در کف ،  در سقف و ارتفاع می­باشد.
  2. صفحه پایه مربعی شیشه­ای H ( Base Plate ) با بعد 100 میلی متر
  3. دستگاه میکسر که توضیحات آن در قسمت قبل آورده شده است.
درجه حرارت و رطوبت :
1.      دمای هوا ، سیمان خشک ، صفحات پایه باید مابین درجه سانتی­گراد باشد. لازم به ذکر است درجه حرارت آب اختلاط و اتاق رطوبت ( حمام آب ) هم نباید بیش از  درجه سانتی­گراد با 23 درجه سانتی­گراد اختلاف داشته باشد.
2.رطوبت نسبی آزمایشگاه باید کمتر از 50 درصد بوده و برای حمام آب ( اتاق رطوبت )
 می­بایست حداقل 90 درصد باشد.
 
دقت : بازه­های زمانی انجام تست نفوذ ( دقت تعیین زمان گیرش )
  1. در داخل هر آزمایشگاه : از طرفی بازه­های زمانی تقسیم شده استاندارد جهت انجام تست نفوذ و در انتها محاسبه زمان گیرش اولیه 12 دقیقه می­باشد که از این امر نباید غافل شویم که در این حالت زمان گیرش اولیه معمولا مابین 202- 49 دقیقه برای سیمان پرتلند می­باشد و از طرف دیگر بازه­های زمانی تقسیم شده استاندارد پس از رسیدن به زمان گیرش اولیه تا لحظه گیرش نهایی 20 دقیقه بوده که انتظار آن می­رود زمان گیرش نهایی مابین 312-185 دقیقه اتفاق بیفتد.
تذکر مهم : اگر آزمایش زمان گیرش در این حالت برای چند نمونه انجام می­شود ، زمان گیرش اولیه این نمونه­ها نباید بیش از 34 دقیقه و زمان گیرش نهایی آنها هم نباید بیشتر از 56 دقیقه باشد.
  1. مابین چند آزمایشگاه : از طرفی بازه­های زمانی تقسیم شده استاندارد جهت انجام تست نفوذ و در انتها محاسبه زمان گیرش اولیه 16 دقیقه می­باشد که از این امر نباید غافل شویم که در این حالت زمان گیرش اولیه معمولا مابین 207- 49 دقیقه برای سیمان پرتلند می­باشد و از طرف دیگر بازه­های زمانی تقسیم شده استاندارد پس از رسیدن به زمان گیرش اولیه تا لحظه گیرش نهایی 43 دقیقه بوده که انتظار آن می­رود زمان گیرش نهایی مابین 312-185 دقیقه اتفاق بیفتد.
تذکر مهم : اگر آزمایش زمان گیرش در این حالت برای چند نمونه انجام می­شود ، زمان گیرش اولیه این نمونه­ها نباید بیش از 45 دقیقه و زمان گیرش نهایی آنها هم نباید بیشتر از 122 دقیقه باشد.
 
 


برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

پیشرفت های اخیر در زمینه مواد و فرآیندها، همچنین دست کاری آنها در مقیاس نانو چشم اندازی از تولید مواد در اندازه ماکرو و محصولات جدید را پیش روی ما قرار داده است و فناوری نانو تاکنون به حوزه برخی مواد ساختمانی و معدنی  از جمله بتن،فولاد و... وارد شده است و به همین دلیل صنایع بتنی و فولادی به نوبه خود یکی ازذینفعان فناوری نانو به شمار می رود.

برای نمونه از برخی دستاوردهایی که تا کنون کسب شده اند، می توان به بتن تقویت شده با استفاده از فناوری نانو که قوی تر و بادوام تر از بتن های معمولی بوده و آسان تر هم جایگذاری می شود اشاره نمود. پیش بینی محققان حاکی از این است که در خلال پنج سال آینده پیشرفت های بسیاری در این زمینه پدیدار خواهد شد و فناوری نانو، دستیابی به پیشرفت های فوق العاده ای را فراسوی فناوری معمولی،امکان پذیر خواهد نمود.

  فناوری نانو و بتن

در سطح علوم پایه به منظور درک ساختمان بتن، تجزیه و تحلیل های بسیاری در مقیاس نانو در حال انجام است که برای این منظور از فناوری هائی مانند میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)، میکروسکوپ الکترونی پیمایشی((SEM و پرتو یونی متمرکز ((FIB، که برای مطالعه در مقیاس نانو توسعه یافته اند، استفاده می شود.

  یکی از جنبه های اساسی فناوری نانو طبیعت میان رشته ای آن است که به عنوان نمونه در یک تعامل تحقیقاتی میان شاخه های مهندسی پزشکی و ساخت و ساز، از مدل سازی مکانیکی استخوان به منظور مطالعه نحوه نفوذ و انتشار کلر در بتن (که عامل هواخوردگی میلگردها است) استفاده شده است.

  مروری بر جنبه های فنی کاربرد نانومواد در بتن:

 افزودن نانو ذرات هماتیت (Fe2o3) به بتن علاوه بر افزایش استحکام بتن، پایش سطوح تنش را نیز امکان پذیر می سازد.

 نانو لوله های چند جداره موجب افزایش مقاومت فشاری ( 25 + نیوتن بر متر مربع) و مقاومت خمشی ( 8+ نیوتن بر متر مربع ) بتن می شوند.

   به منظور افزایش استحکام بتن، می توان از باکتری ها استفاده نمود، به طوری که افزودن میکرو ارگانیزم های بی هوازی به مخلوط آب و بتن، موجب افزایش 25 در صدی مقاومت 28 روزه بتن می شوند، همچنین رسوب دهی ملات سیمان ماسه ای منجر به رشد ماده پر کننده (فیلر) در داخل خلل و فرج سیمان(نوعی از بتن خود تعمیر کن self repairing) می شود.

   استفاده از نانو ذرات در مواد چسباننده مختلف موجب بهبود ویژگی های مربوط به خرابی بتن می شود.

  هم اکنون سیلیس((Sio2 جزئی از بتن معمولی است. یکی از نتایج مطالعه بتن در مقیاس نانو این است که با استفاده از نانو ذرات سیلیس می توان میزان تراکم ذرات در بتن را افزایش داد که این به افزایش چگالی میکرو و نانو ساختارهای تشکیل دهنده بتن ودر نتیجه بهبود ویژگی های مکانیکی آن می انجامد.

افزودن نانو ذرات سیلیس به مواد مبتنی بر سیمان هم موجب کنترل تجزیه ناشی از واکنش بنیادی C-S-H (کلسیم- سیلیکات- هیدرات)، که در اثر نشت((leaching کلسیم در آب رخ می دهد، و نیز جلوگیری از نفوذ آب به درون بتن می شود که هر دوی این موارد دوام بتن را افزایش می دهد.

  متناسب با میزان افزایش تراکم ذرات، آسیا کردن کلینکر سیمان پرتلند معمولی(OPC) به همراه ماسه استاندارد، منجر به تولید ذرات ریز تری در مقایسه با ذرات حاصل از آسیا نمودن سیمان پرتلند معمولی به تنهایی می شود، و نکته مهم اینکه با افزایش میزان ریزی و در نتیجه تراکم ذرات، مقاومت فشاری بتن تا حد سه تا شش برابر افزایش می یابد.

  خاکستر فرار یکی دیگر از مواد مورد استفاده در ساخت بتن است؛ استفاده از این ماده علاوه بر افزایش دوام و استحکام بتن، میزان مصرف سیمان را نیز کاهش می دهد؛ ولی افزودن خاکستر فرار به بتن موجب کند شدن فرآیند عمل آوری بتن و کمتر شدن مقاومت کوتاه مدت آن در مقایسه با بتن معمولی می شود. در صورت افزودن نانو ذرات سیلیس به بتن ساخته شده با خاکستر فرار، با وجود اینکه قسمتی از سیمان مصرفی با سیلیس جایگزین می شود، چگالی و استحکام بتن و مخصوصاَ مقاومت کوتاه مدت بتن افزایش چشمگیری می یابد.

  همچنین تحقیق در مورد اضافه نمودن نانو ذرات اکسید آهن یا هماتیت (Fe2o3) به بتن نشان داده است که این ذرات علاوه بر افزایش مقاومت بتن ،پایش سطوح تنش( خستگی) بتن را از طریق اندازه گیری مقاومت الکتریکی برشی ( مقطعی) امکان پذیر می سازد.

  نوعی دیگر از نانو ذرات افزودنی به بتن در جهت بهبود ویژگی های آن، دی اکسید تیتانیوم(Tio2) است؛ Tio2  یک رنگدانه سفید است که می توان آن را به عنوان یک روکش بازتاب کننده مطلوب استفاده نمود.

Tio2 از طریق واکنش های فوتو کاتالیستی قوی قادر به شکستن و تجزیه آلاینده های آلی، ترکیبات آلی فرار ((VOC و غشاهای باکتریایی است و به همین دلیل برای ایجاد خاصیت ضد عفونی کنندگی به رنگ ها، سیمان ها و شیشه ها اضافه می گردد.

چنانچه از Tio2 در سطوح بیرونی سازه ها استفاده شود، قادر است غلظت آلاینده های موجود در هوا را کاهش دهد. Tio2 ماده ای آب دوست است و با اضافه شدن به سطحی، موجب ایجاد خاصیت خود تمیز کنندگی در سطح می گردد.

بتن تولید شده با این ذرات هم اکنون در پروژه هایی در سر تا سر دنیا در حال استفاده است، این بتن دارای رنگ سفید و درخشندگی خاصی است که سفیدی و درخشندگی خود را به طور موثری حفظ می کند، این در حالی است که سازه های ساخته شده با بتن معمولی فاقد چنین ویژگی هستند.

  نانو لوله های کربنی((CNT از جمله نانو ذرات دیگری با ویژگی های قابل توجهی هستند که تحقیقات برای بررسی مزایای حاصل از اضافه نمودن آنها به بتن در حال انجام است. در صورت افزودن مقادیر کوچکی  (در حدود یک در صد وزنی) از نانو لوله های کربنی به نمونه های متشکل از آب و بخش عمده ای سیمان پرتلند، خواص مکانیکی نمونه ها به طور قابل توجهی بهبود می یابد.

نانو لوله های تک جداره(MWNT) اکسید شده بالاترین میزان افزایش را هم در مقاومت فشاری (25+ نیوتن بر متر مربع) و هم در مقاومت خمشی( 8+ نیوتن بر متر مربع) نمونه ها نشان دادند.به طور تئوری اثبات شده است که وجود مقدار زیادی نقایص ساختاری بر روی سطح نانو لوله های چند جداره اکسید شده می تواند به ایجاد اتصال بهتر میان نانو ساختارها و ملات بینجامد؛ لذا می توان نتیجه گرفت که ازطریق ایجاد نقایصی بر روی سطح میلگردهای تقویت کننده بتن، خواص مکانیکی کامپوزیت بهبود می یابد.

در مورد افزودن نانو لوله ها به هر ماده ای دو مشکل عمده وجود دارد: یکی ایجاد اتصال میان نانو لوله ها با همدیگر و دیگری فقدان چسبندگی مناسب میان نانو لوله و شبکه ماده توده، که از دلایل این مشکل، بر هم کنش های میان صفحات گرافیتی نانو لوله هاست. این خاصیت، آنها را به سمت جمع شدن کنار یکدیگر به صورت دسته ها یا طناب هایی سوق می دهد و گاهی اوقات امکان دارد این طناب ها به یکدیگر گیر کرده باشند.

برای دستیابی به پراکندگی یکنواخت نانو لوله ها درون شبکه ماده توده، باید نانو لوله ها را از یکدیگر جدا نمود، علاوه بر این به دلیل طبیعت گرافیتی نانو لوله ها و وجود خاصیت لغزندگی در آنها،امکان ایجاد چسبندگی مناسب میان نانو لوله و شبکه وجود ندارد.

در صورت استفاده از صمغ عربی به منظور از پیش پراکنده سازی نانو لوله ها، مخصوصاَ در صورت کاربرد نانو لوله های تک جداره ((SWNT، ویژگی های مکانیکی بتن به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. برای تعیین مقادیر بهینه نانو لوله های مورد مصرف و نیز شاخص های مؤثر در پراکنده سازی نانو لوله ها در مخلوط، به تحقیقات بیشتری نیاز است.

  هزینه بالای افزودن نانولوله های کربنی به بتن،توجه به مزایای آن را تحت الشعاع قرار داده است؛ لذا فعالیت هایی در جهت کاهش قیمت نانو لوله ها در حال انجام است که در این صورت مزایای حاصل از افزودن آنها به مواد سیمان بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.

  روکش ها، زمینه مطالعاتی دیگری هستند و تحقیق فعالانه ای در مورد روکش های محافظ محتوی نانو ذرات برای حفاظت سطحی از بتن در حال انجام است. کاربرد ویژه این روکش ها در حفاظت در برابر شوره گذاری است. هم اکنون مطالعات به سمت کاربرد برخی از انواع نانو ذرات در چسب های (ملات های binder) مختلف و نحوه تاثیر آنها بر روی ویژگی های کلیدی مرتبط با فرسایش بتن، مانند ممانعت از انتقال یون های کلر، مقاومت در برابر دی اکسید کربن، پخش بخار آب، جذب آب و عمق نفوذ، هدایت می شوند. تا کنون نوعی حلال متشکل از رزین اپوکسی با وزن مولکولی پایین و نانو ذرات رس (nano-clay )، نتایج امید وار کننده ای را نشان داده است.

تحقیقات کنونی نشان داده اند که حسگر های مبتنی بر فناوری نانو می توانند کاربردهای زیادی در سازه های بتنی، به منظور کنترل کیفیت و پایش دوام بتن داشته باشند. به طوری که این حسگرها می توانند برای هدف های مختلفی؛از جمله 1)اندازه گیری چگالی بتن؛

 2) نظارت بر فرآیند عمل آوری بتن و اندازه گیری میزان افت(انقباض) بتن؛

 3) اندازه گیری پارامتر های کلیدی معین و اثر گذار بر دوام بتن مانند دما،رطوبت،غلظت کلر،PH، دی اکسید کربن،میزان خستگی(تنش)، خوردگی میلگردها وارتعاش( ویبراسیون)، طراحی شوند.

با توجه به مزیت های کاربرد نانو مواد دربتن می توان در صنایع مختلف معدنی استفاده نمود که عبارتند از :

لاینینگ دیواره های تونل ها به علت داشتن استحکام بالا و مقاومت فشاری وخمشی و تراکم و...

در تونل های راه به دلیل خاصیت باز تابندگی می توان از این نوع بتن ها در دیواره ها استفاده نمود که فضای روشنی را فراهم می سازدو باعث کاربرد لامپهای کمتر می شود.

بدلیل مقاومت در برابر نفوذ اب دیگر نیاز به نوارهای واتر استاب که از نفوذ اب به بتن جلوگیری می کنددر دیواره ها نیست.

به علاوه این بتن ها به دلیل دارا بودن ترکیبات مناسب چسبندگی مناسب با شبکه های فولادی(مش) ارجحیت استفاده نسبت به بتن های معمولی را دارند.

 همچنین به دلیل تراکم و مقاومت در برابر سطوح تنش استفاده از این نوع بتن ها به عنوان دوغاب و خمیر پر کننده چال هایی که در ان راک بولت (میل مهار)نصب شده است توصیه می شود.

 



هدف مقاله حاضر , بیان تاثیر تاخیر بتن ریزى بر مقاومت فشارى بتناست . مسافتهاى طولانى حمل بتن موجب می شود که بتن مدتى پس از ساخت و اختلاط , درقالب ریخته شود . (این مساله در مورد بتنى که قبلا در کارگاه ساخته شده و بدلیل صرفجویی از آن استفاده می شود , نیز صادق است .) در این مطالعه آزمایشى تعیین مقاومتفشارى براى نمونه هایىکه با 5/0 , 1 , 2 و 3 ساعت تاخیر زمانى بتن ریزى مى شوندانجام میگردد .

در پایان نتایج آزمایش با مقاومت طراحى و نیز مقاومت نمونه مبناکه با تاخیر زمانى صفر در قالب ریخته میشود مقایسه میگردد و چینن نتیجه گیرى میشودکه میزان تاثیر دیرکرد زمانى , به مقاومت بتن ومیزان دیرکرد بستگى دارد و بیشتریندیرکرد مجاز , متناسب با مقاومت بتن , بین یک تا دو ساعت است .

مقدمه

یکى از مشکلات حمل و نقل بتن فاصله زیاد کارخانه هاى بتن سازىازکارگاههاى ساختمانى است . این مساله در شهرهایی که به دلیل فقدان یا کمبودکارخانه هاى بتن سازى مجبورند بتن را از کارخانه هاى واقع در شهرهاى مجاور واردنمایند باعث میشود که بتن ساخته شده در هنگام حمل و نقل , زمان زیادى را در راهباشد.

در مسافتهاى طولانى حمل بتن , هیدراسیون سیمان و در نتیجه گیرشبتن , ممکن است در داخل بتونیر آغاز شود و در هنگام ریختن بتن در محل استفاده , کیفیت و در نتیجه مقاومت و روانى آن در حد مطلوب نباشد.

مشکل دیگر , استفاده از بتنى میباشد که از روز قبل به جاى ماندهاست . بتنی که هر روز ساخته میشود ممکن است تماماً در همان روز مصرف نگردد و مقدارىاز ان به عنوان مازاد باقى بماند که اگر تمهیداتى براى تاخیرگیرش بتن اندیشیده شودمیتوان از آن در روز بعد نیز استفاده نمود.

استانداردهای ASTM C-94 در مورد بتناماده و ASTM C-685 براى بتن سازى با اختلاط دائمى , درمورد اثر دیرکرد بتن ریزى بر مقاومت آن بحثى نمیکنند. اخیراً در امریکا مطالعاتعملى بر روى موادى اغاز شده که نوعى از ان باعث توقف کیرش بتن میشود وگیرش مجدد بتنپس از افزودن نوع دیگرى از ان مواد اغاز میگردد.

در ایران مواردى از افزودن بى رویه مقادیر آب و سیمان به عنوانراه حلهاى براى مقابله با کاهش روانى و مقاومت بتن مثاهده میشود.

در مقاله حاضر , اثر دیرکرد بتن ریزى بر مقاومت فشارى بتن , باتاخیرات زمانى نیم تا سه ساعت پس از ساخت بتن , طى آزمایشهاى مورد بررسى قرارمیگیرد.

 

مشخصات مصالح

مصالح سنکى ریز دانه شامل ماسه رودخانه اى و درشت دانه شامل سنگشکسته با حداکثر اندازه دانه 25 میلى متر مورد استفاده قرار مىگیرند. دانه بندى ریزدانه مطابق جدول 1 استاندارد ASTM C-33 و درشت دانه مطابقجدول 2 استاندارد فوق انتخاب مىشود.

سیمان مصرفى از نوع 1 سیمان پرتلند و آب مصرفى , آب آشامیدنى شهرتهران میباشد . مخلوط هاى بتنى به روش وزنى طراحى می شوند . جدول 1 نتایج طراحىمخلوط هاى بتن را براى مقاومتهاى 200 , 250 و 300 کیلوگرم نیرو بر سانتیمتر مربعنشان میدهد .

 

مشخصات و تعداد نمونه ها

هریک از نمونه ها استوانه اى به قطر 15 سانتیمتر و ارتفاع 30سانتیمتر میباشد . نمونه گیرى در 5 نوبت انجام مىگیرد. و در هر نوبت 3 نمونه گرفتهمیشود. نخستین 3 نمونه در نوبت اول یعنى 15 دقیقه پس از مخلوط کردن بتن گرفتهمیشود. این 3 نمونه مقاومت فشارى مبنا را به دست مىدهد و کاهش مقاومتهاى فشارىنمونه هاى دیگر نسبت به آن سنجیده میشود. در پروژه حاضر , این زمان , زمان صفرتعریف میشود.

نمونه هاى دیگر در نوبتهاى بعدى به ترتیب در ساعتهاى 5/0 , 1 , 2 ,3 ساعت پس از ساعت صفر گرفته مىشوند. پس براى هر مقاومت فشاری کلاً 15 نمونه در 5نوبت زمانى تحت آزمایش قرار میگیرد.

 

نحوه ساخت بتن و انجام آزمایش

استاندارد ASTM C-39 براى ساخت نمونه هامورد استفاده قرار مىگیرد. 15 دقیقه پس از افزودن اب به مخلوط مصالح سنکى و سیمان , نخستین نمونه گیرى انجام می شود . مخلوط کن از آغاز اختلاط مصالح تا پایان نمونهگیرى بدون توقف می چرخد . نمونه گیرى در هر نوبت با برگردانیدن مخلوط کن در حالچرخش انجام می شود.

تراکم نمونه ها با کوبیدن میله انجام می گیرد. 24 ساعت پس ازنمونه گیرى قالبها را باز کرده نمونه ها را بیرون می آوریم و در تشت هاى پر از آبمی گذاریم . آب تشت نیمى از ارتفاع نمونه ها را در برمی گیرد. روى نمونه ها راباگونى خیس می پوشانیم . براى جلو گیرى از تبخیر اب گونی ها در اثر جریان هوا , روىتمام تشت ها را با پوشش نایلونى می پوشانیم . هر 3 تا 4 روز یکبار پوششها را بر میداریم و با غلتانیدن نمونه ها در جاى خود نیمه دیگر نمونه ها را به درون آب می بریمو روى نمونه ها را مجددأ می پوشانیم .

نمونه ما را 28 روز به همین شیوه نگه می داریم و پس از 28 روزآزمایش تعیین مقاومت فشارى نمونه ها انجام مىگیرد. مقاومت فشارى بتن برابر میانگینمقاومت هاى فشارى سه نمونه مربوط به هرنوبت آزمایش در نظرگرفته می شود.

 

نتایج آزمایش و تحلیل آنها

مقاومت فشارى نمونه ها در جدول 2 نشان داده شده است . جدول 3تغییرات مقاومت فشارى نمونه ها را نسبت به مقاومت طراحى مفروض و جدول 4 تغییراتمقاومت فشارى نمونه ها را نسبت به مقاومت فشارى نمونه مبنا که از آزمایش نمونه هابا دیرکرد زمانى صفر به دست امده است نشان می دهد.

چنانچه از این جداول پیدا است میزان اثر دیرکرد زمانى بر مقاومتفشارى بتن به مقاومت بتن و میزان دیرکرد زمانى بستگى دارد.

اگر مقاومت طراحی ملاک قرار گیرد. بتن با دیرکردهاى زمانى بیش از 2 ساعت براى مقاومتهاى تا 250 کیلوگرم نیرو بر سانتیمتر مربع و بیش از 1 ساعت براىمقاومت 300 کیلوگرم نیرو بر سانتیمتر مربع داراى کاهش مقاومت فشارى مىباشد. براىهمه نمونه ها دیرکرد زمانى 3 ساعت منجر به کاهش بسیار شدید مقاومت می شود.

چنانچه مقاومت فشارى مبنا در زمان صفر ملاک قرار گیرد , دیرکردزمانى در بتن ریزى مجاز نیست , مگر اینکه روشها و موادى که از طریق آزمایش مشخص شدهباشند , براى مقابله باکاهش مقاومت در اثر دیرکرد زمانى به کار روند.

قابل توجه است که در این صورت روانى بتن نیز کاهش می یابد. البتهنمونه سازى در این آزمایشها بدون افزودن روان سازها انجام شد. نمونه هاى با 3 ساعتتأخیر بسیار خشک و زبر بودند و به نظر می رسد که در دیرکردهاى زمانى بیشتر کاهشروانى به حدى خواهد بود که استفاده از روان سازها الزامى باشد.

 

نتیجه گیری

1- چنانچه طراحى مخلوط بتن بر پایه روش وزنى انجام گیرد , مقاومتفشارى مبناى بتن بیش از 20 درصد از مقاومت طراحى نمونه بیشتر می باشد.

2- میزان تأثیر دیرکرد زمانى , به مقاومت بتن و میزان دیرکردبستگی دارد.

3- چنانچه طراحى مخلوط بتن بر پایه روش وزنى انجام گیرد و مقاومتطراحى , مبناى مقایسه قرار گیرد بیشترین دیرکرد مجاز برابر یک ساعت خواهد بود.

 

 



طراحی سازه های فولادی:

شامل:

۱-     اصول کلی طراحی

۲-     ضرایب بار و مقاومت

۳-     مزایای روش LRFD

4-     خصوصیات مکانیکی سازه فولادی

۵-     مرحله طراحی

۶-     ملاحظات طراحی سازه فولادی

* اصول کلی طراحی

  • طراحی تنش مجاز
  • طراحی حالت بهره برداری
  • طراحی تنش نهایی

* موضوعات مورد مطالعه:

ü       خواسته ما از طراحی چیست؟

ü       آیا طراحی تجربی یا علمی می باشد؟

ü       نوع سیستم سازه چیست؟

ü       پارامترهای موثر در طراحی سازه چیست؟

ü       ظرفیت سازه و تقاضای مورد نیاز چقدر است؟

ü       آیا تقاضا با ظرفیت برابر است؟

ü       شرایط لازم جهت طراحی سازه فولادی چیست؟

تقاضا: مانند بار برف، زلزله، بار زنده و ….

* محدودیتها:

  • تغییر شکل
  • خستگی
  • برش
  • کمانش
  • لهیدگی
  • ترک خوردگی
  • خمش
  • پیچش
  • نشست
  • پایداری

* محدودیتهای مقاومت:

خمش – برش – پیچش

* محدودیتهای بهره برداری:

ترک خوردگی- تغییر شکل بیش از حد

برای چیره شدن به محدودیتهای بالا روش LRFD بهترین روش می باشد.

* ضریب بار و مقاومت:

  • همزمان در بار و مقاومت اعمال می شود.
  • شرایط رسیدن به ایمنی نسبی را فراهم می نماید.
  • تاثیر کاهش مقاومت اسمی در ایمنی سازه کمتر از ضرایب بار می باشد.

* شکل پذیری:

توانایی سازه در تغییر شکل الاستیک بدون خرابی

v      نکات: شکل پذیری یک توانایی در باز توزیع بار می باشد. تیر ساده معین می باشد. تیر سراسری دارای دو درجه نامعینی می باشد. تیر با انتهای گیردار بهتر از هر سازه نامعینی بار را توزیع میکند. هنگامیکه بار افزایش می یابد مفصل پلاستیک تشکیل می شود و به تیر ساده تبدیل می شود درصورتی که در تیر ساده مفصل پلاستیک تشکیل نمی شود بنابراین مستقیما به خرابی میرسد.

* سختی: توانایی در برابر سایش

* مقاومت فولاد:

بیشترین باری که می تواند تحمل کند. یا بیشترین باری که فولاد قبل از خرابی تحمل می کند. فولاد زمانی که به تسلیم می رسد دچار خرابی می شود که به آن مقاومت تسلیم گفته می شود.

* سفتی (چقرمگی): توانایی جذب انرژی

* خستگی: روندی که در اثر بار متناوب در عضو ایجاد خسارت می کند.

* خصوصیات روش LRFD:

روش LRFD برای تغییرات بار و مقاومت از ضرایب استفاده می شود که سطح یکنواختی از ایمنی را برای همه محدودیتها به دست می آورد. در این روش با استفاده از روش های قابلیت اعتماد سازه و استفاده از احتمال خرابی هدف، ضرایب بار و مقاومت به دست می آیند.

مقایسه ASD و LRFD:

  • ASD روش ساده ایست ولی LRFD روش پیچیده ای می باشد.
  • ASD بار مرده و زنده را با یک ضریب ترکیب می کند ولی LRFD از ضرایب متفاوتی برای بارها استفاده می کند.
  • روش LRFD اقتصادی تر است.

مراحل طراحی:

ü       تخمین اولیه ابعاد

ü       آنالیز سازه

ü       بازنگری ابعاد اعضای سازه

ü       تخمین هزینه

ü       بارگذاری

ü       طراحی و کنترل

علت استفاده از ضرایب در بارگذاری:

تمامی اعضای سازه باید سختی، مقاومت و چقرمگی کافی جهت آمادگی لازم برای بهره برداری را داشته باشند

اعضای سازه باید برای بارهای زیر پیش بینی شوند:

  • بار اضافی موقت
  • تغییر در مقاومت و خصوصیات اعضا برخلاف آنچه که در طراحی پیش بینی شده
  • خطاهای اجرایی


سازه فولادی نوعی سازه است که مصالح اصلی آن که برای تحمل نیروها و انتقال آنها به کار می‌رود از فولاد است. اتصالات به کار رفته در این نوع سازه‌ها از نوع جوشی، پرچی و یا پیچ می‌باشد و بسته به نوع اتصالات قطعات طرح شده و کنترلهای مربوطه بر روی آنها انجام می‌شود.

در حال حاضر فولاد از مهمترین مصالح برای ساخت ساختمان و پل و سایر سازه های ثابت است مقاومت فولاد ( تنش تسلیم) مورد استفاده در بازه۲۴۰۰ تا ۷۰۰۰ kgr/cm ۲ است که برای ساختمانهای معمولی از فولاد با مقاومت ۲۴۰۰ که به آن گفته می شود استفاده می گردد.

سازه‌های فولادی به سه دسته تقسیم می‌شوند

منظور از سازه‌های فولادی در عمران معمولاً است. نقش قاب در ساختمان انتقال بارهای مرده و بار زنده و زلزله و از سازه به پی می‌باشد. و پایداری کلی سازه راحفظ می‌کند.

برای ساخت سازه‌های ساختمانی بیشتر از نورد شده استفاده می‌شود اگر ابعاد طراحی شده مقادیر دیگری باشد می‌توان با استفاده از ورق‌های موجود در بازار پروفیل مربوطه را تهیه کرد.

 

ابعاد پروفیل های مورد استفاده در سازه های فلزی را می توان با یکی از روشهای زیر محاسبه کرد. از روشهای زیر دو روش و در مقررات ملی ساختمان مبحث ۱۰ ایران آورده شده است.

منابع:

طراحی سازه های فولادی بر مبنای آیین نامه ایران (تالیف : شاپور طاحونی)

مقررات ملی ساختمان مبحث ۱۰ ،۱۳۸۷



سازه بتنی سازه‌ای است که در ساخت آن از بتن یا به طور معمول بتن آرمه (سیمان، شن، ماسه و پولاد به صورت میلگرد ساده یا آجدار) استفاده شده باشد. در ساختمان در صورت استفاده از بتن آرمه در قسمت ستون‌ها و شاه تیرها و پی، آن ساختمان یک سازه بتنی محسوب می‌شود.

امروزه بسیاری از پلها را از بتن آرمه می سازند. برای استفاده از پل های بلندتر و بیشتر شدن فاصله پایه پلها از تیر پیشتنیده استفاده می شود.

 

مزایای سازه‌های بتنی

۱- ماده اصلی بتن که شن و ماسه می‌باشد ارزان و قابل دسترسی است.
۲- سازه‌های بتنی که مطابق با اصول آیین نامه‌ای طراحی و اجرا شده اند، در مقابل شرایط محیطی سخت، مقاومتر از سازه‌های ساخته شده با مصالح دیگر هستند.
۳- به علت قابلیت شکل پذیری بالای بتن، امکان ساخت انواع سازه‌های بتنی نظیر پل، ستون و ... به اشکال مختلف میسر است.[۱]
۴- سازه‌های بتنی در مقابل حرارت زیاد ناشی از آتش سوزی بسیار مقاوم اند. آزمایشات نشان داده اند که در صورت ایجاد حرارتی معادل ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد برای یک نمونه بتن آرمه، حداقل یک ساعت طول می‌کشد تا دمای فولاد داخل بتن، که با یک لایه بتنی با ضخامت ۲٫۵ سانتی متر پوشیده شده است، به ۵۰۰ درجه سانتی گراد برسد.

روش‌های طراحی سازه‌های بتن آرمه

به طور کلی هدف از طراحی یک سازه، تامین ایمنی در مقابل فروریختگی و تضمین عملکرد مناسب در زمان بهره برداری است. چنانچه مقاومت واقعی یک سازه بطور دقیق قابل پیش بینی بود و در صورتی که بارهای وارد بر سازه و اثرات داخلی آنها نیز با همان دقت قابل تعیین بودند، تامین ایمنی تنها با ایجاد ظرفیت باربری به میزان جزئی بیش از مقدار بارهای وارده ممکن می گشت. لیکن عوامل نامشخص و خطاهای احتمالی متعددی در آنالیز، طراحی و ساخت سازه‌ها وجود دارند که یک حاشیه ایمنی را در طراحی سازه‌ها طلب می‌کنند. مهمترین ریشه‌ها و منابع این خطاها عبارتند از:

الف: بارهایی که در عمل به سازه وارد می‌شوند و همچنین توزیع واقعی آنها ممکن است با آنچه در بارگذاری سازه فرض شده است متفاوت باشند.
ب: رفتار واقعی سازه ممکن است با رفتار تئوریک سازه، که بر اساس آن نیروهای داخلی اعضا محاسبه می‌شوند، تفاوت داشته باشد.
ج: مقاومت واقعی مصالح به کار رفته در ساخت سازه ممکن است متفاوت از مقادیر فرض شده در محاسبات باشد.
د: ابعاد قطعات و محل واقعی میلگردها ممکن است دقیقا مطابق آنچه طراح در محاسبات خود فرض کرده نباشد.

بنابراین، انتخاب یک حاشیه ایمنی مناسب امر بسیار دشواری است که نحوه منظور نمودن آن، به صورت یکی از مشخصه‌های اساسی روش‌های طراحی در آمده است. به طور کلی طراحی سازه‌های بتن آرمه به سه روش زیر صورت می‌گیرد[۲]:

۱: تنش مجاز
۲: مقاومت نهایی
۳: روش طراحی بر مبنای حالات حدی

روش تنش مجاز

این روش که قبلا روش تنش بهره برداری یا روش تنش بار سرویس نامیده می‌شد، اولین روشی است که بصورت مدون برای طراحی سازه‌های بتن آرمه بکارگرفته شد. در این روش یک عضو سازه‌ای به نحوی طراحی می‌شود که تنش‌های ناشی از اثر بارهای بهره برداری (یا سرویس)، که به کمک تئوری‌های خطی مکانیک جامدات محاسبه می‌شوند، از مقادیر مجاز تنش‌ها تجاوز نکنند. منظور از بارهای بهره برداری یا سرویس بارهایی نظیر: بار زنده، بار مرده، بار برف و بار زلزله هستند. این بارها توسط آیین نامه‌های بارگذاری، مانند آیین نامه ۵۱۹ موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تعیین می‌شوند. در این روش منظور از تنش مجاز تنشی است که از تقسیم تنش حدی ماده، نظیر مقاومت فشاری برای بتن و مقاومت تسلیم برای فولاد، بر ضریب بزرگتر از واحد، به نام ضریب اطمینان به دست می‌آید. تنش‌های مجاز مصالح توسط آیین نامه‌های محاسباتی تعیین می‌شوند. به عنوان مثال مطابق آیین نامه ACI مقدار تنش فشاری مجاز بتن f ' c ۰٫۴۵می باشد.

بدین ترتیب مراحل این روش بطور خلاصه به ترتیب زیر هستند:
۱: تعیین بارهای وارد بر سازه
۲: آنالیز سازه و تعیین تنش‌ها در مقاطع مختلف به کمک تئوری‌های کلاسیک اجسام الاستیک
۳: تعیین تنش‌های مجاز با استفاده از یک آیین نامه محاسباتی
۴: طراحی نهایی مقطع با این محدودیت که در هیچ نقطه‌ای از سازه تنش‌های ایجاد شده از تنش‌های مجاز تجاوز نکنند.
این روش به دلیل سادگی و سهولت کاربرد تا چندی قبل به عنوان قابل استفاده‌ترین روش طراحی سازه‌های بتن آرمه مطرح بود. لیکن نقاط ضعف این روش استفاده از آن را محدود کرده است. مهمترین این نقاط ضعف عبارتند از:
الف: در این روش ایمنی به کمک تنها یک ضریب (ضریب اطمینان) و در یک مرحله منظور می‌شود، از آنجا که عواملی که لزوم تامین یک حاشیه ایمنی را ایجاب می‌کنند دارای ریشه‌ها و شدت‌های متفاوت هستند، در نظر گرفتن آنها تنها با کمک یک ضریب غیر منطقی است.
ب: بتن ماده‌ای است که تنها تا تنش‌های معادل نصف مقاومت فشاری آن به صورت الاستیک و خطی عمل می‌کند. بنابراین با بکار بردن درصدی از مقاومت فشاری بتن در محاسبات نمی‌توان اطلاعی از ضریب اطمینان کلی سازه در مقابل فروریختگی به دست آورد.
ج: به کار بردن این روش در طراحی بعضی مقاطع با اشکالات تئوریک مواجه است. به عنوان مثال در مقاطع خمشی تنش واقعی فولاد غالبا کمتر از مقداری است که با این روش محاسبه می‌شود.
تا سال ۱۹۵۶ میلادی روش تنش‌های مجاز مبنای محاسبات در آیین نامه ACI بود. این روش از سال ۱۹۷۷ تنها در قسمت ضمائم آیین نامه و تحت عنوان روش دیگر طراحی جا داده شد.[۳]

روش مقاومت نهایی

روش مقاومت نهایی که در آیین نامه ACI به نام روش طراحی بر مبنای مقاومت موسوم است، حاصل مطالعات گسترده روی رفتار غیر خطی بتن و تحلیل دقیق مسئله ایمنی در سازه‌های بتن آرمه می‌باشد. روند طراحی در این روش را می‌توان به صورت زیر خلاصه نمود:

۱: باربهره برداری به وسیله ضریبی موسوم به ضریب بار افزایش داده می‌شود، بار حاصله را اصطلاحا بار ضریبدار یا بار نهایی می نامند.
۲: بارهای ضریبدار بر سازه اعمال می‌شوند و به کمک روش‌های خطی آنالیز سازه ها، نیروی داخلی مقاطع محاسبه می‌شود. به این نیروی داخلی اصطلاحا مقاومت لازم گفته می‌شود. مقاومت لازم در یک مقطع شامل: مقاومت خمشی لازم، مقاومت برشی لازم، مقاومت پیچشی لازم و مقاومت بار محوری لازم است.
۳: برای هر مقطع، مقاومت طراحی آن از حاصلضرب مقاومت اسمی در ضریبی کوچکتر از واحد به نام ضریب کاهش مقاومت به دست می‌آید. مقاومت اسمی، حداکثر مقاومتی است که مقطع قبل از گسیختگی از خود نشان می‌دهد. مقاومت اسمی یک مقطع مشتمل است از: مقاومت خمشی اسمی، مقاومت برشی اسمی، مقاومت پیچشی اسمی و مقاومت بار محوری اسمی.
۴: طراحی مقطع به نحوی که در آن مقاومت لازم از مقاومت طراحی کمتر باشد.
روش طراحی بر مبنای مقاومت، امروزه اساس کار طراحی سازه‌های بتن آرمه می‌باشد.[۴]

روش طراحی بر مبنای حالات حدی

به منظور تکامل روش مقاومت نهایی، به ویژه از نظر نحوه منظور نمودن ایمنی، روش طراحی بر مبتای حالات حدی ابداع گردید. این روش هم اکنون مبنای طراحی در تعدادی از آیین نامه‌های اروپایی است، با این حال این روش هنوز نتوانسته است جای روش مقاومت نهایی را در آیین نامه ACI بگیرد. این روش از نظر اصول محاسبات مربوط به مقاومت، مشابه روش طراحی بر مبنای مقاومت است و تفاوت عمده آن با روش قبل، در نحوه ارزیابی منطقی تر ظرفیت باربری و احتمال ایمنی اعضا می‌باشد. در این روش نیازهای طراحی با مشخص کردن حالات حدی تعیین می‌شوند. منظور از حالات حدی شرایطی است که در آنها سازه مورد نظر خواسته‌های طرح را تامین نمی‌کند. طراحی سازه با توجه به سه حالت حدی زیر صورت می‌گیرد[۵]:

۱: حالت حدی نهایی، که مربوط به ظرفیت باربری می‌شود.
۲: حالت حدی تغییر شکل (مانند تغییر مکان و ارتعاش اعضا)
۳: حالت حدی ترک خوردگی یا باز شدن ترک ها


:9-1قطعات فشاری به ان دسته از قطعات سازه ای اطلاق میشود که تحت اثر نیروی محوری فشاری و یا ترکیب نیروی محوری فشاری و لنگر خمشی قرار میگیرند و از انواع انها میتوان به قوسها –پوسته های فشاری – دیوارها و اعضا خرپایی اشاره کرد.

 

9-2:اگر نسبت ابعادی و وضعیت انتهایی و کلی یک ستون طوری باشد که ستون تحت بارهای نهایی براساس بار محوری و لنگر خمشی که به صورت معمولی محاسبه میشود به مرحله شکست برسد ان ستون (ستون کوتاه)نامیده میشود.

در مقابل اگر ابعاد ستون و وضعیت قرار گیری ستون به گونه ای باشد که با تغییر شکل جانبی ستون لنگر خمشی اضافه ای در ستون معادل حاصل ضرب بار محوری در تغییر مکان جانبی ایجاد شود و شکست ستون تحت اثر این لنگر اضافه به علاوه اثرات بار محوری و لنگر خمشی اولیه اتفاق بیفتد این ستون (ستون بلند) یا (ستون لاغر)خوانده میشود

 

9-3:حاصل ضرب بار محوری در تغییر مکان جانبی ستون را به نام لنگر ثانویه یاد میکنند و معمولا اجازه داده میشود که در ستون هایی که اثرات ثانویه بیش از 5 در صد از مقاومت ستون نمی کاهد طراحی به صورت متداول در ستون های کوتاه انجام گیرد.

 

9-5:فولادهای طولی – فولادهای عرضی به صورت تنگ – فولادهای عرضی به صورت دورپیچ

 

9-6:فولاد های عرضی به صورت تنگ بسته در فواصل مناسب به عنوان قید جانبی برای فولاد های طولی عمل میکنند. فولادهای عرضی به صورت تنگ بسته اولا نقش اجرایی داشته و فولادهای طولی را در هنگام بتن ریزی و ارتعاش بتن در جای خود مهار کرده و از چسبیدن انها به بدنه قالب جلوگیری میکنند و ثانیا با کوتاه کردن طول ازاد فولاد های طولی از کمانش انها تحت تنشهای فشاری بالا جلوگیری کرده و مقاومت ستون را بالا میبرند فولادهای عرضی به صورت تنگ بسته همچنین در مقابل نیروی برشی احتمالی موجود در ستون مقاومت میکنند.اگر چه اصولا در ستون ها و تحت بار قائم برش قابل توجهی ایجاد نشده و غالبا ظرفیت برشی بتن مقطع جوابگو خواهد بود.

 

9-7: در ستون بتن آرمه با دورپیچ حلقوی فولادهای طولی و فولادهای عرضی به شکل دورپیچ حلقوی کلیه مزایا و وظایف فولادهای طولی وعرضی در ستون بتن آرمه با تنگ بسته را تامین میکنند به علاوه با جلوگیری از اتساع جانبی بتن محصور شدگی مناسبی برای بتن هسته ستون فراهم کرده و بنابراین شکل پذیری و مقاومت فشاری بتن هسته را افزایش میدهد این محصور شدگی از نوع محصور شدگی انفعالی یا غیر فعال بوده و فقط با افزایش بار فشاری ظهور میابد.

 

9-8:در این ستون پس از رسیدن به بار فشاری حداکثر تا حدودی جدا شدن و ریختن پوسته بتن اتفاق می افتد و بتن پوسته عملا از باربری خارج میشود به علاوه فولاد دور پیچ با ایجاد محصور شدگی برای بتن هسته مقاومت و شکل پذیری هسته بتن را بهبود میبخشد.

 

9-11: حداقل فولاد طولی ستون را برابر با یک درصد سطح مقطع ناخالص بتن ذکر میکند به منظور جلوگیری یک شکست ناگهانی و ترد است نظیر آنچه که در مورد یک مقطع بتنی بدون فولاد تحت بار فشاری اتفاق می افتد از طرفی بکار گرفتن حداقل یک در صد فولاد طولی مقادیر خزش و آفت را کاهش داده و مقاومت خمشی حداقلی را نیز برای ستون فراهم میکند.

9-12: حداکثر فولاد طولی ستون را به هشت درصد سطح مقطع ناخالص ستون محدود میکند محدودیت حداکثر فولاد طولی به جهت جلوگیری از تراکم میلگرد و مشکلات اجرایی مرتبط با آن است در عمل با قرار دادن بیش از پنج درصد تا شش درصد فولاد طولی در مقطع ریختن بتنی که به خوبی در قالب و اطراف میلگردها جای گیرد مشگل خواهد بود .

 

9-13: فاصله نگهدار یک میله قائم با قلاب های انتهایی کوچک است که دورپیچ را تا زمان سخت شدن بتن در موقعیت خود نگه داشته و گام مورد نظر را حفظ می کند .

 

9-14: الف – اگر از میلگردی کوچک تر از نمره 16 برای دورپیچ استفاده میشود:

-در صورتی که قطر دورپیچ نیم متر و کوچکتر باشد : از دو فاصله نگه دار استفاده شود.

-در صورتی که قطر دورپیچ 50 سانتی متر تا 75 سانتی متر باشد : از 3 فاصله نگه دار استفاده شود.

-در صورتی که قطر دورپیچ بزرگتر از 75 سانتی متر باشد : از 4 فاصله نگه دار استفاده شود.

ب- اگر از میلگرد نمره 16 و بزرگتر برای دورپیچ استفاده شود:

-در صورتی که قطر دورپیچ 60 سانتی متر و کوچک تر باشد : از 3 فاصله نگه دار استفاده شود.

-در صورتی که قطر دورپیچ بزرگتر از 60 سانتی متر باشد: از 4 فاصله نگه دار استفاده شود.

 

9-16: بار محوری خالص در یک عضو فشاری را میتوان به صورت باری تعریف کرد که در صورت افزایش تا رسیدن مقطع به نقطه نهایی شکست کرنش فشاری تمام نقاط مقطع را هم زمان به کرنش نهایی برساند.

مرکز پلاستیک مقطع فشاری نقطه از مقطع خواهد بود که اگر باری در ان نقطه وارد شود در لحظه نهایی شکست کرنش تمام نقاط مقطع را هم زمان به کرنش نهایی برساند.

 

9-19:اگر در یک ستون بار محوری و لنگر خمشی وارد بر مقطع در لحظه نهایی باربری ستون به صورتی باشد که بالانس بیشتر باشد ستون باشکست فشاری مواجه خواهد شد ولی اگر بار محوری و لنگر خمشی وارد بر مقطع ستون در لحظه نهایی طوری باشد که بالانس کمتر باشد شکست ستون از نوع شکست کششی خواهد بود .

 

9-21: رفتار ستون را در حالتی که بالانس کمتر بوده و همراه با شکست کششی باشد رفتار نوع یک ستون است.

و اگر در حالتی که بالانس بیشتر باشد اگر فولادهای یک وجه مقطع به کشش کار کنند رفتار ستون را رفتار نوع دو است.

و اگر کل مقطع به فشار کار کند رفتار ستون را رفتار نوع سه مینامند.

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

1-7:تحت خمش بهتر است چون در این حالت تغییر شکل بیشتری دارد که این نوعی علامت هشدار برای سکنه می باشد،با این حال شکست برشی در یک مقطع تقریبا  بدون ظهور علامت خطر است به همین دلیل در طراحی نیز ضریب کاهش مقاومت چشم گیری به آن تعلق میگیرد .

 

7-3:از آنجا ضعف عمده بتن در کشش است در یک تیر تحت بار گسترده مقدار این تنش ها در نزدیکی تکیه گاه کم است  وهر چه به وسط دهنه نزدیک می شویم مقدار این تنش در ناحیه ی کششی افزایش میابد وباعث تغییر شکل بیشتر در این ناحیه میگردد.

 

7-5:تر ک برشی :این نوع ترک د رنزدیکی  تکیه گاه به وجود می آید ومعمولا تحت زاویه ی 45درجه می باشد.2)ترک هایی خمشی :این نوع ترکها در وسط دهانه ودر جای که نیرو ی زیادی در ناحیه ی کششی  وجود دارد بوجود می آید.3)ترکهای برشی ،خمشی :این نوع ترکها در ناحیه ی بین تر کهای خمشی وترکهای برشی بوجود  میآید.

 

7-6:عملکرد تیر:در صورتی که بازوی لنگر نیروهای  فشاری وکششی ثابت بماندویا در جاهایی که عملکرد خمشی غالب باشد رخ می دهد.

عملکرد قوس:عملکرد قوس در انتقال برش بیان گر تغییرات شدید در بازو ی فشاری و کششی بوده ودر بتن ترک نخورده ودر نزدیکی تکیه گاه تیر ،یعنی جای  که بار خارجی از ناحیه ی فشاری  به طرف  تکیه گاه ،توسط یک قوس فشاری در بتن منتقل می شود ،رخ می دهد.

 

7-7: 1)شکست خمشی:این شکست بیش تر برای تیرهای لاغر تحت بار متمرکز  وبا a/d>5.5ویا تحت بار گسترده وبا lc/d>16اتفاق می افتد.

2)شکست قطری کششی :این حالت شکست اغلب برای تیر های  معمولی یا تحت بار متمرکز وبا 2.5<   

                                                                  5.5>a/dرخ می دهد.

3)شکست برشی فشاری وشکست برشی کششی:این حالت از شکست ممکن است برای تیر های نسبتا عمیق تحت بار متمرکز با 1

 

7-8:تیرهای که شکست آنها خمشی باشد از تیرها با رفتاری شکل بذیر خواهد بود .در شکست قطری کششی اساسا دارای رفتاری ترد وشکننده اند.ولی در شکست برشی فشاری  وشکست برشی کششی  عموما در ناحیه ی  فشاری دارای شکست تردی است ودر ناحیهی کششی از مقدار این تردی کمتر می شود.

 

7-9:نقش فولاد برشی در یک تیر بتن آرمه تحمل نیر وهای برشی میباشد که این مقدار در تکیه گاه ها مقدار کمی نیست ومقدار این نوع فولاد در نزدیکی  تکیگاه ها به مراتب  بیشتر از سایر نقاط تیر است.

 

7-10: 1)فولاد برشی قائم .2)فولاد برشی مایل بازاویهی حداقل 45 درجه نسبت به افق.3) فولاد برشی مایل بازاویهی حداقل 30 درجه نسبت به افق.4)ترکیبی از فولاد برشی قائم و فولاد خم شده طولی .5)شبکه سیمی جوش شده.6)دوربیج ویا فولاد عرضی حلقوی.

 

7-11:فولاد قائم از طریق کار کردن با آن ونیز راحتی کار کردن وهمچنین کم شدن خطا واشتباه در این خاموتها کم می شود،ولی در فولاد های مایل  چون تحت زاویه قرار می گیرند ممکن است قسمت بالای آن  تامین نشودوامکان بروز خطا واشتباه در نحوه ای قرار گرفتن ان وجود دارد.

 

7-13:در اعضای که تحت نیروی برشی قرار می گیرند فقط اعضای قائم آنهاست که در مقابل نیروی فشاری مقاومت می کند واعضای افقی خاموت ها فقط در تحمل بیچش موثرندواین اعضای قائم ونیز چسبندگی در بعضی قسمت های بتن  بخش اعظم این نیروها را تامین میکند.

 

7-14:زیرا اگر مقدار فاصله ی خاموت ها افزایش یابد عمق این نوع ترکها که در اثر نیروهای برشی بوجود می آید افزایش میابد ودر نتیجه باعث شکست تیر می شود بر این اساس باید فاصله این خاموت ها نیز به d/2محدود شود.

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

1-5:در این روش های طراحی  ضرائب آنها به این گونه هستند که  قبل از محاسبه  لنگر نهایی ،ضریبی تحت عنوان ضریب افزایش بار به آن تعلق می گیرد و بس از محاسبه ی لنگر اسمی نیز ضریبی تحت عنوان ضریب کاهش مقاومت به آن تعلق می گیرد که این مقدار همیشه کمتر از (1) می باشد.

5-2:روش sdmوlsdبه ماهیت اصلی بارها ونیرو ها نزدیک تر است ،چون :1)رفتار مقطع دیگر خطی در نظر گرفته نمی شود.2)در این روش   مقدار ضرائبی که به آن تعلق می گیرد دارای  دقت بیشتر ی باشد.3)در این نوع از روش ها ی طراحی  ضرائب برخلاف تنش مجاز در چند مرحله اعمال می شود که این خود باعث  افزایش دقت محاسبه نیرو ها  می شود.

5-3:در یک تیر خمشی انحنا به  صورت  تغییر زاویه ی  خمشی  به ازا طول واحد تیر تعریف می شود.

5-5:در یک تیر بتنی هر وقت  فولاد موجود در مقطع جاری شود  بدون افزایش بار انحنا ی چشم گیری  خواهیم داشت.ولی در هر مقطعی که مقدار فولاد کششی موجود در مقطع کمتر از مقدار بالانس باشد رفتاری شکل بذیر ونرم خواهد داشت ومیزان  شکل بذیری  یک مقطع عبارت است از نسبت انحنای  نظیر نقطه شکست نهایی به لحظه  تسلیم فولاد های کششی.

5-6:جهت دستیابی به یک روش اصولی در طراحی  بایستی  براساس برخی از تئوری ها مانند نیرهای  داخلی ونیز براساس همسازبودن  تغییر شکل  های مقطع،ارزیابی صحیح مقاومت مقطع ارائه می گردد.این فرضیات  مهم  عبارت اند از :1)اصل برنولی .2)بیو ستگی کامل بین فولاد وبتن.3)توزیع تنش در بتن وفولاد در یک مقطع  بتن آرمه بر اساس منحنی های  تنش- کرنش.

5-8:دلیل این مقدار فولاد در روش های lsdو )sdmحتی اگر این مقدار از طریق محاسبه بدست بیاید)این است که،اگر مقدار فولاد موجود در تیر کم باشد، قبل از اینکه تنش در دورترین تار کششی بتن  باعث ایجاد ترک در تیر شود ،فولاد موجود در تیر بتنی در ناحیه ی کششی جاری شود.اا

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس


1-4:درزمانی که تنش در دورترین تار کششی خود به مدول گسیختگی میرسد ترکها  ایجاد شده (ولی رفتار بتن در ناحیه ی خطی عمل می کند)وبا افزایش تنشها مقدار ترکها بیشتر شده تا جایی که دیگر ترکها افزایش نیافته وبا افزیش تنش ها فقط عمق آنها افزایش میابد.

4-3:دلیل اصلی در شکست ترد ونرم در مقدار فولاد موجود در تیر(در ناحیه ی کششی میباشد).که اگر مقدار فولاد در ناحیه کششی کم باشد در اثر بار وارده ابتدا فولاد جاری شده  وبعداز تغییر شکل زیاد، تیر تخریب میشود این نوع شکست ، شکست نرم نامیده می شودواگر مقدار فولاد در تیر (در ناحیه ی کششی )زیاد باشد  فولاد در اثر بارهای وارده ،جاری نشده وبتن در ناحیه ی فشاری به صورت ناگهانی بکیده می شود.

4-4:کم بودن یا زیاد بود ن فولاد نسبت به یک شرایط مرزی را با فولادی به نام فولاد متوازن مشخص می کنند.فولاد متوازن مقدار فولادی است که با افزایش میزان بار،درست در همان لحظه که فولاد در ناحیه  کششی به حد تسلیم می رسد بتن در ناحیه فشاری به حدخرد شدن برسد.

4-5:از جمله مزایا های آنها می توان به. 1:بروز این تغیر شکل ها زنگ خطری برای اهالی انجاست.2:میزان جذب انرژی  در این گونه سازه ها بیشتر است.3:مقدار باز توزیع آنها بیشتر است نسبت به سایر مقاطع.

4-6: طراحی در ناحیه الاستیک یعنی رفتار بتن در کشش وفشار به صورت خطی است واین مقطع غیر اقتصادی ترین نوع طراحی است.در طراحی الاستو بلاستیک رفتار بتن در فشار وفولاد در کشش به صورت خطی است.طراحی الاستو بلاستیک نسبت به الاستیک اقتصادی تر است.ازجمله تشابه ای دو روش رفتار خطی آنها در فشار است.

4-7:مقدار لنگری است که اگر به یک تیر وارد شود در ناحیه کششی ترک بر میدارد ومحاسبه  مقدار این لنگرها توسط روابط مقاومت بدست می آید.

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

1-هدف از طراحی در یک سازه چیست؟

 

هدف از طراحی یک عضو سازه ای یا یک سازه، تامین ایمنی کافی و رعایت اقتصاد می باشد. یک عضو سازهای

اساسا" از آن جهت طرح می شود که از ایمنی کافی برخوردار باشد به این مفهوم که در مقابل بارهای وارده و

تحت انواع شرایط تحمل، از پایداری کافی برخوردار باشد.

 

 

 

2- از مسائل تاثیرگزار در طراحی، چه مسائلی ماهیت احتمالی داشته و پیش بینی دقیق آن ها ممکن نیست؟

1- پیش بینی دقیق بارهای وارده بر سازه و پیش بینی دقیق توزیع بارها امکتن پذیر نیست. این مساله بیشتر به

ماهیت احتمالی بار بر می گردد.ارزیابی بسیاری از بارها نظیر بار زنده، برف، باد و زلزله بر اساس بررسی آماری و

برآورد مبتنی بر توزیع احتمالی بار صورت می گیرد.چنین ارزیابی از مقدار، توزیع و ترکیب بار، ممکن است باآنچه در

عمل اتفاق می افتد، متفاوت باشد.

 

 

 

2- مقاومت مصالح مصرفی نیز ماهیت احتمالی دارد و پیش بینی مقدار تنش تسلیم و یا مقاومت نهایی نیز بر

اساس بررسی های آماری و توزیعهای احتمالی صورت می گیرد. بنابراین موادی که در اجزا سازه مورد استفاده

قرار گرفته اند، ممکن است در عمل مشخصات مکانیکی متفاوت از مقادیر پیش بینی شده از خود بروز دهند.

 

 

 

3- آنالیز سازه و تعیین تنش در اجزا سازه اصولا" تئوری هایی صورت می گیرد که ممکن است در عمل به صورت

کامل برقرار نباشند. این مساله نیز تفاوت هایی بین مقادیر واقعی تنش ها و مقادیر پیش بینی شده اعمال می

کند.

 

 

 

4- جزئیات اجرایی اجزا سازه نیز به دلایل کارگاهی و خطای انسانی، معمولا"به صورت کامل با آنچه در طراحی

تعیین می شود، انطباق ندارد. این مساله به خصوص در بتن مسلح و در مورد ابعاد قطعات بتنی و نیز موقعیت

دقیق میلگردهای فولادی بیشتر اتفاق می افتد.

 

 

 

3- ضریب اطمینان چیست و چه نقشی ایفا می کند؟

معمولا" براب تامین ایمنی کافی در سازه باید شرایط بارگزاری را تا حدودی دست بالا، و شرایط مقاومت اجزا را تا

حدودی دست پایین در نظر بگیریم تا ضریب اطمینان کافی در مقابل شرایط عملی فراهم گردد. تعیین ضریب

اطمینان و تدوین روش مناسب برای تعیین اجزا و مشخصات سازه با عنوان روش طراحی نامیده می شود. هر چه

ضریب اطمینان در طراحی بزرگ تر باشد، ایمنی بیشتری برای سازه در نظر گرفته می شود. از طرفی تامین ایمنی

بیشتر با استفاده از ضرائب اطمینان بزرگ تر، به ابعاد بزرگ تر و استفاده از مصالح بیشتر منجر می شود که

اقتصاد طرح را دچار مشکل می کند. به همین جهت معمولا" باید بین تامین ایمنی و کاهش هزینه ها، مصالجه ای

برقرار نمود بدین صورت که با پذیرش درصد مناسبی به عنوان ریسک قابل قبول، از بالا رفتن بی رویه هزینه ها

جلوگیری کرد. برقراری تعادل مناسب بین ایمنی و اقتصاد،از مشخصات  طراحی منظور می شود.

 

 

 

4- انواع روش های طراحی سازه را نام برده و مشخص کنید هر کدام از این روش ها در چه دوره ی زمانی کاربرد

داشته اند یا دارند.

1- روش تنش های مجاز (ASD) : که به نام روش تنش بهره برداری (WSD) نیز خوانده می شود از روش های

قدیمی طراحی سازه است که تا قبل از سال 1956 میلادی به عنوان تنها روش طراحی سازه های بتن آرمه در

آئین نامه ACI 318 مطرح بوده و از سال 1983، تحت عنوان روش دیگر طراحی به ضمیمه آئین نامه برده شده

است.

 

 

 

2- روش طراحی مقاومت (SDM) : که به نام روش طراحی مقاومت نهایی نیز خوانده شده است.

 

 

 

3- روش طراحی در حالات حدی (LSD) : که به نام روش طراحی بر مبنای ضریب بار و مقاومت (LRFD) نیز

خوانده می شود، در نیمه ی قرن بیستم پایه گذاری شد و در سال های اخیر، مورد توجه بیشتری قرار گرفته است

به طوری که هم اکنون مبنای طراحی در کشورهای اروپایی و نیز کشور کانادا قرار گرفته است. آئین نامه بتن ایران

نیز همین روش را مبنای طراحی خود قرار داده است.

 

 

 

5- در روش تنش های مجاز، بارهای جانبی بدون ضریب واردمی شوند یا با ضریب، توضیح دهید؟

 

 

 

6- ایمنی در روش تنش های مجاز چگونه تامین می شود؟

با تعیین ضریب اطمینان مناسب بر اساس آئین نامه، شرایط لازم برای تامین ایمنی کافی در طراحی سازه فراهم

می شود. تنش های مجاز (  σall ) با تقسیم تنش تسلیم فولاد و یا مقاومت بتن بر عدد ضریب اطمینان (SF)،تعیین

می شود. عدد ضریب اطمینان ممکن است در محدوده ی 1.5 تا 2.5 در نظر گرفته شود.

7- در روش طراحی مقاومت، چرا از ضریب کاهش مقاومت استفاده می شود؟

 

 

 

8- در روش ACI 318-05 چند ترکیب بارگزاری برای اثرات بارهای قاۀم و زلزله باید در نظر گرفته شود؟ در روش  

ACI 318-99 چطور؟ هر کدام از این ترکیبات را بنویسید؟

 

 

 

9- چرا در روش طراحی مقاومت از ضراۀب کاهش مقاومت (∅) استفاده می شود؟ این ضراۀب در کنترل خمش،

برش، پیچش و فشار در ACI 318-02 چه تغییراتی نسبت به قبل پیدا کرده است؟

10- ظوابط بهره برداری چیست و در روش طراحی مقاومت چگونه کنترل می شود؟

 

 

 

در روش طراحی مقاومت، علاوه بر آن که گسیختگی مقطع تحت نیروهای داخلی ایجاد شده بر اساس بارهای با

ضریب و ضرائب کاهش مقاومت کنترل می شود، شرایط مناسب بهره برداری از اعضا تحت بارهای بهره برداری

(بارهای بدون ضریب) نیز کنترل می گردد. این شرایط که تحت عنوان ضوابط بهره برداری بیان می گردد، شامل

کنترل خیز تیر و نیز کنترل عرض ترک مقطع می باشد.

 

 

 

11- توضیح دهید که روش طراحی در حالات حدی چگونه بر مفاهیم احتمالات استوار است؟

 

 

 

طراحی در حالات حدی یک روش طراحی مبتنی بر مفاهیم احتمالات است. احتمال شکست یک سازه را می توان

با برآورد کمتری از مقاومت آن (R)، و تخمین بالاتری از اثرات بار (S)، و اطمینان از اینکه R > S است، کاهش داد.

 

 

 

این مفهوم را می توان در شکل کلی رابطه زیر بیان کرد:

 

 

 

 

 

 

 

 

12- نقش ضرائب  و  را در روش طراحی در حالات حدی مشخص کنید.

 

 

 

ضریب مقاوت (که به نام ضریب کاهش ظرفیت یا ضریب عملکرد نیز خوانده می شود) است که همیشه کوچک

تر از واحد بوه و منعکس کننده ابهامات و موارد نامعلوم در تعیین Rn  می باشد.

 

 

 

و α  یک ضریب بار است که معمولا" بزرگ تر از واحد بوده و قابلیت اضافه بار و نیز ابهامات متناظر با تعیین Sn  را

منعکس می کند.

 

 

 

13- منظور از حالات حدی نهایی و حالات حدی بهره برداری در طراحی در حالات حدی چیست؟

 

 

 

14- چرا مناسب تر است که از ضرائب بار به ازای هر بار مشخص، متفاوت باشند؟

ضریب بار جداگانه برای هر نوع بار، می تواند درجه ی متغییر ابهامات و نامعلومی متناظر با انواع گوناگون بار را بهتر

منعکس کند. مثلا" بار مرده اصولا" با دقت بهتری قابل پیش بینی بوده و ضریب بار کمتری نسبت به ضریب بار

بارهای زنده خواهد داشت. همچنین یک ضریب بار بسته به این که اکثر بار، افزایش یا کاهش تاثیر کلی بار باشد،

ممکن است مقادیر متفاوتی داشته باشد. مثلا" در ملاحضه ی شکست ناشی از واژگونی که بار مرده از شکست

جلوگیری می کند، اگر بار مرده ی واقعی کمتر از مقدار پیش بینی شده باشد، احتمال شکست بالاتر خواهد رفت.

در این حالت باید برای بار مرده، ضریب باری کمتر از واحد در نظر گرفت. واقع بینانه تر خواهد بود اگر ضرائب اضافی

برای در نظر گرفتن احتمال کمتر آن که چند بار (به جز بار مرده) بهطور هم زمان در حداکثر مقدار خود ظاهر شوند

(ضریب ترکیب بار، φ)، و نیز برای در نظر گرفتن اهمیت شکست عضو یا سازه ی مورد نظر (ضریب اهمیت، γ)، هم

چنین برای در نظر گرفتن نوع شکست (ناگهانی نظیر بتن یا تدریجی نظیر فولاد که می توان برای هر ماده

جداگانه در نظر گرفت)، و نیز در نظر گرفتن ابهامات متناظر با تحلیل سازه ای، منظور نمود.

15-  نقش ضرائب ترکیب بار و اهمییت ( φو γ ) در آئین نامه کاندا چیست؟ اصولا" آیا منطقی تر خواهد بود که

ضرائب α  و φ  و γ در آۀین نامه های بارگزاری تعیین شوند یا در آۀین نامه های طراحی؟ چرا؟

 

 

 

16- در آئین نامه بتن ایران آبا حالات حدی نهایی به چه صورت هایی رخ می دهد؟

 

 

 

1- از دست رفتن تعادل سازه یا قسمتی ازآن به عنوان یک جسم صلب

 

 

 

2- تغییر شکل یا تغییر مکان سازه یا قسمتی از آن در حدی که شکل هندسی یا رفتار سازه را به کلی تغییر دهد

 

 

 

3- رسیدن سازه به حداکثر ظرفیت باربری خود به یکی از شکل های زیر:

 

 

 

- وقوع حالت حدی نهایی مقاوت با شکست مقاطع، قطعات و یا اتصالات به دلیل گسیختگی یا تغییر شکل های

بیش از حد و یا گسیختگی مصالح

 

 

 

- تبدیل شدن سازه یا قسمتی از آن به مکانیزم

 

 

 

- از دست رفتن پایداری کل سازه یا قسمتی از آن

 

 

 

17- در آبا حالات حدی بهره برداری به چه صورت هایی ممکن است اتفاق بیفتد؟

1- تغییر شکل بیش از حد سازه یا اجزا آن، به صورتی که اثر نامطلوبی در ظاهر سازه یا عملکرد مناسب آن ایجاد

نموده و به خود سازه، نازک کاری موجود در آن و یا قطعات غیر سازه ای آسیب برساند

 

 

 

2- صدمات موضعی نظیر ترک خوردگی، پوسته شدن و یا تخریب بیش از حد سطح بتن به صورتی که نیاز به نگه

داری بیش از حد متعارف داشته باشد، و یا احنمال خوردگی میلگرد ها را افزایش دهد و در نتیجه به وضعیت

ظاهری و عملکرد مناسب سازه آسیب برساند

 

 

 

3- لرزش بیش از حد سازه در اثر بارهای بهره برداری، یا عملکرد ماشین آلات نصب شده و یا نیروی باد به صورتی

که باعث تشویش خاطر استفاده کنندگان شود و یا عملکرد مناسب سازه را دچار مشکل کند

 

 

 

4- حالت های حدی دیگری که ممکن است با تشخیص و قضاوت مهندس محاسب سازه برای سازه های خاص با

عملکرد نامتعارف تعیین شود.

 

 

 

18- بر اساس آبا علاوه بر کنترل حالات حدی، چه موارد دیگری باید رعایت شوند؟

 

 

 

1- سازمان دهی سازه و اجزا اتصالات، چنان باشد که پایداری کلی و به هم پیوستگی سازه تامین شود به طوری

که آسیب دیدگی موضعی سازه به گسیختگی کلی یا زنجیره ای منجر نشود.

 

 

 

2- با پیش بینی تدابیر خاص، مقاومت سازه در قابل آتش سوزی تامین شود.

 

 

 

3- با پیش بینی تدابیر مناسب، پایایی سازه تامین شود. در این مورد به خصوص در مورد بتن، توجه کافی به مواد و

مصالح مصرفی و طرح اختلاط با ملاحضه ی شرایط محیطی الزامی است.

 

 

 

4- طراحی سازه باید حلقه ای از زنجیره ی طراحی- اجرا- نگهداری تلقی شده و نسبت به صحت انجام هر کدام از

سه جز اطمینان حاصل شود.

 

 

 

19- روش هایی را که آبا برای تحلیل یک سازه ی بتن آرمه مجاز می داند، نام ببرید؟

الف- تحلیل خطی

 

 

 

ب- تحلیل خطی همراه با بازپخش محدود

 

 

 

ج- تحلیل غیر خطی

 

 

 

د- تحلیل پلاستیک  

 

 

 

20- رفتار غیر خطی مادی و رفتار غیر خطی هندسی را که در تحلیل غیر خطی سازه ها مورد توجه قرار می گیرند،

توضیح دهید.

در این روش لنگرها و نیرو های داخلی در هر مقطع از سازه با توجه به رفتار غیر خطی مصالح و (یا) با توجه به تاثیر

تغییر شکل های بزرگ در سازه (که تحت عنوان رفتار غیر خطی هندسی نامیده می شود)، تعیین می شوند. این

روش تحلیل را می توان برای انواع سازه ها و در حالات حدی نهایی و بهره برداری، مورد استفاده قرار داد. در روش

تحلیل غیر خطی همچنین می توان برای منحنی لنگر- انحنا هر مقطع، از یک نمودار دو خطی که بیانگر حالت ترک

خورده ی بتن و حالت تشکیل مفصل پلاستیک در مقطع است، و یا یک نمودار سه خطی که علاوه بر مشخصات

نمودار دو خطی حالت ترک خورده ی بتن را نیز بیان می کند، استفاده کرد. دقت شود که شیب نمودار لنگر- انحنا

سختی خمشی عضو (حاصل ضرب مدول الاستیسیته در ممان اینرسی، EI) را نشان می دهد.

 

 

 

21- ترکیبات بارگزاری لازم تحت تاثیر بارهای مرده، زنده و زلزله را بر اساس آبا بنویسید.

 

 

 

22- منظور از ضرائب جزۀی ایمنی مقاومت در آئین نامه بتن ایران چیست و مقادیر آن ها چقدر است؟

 

 

 

23- چرا در آبا از ضرائب اصلاح مقاومت و بار ( nو γn ) استفاده می شود؟ مقادیر آن ها چقدر است؟

 

n∅ ضریب اصلاح مقاومت و γn  ضریب اصلاح بار است که در حال حاضر در طراحی تمام قطعات برابر 1.0 معرفی

 

شده است مگر درتعیین ضریب تشدید لنگر ستون ها که ضریب اصلاح مقاومت 0.65 = n در بار بحرانی ستون

ضرب می شود.

 

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس
 

1- نقش هر یک از بتن و فولاد در یک عضو بتن آرمه در تحمل تنش چیست ؟

 

بتن از مقاومت فشاری قابل قبول و مقاومت کششی بسیار پایین (در حدود 10% مقاومت فشاری) برخوردار

است. از طرفی در بسیاری از قطعات سازه ای، کشش مستقیم و یا کشش ناشی از خمش ایجاد می شود. به

همین جهت برای جبرای ضعف مقاومت کششی بتن، ایده بتن مسلح ابداع شده است. در این روش، در هر

قسمت که قطعه ی سازه ای تحت کشش (کشش مستقیم یا کشش ناشی از خمش) قرار گیرد از فولاد به

عنوان یک ماده ی مقاوم در مقابل کشش ایجاد شده، استفاده می گردد.

اگر چه ایده ی اولیه در ابداع بتن مسلح، واگذاری نقش مقاومت در مقابل تنش های کششی به فولاد بوده

است با این وجود فولاد می تواند به عنوان یک عنصر کمکی در تحمل فشار نیز در کنار بتن قرار گیرد. به همین

دلیل میلگردهای مسلح کننده در قطعات فشاری نظیر ستون ها و یا حتی در ناحیه فشاری تیرها به عنوان فولاد

فشاری نیز به کار می روند.


 


 


2- آیا در یک عضو بتن آرمه ترک هم ایجاد می شود؟ توضیح دهید.

در یک مقطع بتن آرمه ، ممکن است ترک های کششی در ناحیه کششی بتن و در جهت متعامد نسبت

به جهت تنش های کششی ایجاد شوند. این ترک ها ممکن است از میلگرد های کششی نیز عبور کرده

و تانزدیکی تار خنثی بالا روند. با این وجود، معمولا" عرض این ترک ها بسیار محدود بوده (کوچکتر از 0.3

میلی متر)و در عملکرد قطعه بتن مسلح دخالت نمی کنند.


 


 


 

3 - به چه دلایلی بتن و فولاد یک جسم مرکب همساز تشکیل می دهند؟

الف- ضریب انبساط حرارتی بتن و فولاد بسیار به هم نزدیک است به همین دلیل تحت تاثیر تغییرات دمای

متداول، تنش های قابل توجهی بین آن ها ایجاد نمی شود.

ب- بتن و فولاد چسبندگی بسیار خوبی با یکدیگر داشته و بین آن دو معمولا" لغزش اتفاق نمی افتد بنابراین می

توانند عملکرد مرکبی با یکدیگر داشته باشند و همانند یک جسم واحد عمل کنند. چسبندگی بسیار خوب بین

بتن و فولاد، ناشی از چسبندگی شیمیایی بین دو ماده، و نیز ناصافی های سطحی و برآمدگی های آج میلگرد

می باشد.

ج- فولاد ماده ای است که به راحتی در معرض خوردگی شیمیایی قرار می گیرد در حالی که بتن معمولا" نفوذ

ناپذیری قابل قبولی دارد و می تواند فولاد مسلح کننده را در مقابل خوردگی محافظت نماید.

د- مقاومت فولاد در مقابل دمای آتش بسیار پایین است در حالی که پوشش بتن که روی میلگردها قرار گرفته

است، مقاومت بسیار خوبی در مقابل آتش سوزی ایجاد می کند.


 


 


4 - اقبال عمومی سراسر جهان به بتن آرمه به جهت چه خصوصیاتی از آن است؟


 


 


 

5 - مقاومت ساختمان فولادی و ساختمان بتن آرمه در مقابل آتش سوزی را با هم مقایسه کنید.

بتن مقاومت بسیار خوبی در مقابل آتش دارد. یک ساختمان بتن آرمه می تواند ساعت ها در مقابل آتش سوزی

های مهیب مقاومت کند، بدون آنکه فرو ریزد. این مساله فرصت کافی برای مهار آتش و نیز تخلیه ساختمان از

نفرات و اموال را فراهم می کند. در مقابل یک ساختمان فولادی در برابر آتش سوزی کاملا" ضعیف خواهد بود.

فرو ریزی برج های دو قلو نیویورک که در واقعه 11 سپتامبر سال 2001 مورد حمله قرار گرفتند به دلیل اسکلت

فولادی آنها بود. چنان چه این برج ها از مصالح بتن آرمه ساخته شده بودند، جان هزارن انسان و نیز میلیون ها

دلار ثروت موجود در آن ها حفظ می شد.


 


 


6 - عمر بهره دهی طولانی بتن مرهون چه واقعیاتی است؟

این مساله مبتنی بر این واقعیت است که بتن در طول زمان نه تنها کاهش مقاومت ندارد، بلکه با گذشت

طولانی زمان با تحکیم بیشتر سیمان، افزایش مقاومت نیز خواهد داشت. با این وجود، تاثیر عوامل مخرب

محیطی و یون های مهاجم ممکن است دوام بتن را در طول زمان به مخاطره بیندازد.


 


 


7 - نقاط ضعف بتن آرمه در مقایسه با فولاد چیست؟

1- مقاومت کششی بتن بسیار پایین بوده و در حدود یک دهم مقاومت فشاری آن است. این مساله استفاده از

فولادهای مسلح کننده در ناحیه ی کششی بتن را اجتناب ناپذیر می کند. با این وجود معمولا" در ناحیه ی

کششی ترک هایی ایجاد می شود که لازم است با تمهیدات خاص،عرض این ترک ها را محدود نمود. چنین ترک

هایی ممکن است در موارد خاص، زمینه ی نفوذ آب یا رطوبت یا یون های زیان آور را فراهم کند.

 

2- برای اجرای بتن درجا نیاز به قالب بندی و نیز مهارگذاری و شمع بندی است. هزینه ی مصالح مصرفی برای

قالب بندی، هزینه ی ساخت قالب، هزینه ی لازم جهت نصب قالب و برداشتن آن، و نیز هزینه ی مصالح شمع

بندی و هزینه ی نصب و برداشتن آن برای نگه داری بعضی از اجزا نظیر دال ها و تیرها قبل از سخت شدن بتن،

مبالغ قابل توجهی را به خود اختصاص می دهند که به 30 تا 50 درصد کل هزینه ی اجرایی سازه ی بتن آرمه

بالغ می شود.

 

3- مقاومت پایین تر به ازای واحد وزن بتن در مقایسه با فولاد، منجر به سنگین تر شدن اعضای بتن آرمه می

شود. مقاومت فشاری بتن معمولی حدود 5 تا 10 درصد مقاومت فولاد بوده و وزن مخصوص آن حدود 30 درصد

وزن مخصوص فولاد است. بدین ترتیب مقاومت به ازای واحد وزن بتن حدود  تا  همین کمیت برای فولاد خواهد

بود. وزن بیشتر اعضای بتنی به خصوص در دهانه های بلند به عنوان یک موضوع اساسی تلقی شده و بار مرده

ی عضو بتنی تاثیر قابل توجهی بر میزان لنگر خمشی در عضو خواهد گذاشت. این مساله همچنین میزان بار

زلزله را افزایش می دهد از طرفی همین مساله منجر به اشغال فضای بیشتری توسط ستون ها و تیرها خواهد

شد که ممکن است از نظر معماری مطلوب نباشد.

 

4- کنترل کیفیت بتن یک کنترل کارگاهی است و نسبت به کنترل کیفیت فولاد که در کارخانه انجام می شود، به

مراتب پایین تر خواهد بود.خصوصیات بتن به تغییرات نسبت اجزا، شرایط اختلاط، نحوه ی جای دادن و ویبره و نیز

شرایط مراقبت بستگی زیادی خواهد داشت که ممکن است تمام یا بعضی از این شرایط در کارگاه دستخوش

تغییر شده و به خوبی رعایت نگردد.

 

5- بتن تغییرات حجمی وابسته به زمان دارد. این تغییرات حجمی که عمدتا" با پدیده های افت و خزش مرتبط

هستند، با گذشت زمان ترک خوردگی هایی را ایجاد می کنند و نغییر شکل و خیز اجزا را افزایش می دهند.



 

8 - تفاوت بتن آرمه و بتن پیش تنیده از نظر تحمل تنش ها در چیست؟

 

در مقطع بتن آرمه، وظیفه ی تحمل تنش های کششی به فولادهای مسلح کننده واگذار شده و اجازه داده

می شود که بتن در ناحیه ی کششی ترک بخورد. در حالی که در مقطع پیش تنیده با ایجاد تنش های فشاری

اولیه در مقطع بتنی، شرایطی فراهم می شود که تنش های کششی ناشی از خمش، تنش های فشاری

اولیه را خنثی نموده و بدین ترتیب در مقطع یا اصلا" تنش کششی ایجاد نشود، و یا تنش های کششی ایجاد

شده اندک بوده و از مقاومت کششی بتن فراتر نرود. بنابراین در مقطع بتن پیش تنیده، هیچ گونه ترک خوردگی

مشاهده نخواهد شد.


 


 

 

9 - روش های پیش تنیدگی را نام برده و مختصرا" توضیح دهید.

پیش تنیدگی به دو روش پیش کشیده و پس کشیده انجام می گیرد. در بتن پیش کشیده ابتدا کابل هایپیش

تنیدگی که از نوع با مقاومت بالا و با تنش تسلیم 1200 تا 2000 mpa انتخاب می شوند، از داخل قالب عبور داده

شده و به مفدار دلخواه کشیده می شوند. سپس داخل قالب بتن ریزی شده و پس از کسب مقاومت بتن

(معمولا" بعد از 7 روز)،کابل ها آزاد می شوند. بدین ترتیب عکس العمل نیروی کششی اولیه در کابل، به صورت

نیروی فشاری بر مقطع بتنی اثر می کند. همچنین در بتن پس کشیده کابل های عبور داده شده از داخل یک

غلاف محافظ، بههمراه غلاف در موقعیت مناسب در داخل قالب تعبیه شده و بتن ریزی انجام می گیرد. قطعه

بتنی پس از انجام گیرش به محل نصب حمل شده و در موقعیت مربوطه قرار می گیرد. آن گاه کابل موجود در

قطعه که اکثرا" از یک طرف مهار شده است، از طرف دیگر توسط دستگاه تحت کشش قرار گرفته و نهایتا" در

انتهای قطعه مهار می شود. پس از مهار کابل، عکس العمل نیروی کششی کابل به صورت نیروی فشاری بر

قطعه اثر می کند. در بتن پس کشیده به سادگی می توان کابل را به هر شکل دلخواه و از جمله به شکل

سهمی در داخل بتن تعبیه نمود.


 


 


10 - چرا آنالیز و طراحی سازه ی بتن آرمه باید بر اساس یک آیئن نامه صورت گیرد؟

آیئن نامه ها بر اساس تحقیقات انجام شده در هر زمینه و تجربیات قبلی، و نیز با منظور نمودن ایمنی مناسب،

مجموعه مقرراتی را تنظیم می نمایند. هر مهندس می تواند بر اساس اصول کلی طراحی و رعایت قوانین یک

آیئن نامه، طراحی صحیح و مطمئنی را ارائه دهد.


 


 


11 - بعضی از آئین نامه های مهم بتن آرمه را نام برده و سابقه ی تاسیس آن ها را ذکر کنید.

 

 

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

50-2 خستگی در بتن چیست؟ به نظر شما خستگی در چه انواعی از سازه های بتن ارمه تاثیر گذار است؟

در بعضی از سازه ها ،ممکن است بارهای تکراری بر سازه اثر کند چنان چه یک ماده تحت تعدادی بارهای تکراری،به صورتی که هر کدام از ان بارها کوچکتر از مقاومت فشاری استاتیکی ان ماده است دچار شکست شود اصطلاحا ان ماده در اثر خستگی شکسته شده است.پدیده ی خستگی در مورد اکثر مصالح و از جمله بتن و فولاد وجود دارد .

 

 

 

 

تنش های حداکثر قابل تحمل در این بارگذاری تکراری ،تقریبا همان منحنی تنش – کرنش بتن تحت بار گذاری معمولی استاتیکی است ازطرفی ملاحضه می شود که پس از هر بار برداری ،مقدار قابل توجهی کرنش های پسماند در نمونه ی بتنی باقی می ماند ،که این مساله باعث می شود تحت تعداد محدودی سیکل بار گذاری ،نمونه تقریبا مقومت خود را از دست دهد حا چنان چه هر سیکل بار گذاری شده به صورتی باشد که تغییرات تنش در دامنه محدود حد پایینی تنش و حد بالایی تنش اثر کند منحنی تنش - کرنش بتن با تغییرات با مراتب تدریجی تر، تغییر شکل یافته و رفته رفته و تحت سیکل بارگذاری به مراتب بزرگتر ،جهت تحدب آن تغییر می کند و کرنش های پسماند در آن ذخییره می گردد.

 

 

 

 

با استفاده از منحنی اصلاح شده ی گودمن می توان مشخص کرد که در این محدوده تغییرات تنش ،با چه سیکلی از بارگذاری نمونه ی بتنی در اثر خستگی شکسته خواهد شد بدین منظور نقطه ای با مختصات افقی و مختصات قائم مشخص می کنیم ؛وضعیت این نقطه نسبت به منحنی های موجود ،تعداد سیکل بارگذاری مربوط به شکست این نمونه در اثر خستگی را تعیین خواهد نمود .دقت شود در که در مسائل عملی حد پایینی تنش ؛ناشی از بار مرده ویا بار مرده به علاوه قسمتی از بارهای زنده که ببه صورت ثابت وارد می شود همچنین حد بالایی تنش،ناشی از مجموع بارهای مرده و زنده است توجه شود که با استفاده از منحنی اصلاح شده ی گودمن ؛آن که حد پایینی تنش مشخص باشد مقاومت خستگی به ازای تعداد مشخصی از سیکل ها را نیز می توان تعیین کرد.نمودار منحنی اصلاح شده ی گودمن نشان می دهد که برای یک دامنه ثابت تغییرات تنش هر جه مقدار تنش بیشتر باشد تعداد سیکل های بارگذاری که یک بتن مشخص میتواند تحمل کند کمتر خواهد بود .

 

 

 

 

تاثیر شرایط نگهداری بتن بر مقاومت ضربه ای آن،تا حدودی متفاوت از تاثیر شرایط نگهداری بر مقاومت فشاری بتن است مقاومت درمقابل ضربه برای بتنی که در آب نگهداری می شود کم تراز مقاومت ضربه ای بتن خشک است اگرچه بتن درآب نگهداری شده می تواند ضربه های بیشتری را قبل از ترک خوردگی تحمل کند همچنین تحت بار گذاری ضربه ای یکنواخت مقاومت ضربه ای بتن به صورت چشم گیر بیش از مقاومت فشاری استاتیکی آن است این بدان معناست که بتن قابلیت خوبی در جذب انرژی کرنشی تحت ضربه ی یکنواخت دارد.

 

 

افت پلاستیکی بتن در حقیقت انقباضی است که در خمیر سیمان  

پلاستیک و در اثر تبخیر از سطح بتن و یا جذب آب توسط بتن

خشک شده ی زیرین ،رخ میدهد این افت در حدود 1 درصد حجم سیمان خشک ،انقباض ایجاد کرده و تنش کششی در سطح لایه ها ایجاد می کند

 

 

 

 

افت خود گیری یک نوع خاصی از افت است که در آن جابجایی آب به داخل یا خارج بتن اتفاق نمی افتد ؛بلکه از دست رفتن آب با استفاده ی آن در هیدراسیون سیمان رخ می دهد این افت به سهولت از افت در بتن سخت شده تمیز داده نمی شود مقدار افت خود گیری بسیاراندک بوده و کرنش آن در محدوده ی 00005/0 تا 0001/0 است لازم به ذکر است اگر در دوره ی هیدراسیون سیمان بتن به طور مداوم در مجاورت آب قرار گیرد نه تنها افت خود گیری در آن اتفاق نمی افتد بلکه لا نوعی انبساط در اثر جذب آب توسط ژل سیمان همراه خواهد بود که به آن تورم یا باد کردن گویند.

 

 

 

 

افت خشک شدگی انقباضی است که در بتن سخت شده و در اثر خارج شدن آب جذب شده در ساختارخمیر سیمان  به دلیل قرار گرفتن بتن در محیط با رطوبت نسبی کم تراز 100 درصد ،اتفاق می افتد .تا زمانی که خمیر سیمان اشباع در رطوبت نسبی 100  درصد نگهداری شود عملا کاهش ابعادی دربتن ملاحضه نمی شود به محض این که رطوبت نسبی محیط به 100 در صد برسد آب ازاد موجود در حفره های بزرگ –مثلا بزرگتر از 50 نانومتر فرار به محیط اطراف را آغاز می کند .با این وجود از ان جا که اب ازاد با هیچ پیوند شیمیایی یا فیزیکی به ساختار اجزا سیمان هیدراته متصل نیست از دست رفتن آب یا انقباض همراه نخواهد بود

 

 

 

 

ترکیب دی اکسید کربن موجود در هوا با سیمان هیدراته نیز به انقباض بتن منجر که این فرایند افت کربناسیون نامیده می شود. ترکیب دی اکسید کربن موجود در هوا ممکن است در محدوده ی 03/0 درصد حجمی درهوای مناطق روستایی ، تا 3/0 درصد حجمی درهوای شهرهای بزرگ متغییر باشد .

 

 

 

 

فرایند کربناسیون ممکن است انقباضی معادل افت خشک شدگی را دربتن ایجاد کند .لازم به ذکر است که درفرایند کربناسیون،با جا گرفتن کربنات کلسیم تولید شده در حفره ها و نیز کامل تر شدن احتمالی هیدراسون سیمان به جهت مجاورت با آب ازاد شده نفوذ پذیری بتن کمی کاهش یافته ونیز مقاومت آن اندکی افزایش می یابد

با این وجود فرایند کربناسیون محیط قلیایی خمیر سیمان را خنثی نموده و فولادها را با تهدید خوردگی مواجه می کند.

 

 

 

 

1-در صد حجمی سیمان هیدراته در بتن که با مقدار سیمان و در جه ی هیدراسیون تعیین می گردد تاثیر اساسی در انقباض بتن خواهد داشت

2-با افزایش بی رویه نسبت اب به سیمان افت بتن نیز افزایش میابد.

3- وجود افزودنی ها نظیر سرباره – میکروسیلیس و.... میزان انقباض بتن را افزایش می یابد .

4-رطوبت و زمان نیز بر انقباض بتن تاثیر می گذارد .

5- خصوصیات دانه بندی ،حداکثر بعد دانه ها ،شکل و بافت دانه ها و....از عوامل تاثیر گذار برافت و خشک شدگی بتن است.

 

 

 

 

خشک شدگی چه تفاوتی با یک دیگر دارند ؟

تغییر شکل ماده تحت تنش ثابت در طول زمان را خزش یا وارفتگی گویند.چنان چه یک نمونه ی بتنی در شرایط رطوبت نسبی صد در صد تحت تنش ثابت قرار گیرد با گذشت زمان در ان نمونه افزایش کرنشی ایجاد می شود که به ان خزش پایه گویند.از طرفی اگر نمونه ی بتنی تحت تنش ثابت،به طور همزمان در معرض رطوبت نسبی کم تر از صد در صد قرار می گیرد کرنش کل ایجاد شده در نمونه از جمع کرنش الستیک اولیه ،کرنش انقباضی آزاد ،و کرنش خزشی پایه بیش تر خواهد بود .خزش اضافی که وقتی نمونه ی تحت بار در

حال خشک شدگی است رخ میدهد خزش خشک شدگی نامیده می شود .

 

 

 

 

لازم به ذکر است که اگر به جای اعمال تنش ثابت ،یک کرنش ثابت بر نمونه ی بتنی تحمیل شود بلافاصله در نمونه یک تنش الاستیک آنی ایجاد می شود اگر چه با گذشت زمان ای تنش در اثر پدیده ای به نام آسودگی کاهش می یابد .بدین ترتیب آسودگی به صورت کاهش در تنش نمونه تحت کرنش ثابت در طول زمان تعریف می گردد پدیده ی آسودگی در بتن در بسیاری از موارد و از جمله در کاهش تنش های ناشی از نشست های نامساوی تکیه گاه در اعضاء سازه های بتن آرمه ، مفید تلقی می شود.

 

 

 

 

بتن ماده ای مرکب از سیمان ،آب،سنگ دانه و هوا بوده و تغییرات درخصوصیات این اجزاء و تغییرات در مسائلی همچون حمل ،جای دادن و ترکم بتن ،به تغییراتی در مقاومت بتن ساخته شده منجر شده .از طرفی تفاوت در شرایط آزمایش و دستگاه نیز تفاوت های آشکاری در مقاومت بتن ایجاد می کند .

 

 

 

 

استاندارد ASI 318 نتایج ازمایش فشاری استوانه ای استاندارد که به صورت مرطوب تا 28 روز عمل آوری شده وآزمایش شوند را با مقاومت فشاری مشخصه بتن و با fc’ نمایش می دهیم .این مقاومت همان است که روی نقشه های ساخت مشخص شده و در محاسبات بتن مسلح به کار می رود .بدیهی است که برای بر خورداری از یک ضریب اطمینان مناسب ، مقاومت مشخصه  باید کمتر از مقاومت متوسط که طرح اختلاط بتن بر اساس آن انجام می گیرد باشد به همین دلیل تعریف دیگری از مقاومت به نام مقاومت فشاری متوسط لازم است.

 

 

درصورتی رضایت بخش تلقی می شود که هر دو شرط زیر براورده گردد:

الف – میانگین تمام هر سه آزمایش متوالی مقاومت ،مساوی یا

  بزرگتر از fc’ باشد

ب – هیج کدام از آزمایش های مقاومت (متوسط 2 استوانه )، بیش ازMPa 3/5 ، کمتر از fc’ نباشد.

 

 

 

 

1- یک بار در روز

2- یک بار به ازای هر 120 متر مکعب بتن ریزی ؛

3- یک بار به ازای هر 500 متر مربع سطح بتن ریزی در دال ها و دیوارها.

 

 

 

 

به کار بردن الیاف در بتن و تولید بتن الیافی (FRC) ،این امکان را فراهم کرده است که بتوان بتنی شکل پذیر و با قابلیت جذب انرژی بیش تر ، و نیز بتنی با توسعه ترک خوردگی کمتر تحت بار و تنش های ناشی از افت و حرارت ،تولید نمود به همین جهت استفاده از بتن الیافی مصارف مهمی از جمله در ساخت پایه ها و شمع های بتنی ،بتن ریزی کف سالن های صنعتی ،رویه های بتنی راه ها و فرودگاه ها ،پوشش تونل ها و دیواره ها ، عرشه پل ،بتن نسوز ، مخازن تحت فشار،سازه های مقاوم در مقابل انفجار ،پانل های پیش ساخته ،و لوله های بتنی  پیدا کرده است .

 

 

 

 

یکی از مشخصات مهم بتن الیافی ،خاصیت جذب انرژی ، شکل پذیری ومقاومت آن در مقابل ضربه است. خاصیت جذب انرژی

و طاقت بتن می تواند به نحو مطلوبی خطر شکست سازه های بتنی

را در مواردی که تحت ضربه یا بار دینامیکی قرار میگیرند و به 

خصوص در زمان وقوع زلزله ،کاهش میدهد. خاصیت جذب انرژی

بتن الیافی معمولا با آزمایش سنجش طاقت اندازه گیری می شود .در این آزمایش سنجش طاقت بر اساس استاندارد ASTM C1018  به صورت سطح زیر منحنی بار – تغییر شکل یک تیر استاندارد با ابعاد 350×100×100 میلی متر تا یک تغییر شکل مشخص ،به سطح زیر همان منحنی تا تغییر شکل متناظر با اولین ترک خوردگی تعریف می شود .

 

 

 

 

پلیمرکه اصولامواد مصنوعی پلاستیکی بوده و از مواد آلی محسوب می شود،با ایجاد یک شبکه به هم پیوسته در داخل بتن ،می تواند حفره های داخلی را پر کرده و نفوذ پذیری بتن را به شدت کاهش میدهند .چنین بتنی با قابلیت جذب آب بسیار پایین ،دوام بسار خوبی ئر مقابل عوامل مخرب محیطی  و حمله ی مواد شیمیایی از خود نشان می دهد.

 

 

1- بتن اشباع شده با پلیمر) PIC): این بتن معمولا یک بتن پیش ساخته که پس از خشک شدن کامل با یک مونومر با ویسکوزیته ی پایین اشباع می شود این مونومر با پلیمر یزاسیون درجا حفره های موجود در بتن را پر کرده و تشکیل یک شبکه به هم پیوسته میدهد اشباع بتن با پلیمر به صورت قابل توجه مقاومت و دوام بتن را بهبود می بخشد برای اعضاء سازه های بتن آرمه و قطعات بزرگ بتنی گاه پلیمر بر روی سطح بتن پاشیده می شود استفاده های اصلی بتن اشباع شده با پلیمر در لوله های فاضلاب تانک های ذخیره ی آب دریا و... می باشد.

2- بتن با سیمان پلیمری) PCC) :این بتن با سیمانی ساخته می شود که مواد پلیمری به آن اضافه شده است این بتن نیز خصوصیاتی مکانیکی بهتر و به خصوص مقاومت بهتر در مقابل نفوذ آب و نمک و مقاومت بهتر در مقابل سیکل های یخ زدن و ذوب شدن دارد .همچنین این بتن چسبندگی بسیار خوب با میلگردهای و نیز با بتن قدیمی از خود نشان می دهد کاربردهای اصلی بتن با سیمان پلیمری در کف ساختمان ، عرشه پل ،پوشش جاده و تعمیر ساختمان های بتنی است .

3- بتن پلیمری PC)) :

بتن پلیمری که با نام بتن چسب پلاستیک و یا بتن چسبی نیز خوانده   

میشود از یک ماده ی چسباننده ی پلیمری و پر کننده ی معدنی نظیر ماسه یا شن تشکیل شده است از ان جا که در این بتن یک ماده ی پلیمری به طور کامل جانشین سیمان شده است افزایش قابل ملاحضه ای در قیمت این بتن حاصل می شود .بتن پلیمری مقاومت بسیار خوب در مقابل حمله ی یون های شیمیایی و سایر عوامل خورنده دارد واز خصوصیات جذب اب بسیار کم ،مقاومت خوب در مقابل سایش و پایداری خوب در مقابل سیکل های یخ زدن و ذوب شدن برخوردار است .در ساخت بتن با مواد پلیمری از انواع پلیمرها و از جمله پلس استر ،اپوکسی و پلی متیل متا اکر یلیت استفاده شده است

 

 

 

 

استفاده از میلگرد صاف فقط به عنوان دور پیچ ستون ها مجاز است ود سایر موارد حتما باید از میلگرد آجدار استفاده کرد .

 

 

 

 

71-2 تقسیم بندی انواع میلگردهای فولادی را دراستاندارد

 

70-2 استفاده از میلگرد صاف در چه مواردی مجاز است ؟

 

69-2 سه روش برای تولید بتن با مواد پلیمری را نام برده و شرح دهید.

68-2 بتن ساخته شده با مواد پلیمری از چه مزایایی برخورداراست؟

 

67-2 طاقت در بتن الیافی معرف چیست؟ سنجش طاقت چگونه انجام می شود ؟

 

66-2 کاربرد الیاف در بتن چه مزایایی را به دنبال دارد ؟ مواردی از کاربرد بتن الیافی را در سازه ها ذکر کنید.

 

65-2 تعداد نمونه گیری برای آزمایش مقاومت با چه ضوابطی تنظیم می شود ؟

 

64-2 مقاومت نمونه های استاندارد در آزمایشگاه ،در چه صورتی رضایت بخش تلقی می شود ؟

63-2 مقاومت فشاری مشخصه بتن با مقاومت فشاری متوسط لازم ، چه تفاوت هایی دارند؟

 

62-2 منشاء تغییرات آماری را درمقاومت بتن چه مواردی است؟

 

61-2 پدیده ی آسودگی را در بتن شرح دهید. این پدیده در چه مواردی مفید تلقی می شود؟

 

60-2 پدیده ی خزش را در بتن تعریف کنید.خزش پایه و خزش

 

59-2 عوامل موثر بر افت بتن را نام برده و مختصرا توضیح دهید؟

 

58-2 فرایند کربناسیون چه زیان هایی برای بتن دارد؟  

 

57-2 افت کربناسیون چیست ؟  در چه محدوده ی رطوبتی اتفاق می افتد ؟ چرا؟

 

56-2از دست رفتن چه ابی در بتن باعث افت خشک شدگی می شود ؟با تامین مجدد این آب تا چه حد می توان افت خشک شدگی را جبران نمود ؟

 

55-2افت خود گیری بتن چیست؟ و تاچه حد اهمیت دارد ؟

 

54-2 افت پلاستیکی در بتن ناشی از چیست ؟

53-2تاثیر شرایط نگهداری بتن را بر مقاومت ضربه ای آن توضیح دهید؟

 

52-2 توضیح دهید که چگونه میتوان مقاومت خستگی بتن را بر اساس منحنی اصلاح شده ی گودمن ارزیابی نمود ؟

 

51-2 تغییر در تحدب منحنی  تنش – کرنش بتن تحت بارهای تکراری چگونه است ؟ این تغییر ناشی از چیست ؟

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

 

2-20 بتن با پود فعال چیست ؟ چه خوصیاتی دارد ؟ چگونه تولید می شود؟ 

 

 

 

 

 

 

 

نوع دیگری از بتن با مقاومت بالا تحت عنوان بتن با پودرفعال 

 

 

 

 

) تولید می شود این بتن یک بتن با مقاومت بسیار زیاد است   RPS(

از شکل پذیری و خاصیت جذب انرژی بسیار خوب ،تخلخل بسیار کم ،نفوذ پذیری ناچیز و مقاومت سایشی بسیار خوب برخوردار است .مقاومت فشاری این بتن حداقل 200 مگاپاسکال و مقاومت خمشی آن ،با استفاده از الیاف کوچک فولادی در حدود 50 مگا پاسگال است. مواد بکار رفته در تولید بتن با پود فعال دانه های کوارتز با دانه بندی خوب و در محدوده ی 0.4 -0.15 میلی متر ، سیمان پرتلند بدونC3A ویا با C3A بسیار کم ،پودر میکرسلیس مرغوب ،و فوق روان کننده ی با کیفیت بسیار خوب است که با نسبت آب به سیمان بسیار کم(2/0-18/0) ساخته می شود.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-26 تاثیر نوع سیمان مصرفی در مقاومت های 7،28،90 روزه بتن راشرح دهید؟

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-27 قاعده ی نسبت آب به سیمان آبرامز چیست؟

 

 

ابرامز در سال 1918 دریافت که رابطه ی معکوسی بین نسبت آب به سیمان و مقاومت بتن وجود دارد .این رابطه به عنوان قاعده نسبت آب به سیمان آبرامزشناخته  شده و به صورت زیر بیان می گردد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

کاربرد های پیش تنیده ها

در سازه‌های پارکینگ ها، ساختمان(آپارتمانها) و در دفاتر کار، دالهای بتنی روی زمین، پلها و ورزشگاه ها، حفاری‌های سنگ و خاک، تانکهای ذخیره آب و مواد شیمیایی و ...پیش تنیدگی می‌تواند باعث مزایای فراوانی گردد. در بیشتر حالت‌ها اجرای سیستم پیش تنیدگی باعث می‌شود بسیاری از ملزومات دشوار معماری طرح رعایت و محدودیت‌های موجود برطرف گردد. پیش تنیدگی تقریباً در تمام انواع سازه‌ها کاربرد دارد. در سازه ساختمان ها، پیش تنیدگی اجازه ایجاد دهانه آزاد بیشتری بین تکیه گاه‌ها می‌دهد. ضمناً ضخامت دالهای بتنی نیز کمتر بوده، تیرها کمتر و لاغرتر نیاز است. امکان ساخت اعضا سازهای چشمگیر و نمایشی از مزایای پیش تنیدگی است. دال نازکتر به معنای استفاده کمتر از بتن می‌باشد به علاوه این که ارتفاع کلی ساختمان برای ارتقای کف تا کف یکسان نسبت به ساختمانی که از سیستم پیش تنیدگی استفاده نشده کمتر می‌باشد. بنابراین سیستم پیش تنیدگی باعث می‌شود وزن سازه به طور قابل توجهی نسبت به ساختمان بتنی معمولی با همان تعداد طبقات کاهش یابد. این موضوع باعث کاهش بار فندانسیون می‌شود و می‌تواند مزیت اصلی آن برای نواحی لرزه خیز باشد. در مقایسه با ساختمان با شرایط مشابه یک ساختمان کوتاه به سیستم‌های مکانیکال کمتر و همچنین هزینه نمای خارجی کمتری احتیاج دارد. لذا صرفه اقتصادی نیز حاصل شده‌است. محاسن دیگر سیستم پیش تنیدگی این است که تیرها و دالها می‌توانند ممتد اجرا شوند. به عنوان مثال یک تیر تنها می‌تواند به طور ممتد از یک انتهای ساختمان به انتهای دیگر آن امتداد یابد. از نظر سازهای این حالت بسیار کارآمدتر از این است که یک تیر فقط از یک ستون به ستون بعدی امتداد داشته باشد. سیستم پیش تنیدگی برای سازه‌های پارکینگ نیز استفاده می‌شود و علت آن این است که انعطاف پذیری زیادی برای طراحی ستون ها، طول دهانه آزاد و شکل رمپ به طراح می‌دهد. پارکینگ هایی که در آنها از سیستم پیشتنیدگی استفاده شده‌است هم می‌توانند به عنوان یک سازه مستقل باشند و هم به عنوان یک یا چند طبقه در یک ساختمان مسکونی و یا اداری قرار داشته باشند.در نواحی که از خاک رس روان یا خاک هایی با ظرفیت باربری پایین تشکیل شده‌اند، استفاده از دالهای روی زمین و یا فندانسیون‌های گسترده با سیستم پیش تنیدگی مشکلات ناشی از ترک و نشت‌های نامتقارن را از بین می‌برد.این روش برای ساخت پل‌ها با شرایط مختلف هندسی نظیر انحناهای پل‌ها و پل هایی با ارتفاع اهمیت زیادی دارد. ضمناً روش پیش تنیدگی امکان ساخت پل‌ها با دهانه خیلی زیاد را بدون استفاده از تکیه گاه‌های میانی پل بوجود می‌آورد. در ورزشگاه‌ها نیز این سیستم باعث می‌شود دهانه‌های آزاد بزرگتری اجرا شود و در نتیجه امکان اجرای طرح‌های معماری زیبایی به وجود می‌آید. این سیستم به عنوان مهاری نفوذ کننده در عمق خاک و سنگ نیز استفاده می‌شود و به عنوان اعضا کششی برای نگاه داری دیواره‌های جانبی در سازه‌ها مانند دیواره راهها، تونل ها، دیواره حوضچه‌های خشک ساخت و تعمیر کشتی و به عنوان نگهدارنده کف سازه‌هایی که تحت اثر نیروی بالا برندگی قرار دارند( مانند سازه آبگیر) پروژه‌های پتروشیمی و پالایشگاه‌ها استفاده فراوان دارد. ضمن این که برای پایدار سازی شیب زمین‌ها و ترانشه‌ها نیز قابل استفاده هستند. نمونه دیگر مصرف این سیستم در صنایع نفت و گاز و پالایشگاه‌ها مربوط به تانک‌های بتنی ذخیره گاز و میعانات گازی است که در آنها ضریب بالایی جهت اطمینان از عدم وجود ترک در سازه بتنی مطرح است. ضمن این که سازه تانک ذخیره سازی در راستای عمودی و افقی به زمین طوری دوخته می‌شود که ایمنی آن در مقابل هرگونه انفجار تضمین می‌شود.

 



کاربرد های پیش تنیده ها

در سازه‌های پارکینگ ها، ساختمان(آپارتمانها) و در دفاتر کار، دالهای بتنی روی زمین، پلها و ورزشگاه ها، حفاری‌های سنگ و خاک، تانکهای ذخیره آب و مواد شیمیایی و ...پیش تنیدگی می‌تواند باعث مزایای فراوانی گردد. در بیشتر حالت‌ها اجرای سیستم پیش تنیدگی باعث می‌شود بسیاری از ملزومات دشوار معماری طرح رعایت و محدودیت‌های موجود برطرف گردد. پیش تنیدگی تقریباً در تمام انواع سازه‌ها کاربرد دارد. در سازه ساختمان ها، پیش تنیدگی اجازه ایجاد دهانه آزاد بیشتری بین تکیه گاه‌ها می‌دهد. ضمناً ضخامت دالهای بتنی نیز کمتر بوده، تیرها کمتر و لاغرتر نیاز است. امکان ساخت اعضا سازهای چشمگیر و نمایشی از مزایای پیش تنیدگی است. دال نازکتر به معنای استفاده کمتر از بتن می‌باشد به علاوه این که ارتفاع کلی ساختمان برای ارتقای کف تا کف یکسان نسبت به ساختمانی که از سیستم پیش تنیدگی استفاده نشده کمتر می‌باشد. بنابراین سیستم پیش تنیدگی باعث می‌شود وزن سازه به طور قابل توجهی نسبت به ساختمان بتنی معمولی با همان تعداد طبقات کاهش یابد. این موضوع باعث کاهش بار فندانسیون می‌شود و می‌تواند مزیت اصلی آن برای نواحی لرزه خیز باشد. در مقایسه با ساختمان با شرایط مشابه یک ساختمان کوتاه به سیستم‌های مکانیکال کمتر و همچنین هزینه نمای خارجی کمتری احتیاج دارد. لذا صرفه اقتصادی نیز حاصل شده‌است. محاسن دیگر سیستم پیش تنیدگی این است که تیرها و دالها می‌توانند ممتد اجرا شوند. به عنوان مثال یک تیر تنها می‌تواند به طور ممتد از یک انتهای ساختمان به انتهای دیگر آن امتداد یابد. از نظر سازهای این حالت بسیار کارآمدتر از این است که یک تیر فقط از یک ستون به ستون بعدی امتداد داشته باشد. سیستم پیش تنیدگی برای سازه‌های پارکینگ نیز استفاده می‌شود و علت آن این است که انعطاف پذیری زیادی برای طراحی ستون ها، طول دهانه آزاد و شکل رمپ به طراح می‌دهد. پارکینگ هایی که در آنها از سیستم پیشتنیدگی استفاده شده‌است هم می‌توانند به عنوان یک سازه مستقل باشند و هم به عنوان یک یا چند طبقه در یک ساختمان مسکونی و یا اداری قرار داشته باشند.در نواحی که از خاک رس روان یا خاک هایی با ظرفیت باربری پایین تشکیل شده‌اند، استفاده از دالهای روی زمین و یا فندانسیون‌های گسترده با سیستم پیش تنیدگی مشکلات ناشی از ترک و نشت‌های نامتقارن را از بین می‌برد.این روش برای ساخت پل‌ها با شرایط مختلف هندسی نظیر انحناهای پل‌ها و پل هایی با ارتفاع اهمیت زیادی دارد. ضمناً روش پیش تنیدگی امکان ساخت پل‌ها با دهانه خیلی زیاد را بدون استفاده از تکیه گاه‌های میانی پل بوجود می‌آورد. در ورزشگاه‌ها نیز این سیستم باعث می‌شود دهانه‌های آزاد بزرگتری اجرا شود و در نتیجه امکان اجرای طرح‌های معماری زیبایی به وجود می‌آید. این سیستم به عنوان مهاری نفوذ کننده در عمق خاک و سنگ نیز استفاده می‌شود و به عنوان اعضا کششی برای نگاه داری دیواره‌های جانبی در سازه‌ها مانند دیواره راهها، تونل ها، دیواره حوضچه‌های خشک ساخت و تعمیر کشتی و به عنوان نگهدارنده کف سازه‌هایی که تحت اثر نیروی بالا برندگی قرار دارند( مانند سازه آبگیر) پروژه‌های پتروشیمی و پالایشگاه‌ها استفاده فراوان دارد. ضمن این که برای پایدار سازی شیب زمین‌ها و ترانشه‌ها نیز قابل استفاده هستند. نمونه دیگر مصرف این سیستم در صنایع نفت و گاز و پالایشگاه‌ها مربوط به تانک‌های بتنی ذخیره گاز و میعانات گازی است که در آنها ضریب بالایی جهت اطمینان از عدم وجود ترک در سازه بتنی مطرح است. ضمن این که سازه تانک ذخیره سازی در راستای عمودی و افقی به زمین طوری دوخته می‌شود که ایمنی آن در مقابل هرگونه انفجار تضمین می‌شود.

 



انواع پیش تنیدگی

درحالت کلی دو نوع اصلی پیش تنیدگی وجود دارد:

  • آزاد Unbonded
  • چسبیده (Bonded(grouted

در حالت آزاد (Unbonded) کابل یا میلگرد فولادی با بتن اطراف چسبندگی ندارد. بیشتر سیستم‌های آزاد (Unbonded) به صورت تک رشته‌ای می‌باشند که در دال و تیرهای ساختمان ها، سازنده پارکینگ‌ها و دالهای روی سطح زمین از این سیستم استفاده می‌شود. یک رشته کابل (Stand ) از هفت رشته سیم مفتول تشکیل می‌شود[نیازمند منبع] که با نوعی گریس جهت حفاظت خوردگی پوشیده می‌شود و کل مجموعه درون یک روکش پلی اتلین قرار گرفته‌است. در ابتدا و انتهای کابلها نیز از یک صفحه فولادی سوراخ دار به همراه گوه‌هایی فولادی دو تکه استفاده می‌شود و این گوه‌ها طوری طراحی می شوند که کابل را درون خود محکم نگاه می‌دارند. در سیستم‌های چسبیده (Bonded) دو یا چند رشته از درون یک مجرای محافظ فلزی یا پلاستیکی عبور داده می‌شود در حالی که این مجرا از قبل به صورت مدفون در بتن کار گذاشته می‌شود. رشته ها ها توسط یک جک کششی بزرگ مهار شده و کشیده می‌شوند. سپس مجرای لوله ای(Duct ) توسط گروت که ماده ای بر پایه سیمان است پر می‌شود. استفاده از این گروت هم باعث محافظت از خوردگی کابلهای فولادی می‌شود هم این که باعث انتقال نیروی کششی بین استرندها و مجرای لوله ای (Duct ) شده و گیرداری طول مشخصی از فولاد (Tendon) را در محیط اطراف موجب می‌شود. دیواره های حایل خاک و سنگ (مثلاً انواعی که در کنار جاده ها جهت جلوگیری از ریزش کوه احداث می شوند) نیز از نوع سیستم Bonded (گیرداری) هستند اما با قدری تفاوت در مراحل اجرای لنگرگذاری، به طوری که به وسیله دستگاه حفاری سوراخ مدنظر به همراه یک غلاف لوله ای (Casing ) جهت جلوگیری از ریزش خاک و سنگ در محل ایجاد می‌شود. این کار ممکن است در دیواره یک تونل و یا دیواره حایل شیت پایلی و توده خاک پشت آن انجام می‌گیرد. در درون Casing عبور داده شده و سپس عملیات تزریق گروت آغاز می‌شود. بعد از این که گروت به مقاومت مدنظر رسید عملیات کشش Tendon آغاز می‌شود. در حالت پایدار سازی زمینه‌ای شیبدار (ترانشه ها) و یا دیواره تونل‌ها استفاده از انکر گذاری باعث نگهداری خاک سست و سنگ و پیوستگی آن دو با هم می‌شود، به طوری که وقتی عملیات خاکبرداری داخل آغاز می‌شود، فشار پشت توسط نیروی پیش تنیدگی انکر خنثی می‌شود و دیواره شیت پایل در محل خود استوار می‌ماند.

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

مزایای سازه های بتنی پیش تنیده

برای درک بهتر مزایای پیش تنیدگی دانستن اطلاعاتی از خواص بتن مفید خواهد بود. بتن در برابر فشار بسیار مقاوم است اما در برابر کشش ضعیف است. به عنوان مثال وقتی نیرویی کششی در مقطع آن عمل کند، ترک می‌خورد. به طور متداول در سازه‌های بتنی وقتی باری شبیه به خودرو در یک پارکینگ بر روی دال بتنی و یا تیرها قرار گیرد، تیر تمایل به انحنا و خم شدن دارد. این تغییر شکل خمیدگی باعث می‌شود پایین تیر اندکی دچار کشیدگی و ازدیاد طول (کرنش، Strain) شود. معمولاً همین مقدار اندک کشیدگی برای ایجاد ترک در بتن کافی است. میل گردهای تقویتی(bars ) فولادی به صورت مدفون در بتن به عنوان تقویت کشش برای محدود کردن عرض ترک قرار داده می‌شود. میلگردها در این حالت وقتی فقط به صورت مدفون در بتن قرار داده می‌شود به صورت نیروهای Passive عمل می‌کند و تا زمانی که خیز در بتن به مرحله قبل از ایجاد ترک نرسیده است نیرویی را تحمل نمی‌کند.[نیازمند منبع] اما Tendon یا همان فولادهای پیش تنیدگی به صورت نیروهای Active در سیستم عمل می‌کنند. در سیستم پیش تنیدگی فولاد به عنوان عامل مقاوم و موثر عمل می‌کند. به طوری که امکان بوجود آمدن ترک در بتن وجود نخواهد داشت. سازه‌های پیش تنیده حتی اگر تحت بارگذاری کامل قرار گیرند، می‌توانند طوری طراحی شوند که کمترین خیز و ترک در سازه ایجاد شود.

لنگرگاه کابل چند رشته ای

اجرای سیستم پیش تنیدگی در مراحل ساخت، سرهم کردن قطعات(مونتاژ)، برپاسازی و نصب در موقعیت به معلومات و دانش تخصصی و فنی نیاز دارد ولی می توان مفهوم کلی کار را با مثال زیر توضیح داد: اگر تعدادی بلوک چوبی که درون آنها سوراخی اجرا شده‌است و از میان سوراخ نوار لاستیکی عبور داده شود و دو طرف انتهای نوار لاستیکی را نگاه داریم، بلوک‌ها از قسمت پایین از هم جدا می‌شوند.در این شرایط پیش تنیدگی توسط قرار دادن یک جفت مهره در دو انتهای نوار لاستیکی قابل شرح است بطوری که با پیچاندن مهره‌ها کم کم بلوکها در قسمت پایین به هم نزدیک شده و نهایتاً به طور محکم به هم فشار خواهند آورد. در این حالت اگر از دو قسمت انتهایی مجموعه را بلند کنیم این بار مجموعه بلوک‌ها از هم جدا نمی‌شود و بطور مستقیم و در کنار هم موقعیت خود را حفظ می‌کنند.این نوار لاستیکی محکم شده در واقع همان Tendon (فولادهای پس تنیدگی) در مقیاس واقعی می‌باشند که توسط وسایل مهاری گوه‌ای شکل در محل انتهایی بسته می‌شوند.



باید توجه داشت که خم میلگردها به طرف پائین یا داخل المان و خارج از ناحیه پوشش بتنی قرار داشته باشد.

1- باید توجه داشت که خم میلگردها به طرف پائین یا داخل المان و خارج از ناحیه پوشش بتنی قرار داشته باشد.
2- عملیات جوشکاری میلگردها در محیطی با دمای زیر -18 درجه سلسیوس مجاز نیست.
3- بعد از پایان پذیرفتن جوشکاری بایستی اجازه داد تا میلگردها به طور طبیعی تا دمای محیط سرد شود،شتاب دادن به فرآیند سرد شدن مجاز نیست.
4- کاربرد همزمان چند نوع فولاد با مقاومت های مشخصه متفاوت در یک المان بتنی مجاز نیست مگر اینکه در نقشه های اجرائی، مهندس محاسب قید کرده باشد.
5- برای مهار میلگردهای فشاری نبایستی از قلاب و خم استفاده نمود.
6- برای میلگردهای با سطح صاف(بدون آج) استفاده از مهارهای مستقیم مجاز نیست.
7- خم کردن میلگردها انتظار باید قبل از قالب بندی انجام گیرد.
8- میلگردهای ساده با قطر بیش از 12 میلیمتر را نباید بعنوان خاموت بکار برد.
9- قطر خاموت ها نباید از 6 میلی متر کمتر باشد.
10- مناسب ترین محل قطع و وصله میلگردهای طولی ستون بتنی،در نصف ارتفاع آن است.
11- محل مناسب برای وصله کردن میلگردهای طولی تیرهای بتنی،بیرون از گره تیر با ستون و در محدوده یک چهارم تا یک سوم از طول دهانه از تکیه گاه است.



اثرات مواد زیان آور بر خواص بتن
1. کربنات سدیم » گیرش سیمان را تسریع می کند،با حداکثر غلظت 0.1%
2. بی کربنات سدیم » گیرش سیمان را تسریع یا کند می کند با حداکثر غلظت 0.4% تا 0.1%
3. کلرورها » تسریع در زنگ زدگی آرماتور و کابل های پیش تنیدگی.بیش از 0.06% در بتن پیش تنیده و 0.1% در بتن آرمه خطرناک است.
4. سولفاتها » اثر نامطلوب روی بتن.به ازای هر 1% سولفات در آب،10% کاهش مقاومت بوجود می آید.
5. فسفاتها،آرسنات ها و براتها » افزایش زمان گیرش.حداکثر غلظت 0.05%
6. نمک های مس،روی،سرب،منگنز،قلع » افزایش زمان گیرش.حداکثر غلظت 0.05%
7. آبهای اسیدی » در صورت وجود اسید کلریدریک و اسید سولفوریک و سایر اسیدهای غیرآلی،حداکثر تا 0.1% بلامانع است و آبهای با 4.5<8.5 مجاز نیست.
8. آبهای قلیایی » در صورت وجود بیش از 0.5% هیدروکسید سدیم و 1.2% هیدروکسید پتاسیم ( نسبت به وزن سیمان ) باشد،مقاومت بتن تقلیل می یابد.
9. آبهای گل آلود » قبل از مصرف از حوضچه های ته نشینی عبور داده و یا به روش دیگر تصفیه کرد.
10. آب دریا » با حداکثر 3.5% نمک محلول برای ساخت بتن ( بدون آرماتور ) بلامانع است.
11. مقاومت بتن ساخته شده با آب دریا بین 10% تا 20% کاهش می یابد.

سنگدانه ها
• بهترین منابع سنگدانه ها، در محل رودخانه ها می باشد که بسیار ساده و ارزان استخراج می گردند.
• دانه های درشت رودخانه ای عموما گرد و دارای دانه بندی مناسب ولی مقاومت بتن ها کمتر می باشند.
• مصرف سنگدانه های طبیعی (گرد گوشه با سطح صاف) در بتن، کارآئی بهتری می دهد.
• سنگدانه های شکسته که تیزگوشه می باشند کارآئی کمتر ولی مقاومت خمشی و فشاری بیشتری دارند.
• بهترین سنگدانه برای تهیه بتن،سنگدانه های سیلیسی هستند.سختی آنها بین 6 تا 7 (از 10 که مربوط به الماس است.) می باشد.ولی برای بتن های معمولی بیشتر از سنگدانه های آهکی استفاده می شود که سختی آنها بین 3 تا 4 است.
• مقدار آب همراه شن به لحاظ کم بودن آن قابل صرفنظر است ولی آب همراه با ماسه که گاهی به 50 تا 60 لیتر بر مترمکعب ماسه می رسد و قابل ملاحظه است و بایستی در زمان بتن ریزی مورد توجه قرار بگیرد.
• سنگدانه های مصنوعی که از گرد حاصل از سوزانیدن زباله ها و یا سرباره کوره های ذوب آهن و غیره بدست می آید و حاوی مقادیری فلزات و دیگر مواد سخت می باشند می توان برای ساخت بتن های غیرباربر استفاده نمود.امروزه بیش از 40 درصد بتن های مصرفی در کارگاه باربر نیستند و با استفاده از این روش می توان کمک شایانی به حفظ محیط زیست نمود.


 



صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 6 صفحه بعد